發現很多黑色一點點的蟲

作者: igscip 發表于 2010-11-22 14:48:23
11664 30
我發現在園圃裡, 有很多黑色一點點的蟲, 它們都是依附在葉面, 葉底, 同埋在一些果的表面, 把它們掃走之後, 好快又走番上去, 知不知道是什麼? 有冇方法消滅它們? 其實我已經將大部份受染的菜摘走啦, 還未再落種子, 而且剛剛落了熟石灰, 同埋苦練油? 未知得唔得?
木的 發表於 2010-11-27 10:33:41 |顯示全部樓層
我盆蘋果都有呢啲黑色一點點蟲, 唔知點. 請幫手.
回復

igscip 發表於 2010-12-1 16:54:22 |顯示全部樓層
回復 2# 木的

影張相黎研究下, 因為我已經將所有菜掉晒, 然後落熟石灰, 苦練油, 忘記影相, 依家重新落種子, 未知成效...
回復

2014 發表於 2011-2-19 17:15:07 |顯示全部樓層
我都有 好多 如何??
回復

GMT+8 發表於 2011-2-19 20:09:37 |顯示全部樓層
有無相? 無相睇好難幫你喔
回復

2014 發表於 2011-2-19 22:42:42 |顯示全部樓層
回復 GMT+8 的帖子

http://www.hkplants.com/home.php ... um&picid=107945
THANKS
回復

GMT+8 發表於 2011-2-19 23:16:13 |顯示全部樓層
應該是芽蟲, 牛奶開水噴吧
回復

giveupaguy 發表於 2011-3-7 14:31:23 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-2-19 23:16
應該是芽蟲, 牛奶開水噴吧

請教一下
我的椒椒葉底都好多點點的黑色 (我知道係虫)
已經用左苦練油開水, 每3天噴一次都唔見效
我又盡量把好多點點的葉剪去. 仍是在新葉底再出現黑色點點

請問你提及的"牛奶加水"對付牙虫, 比例如何?
"牛奶" 跟 "鮮奶" 不同嗎? 對不起. 因第一次用. 想確定一些. 謝謝.
回復

GMT+8 發表於 2011-3-7 14:52:51 |顯示全部樓層

苦練油只可預防不可醫治
苦練油作用就係令到害蟲唔會選擇有苦練油氣味既植物棲身, 但如果害蟲已寄生了, 就好難趕佢走
正如你見到一間唔係咁好既屋你唔會入去住,
但如果你已經住係間屋入面, 間屋先出現問題你都只會想辦法解決而唔會搬走一樣

"牛奶" 跟 "鮮奶"都可, 一比一開完噴或是不稀釋直接拿去噴都可以, 但係戶外先好用, 因為會好臭同粘粘的
原理就是用牛奶包在牠們身上造出一層膜使牠們不能呼吸而死, 所以多用也不會有抗藥性
有一點要小心, 就是噴奶前噴奶後都不要噴水, 免得稀釋了失效, 牛奶乾了後過多一會可以抓幾隻芽蟲看有死了沒有
如果都已經死了就可以噴水洗乾淨植物. 當然如不介意氣味不洗也可

其實有芽蟲多數都是蟻帶來的, 因為蟻會養芽蟲再從牠們身上收集汁液食用
所以治芽蟲外也要治一下蟻才不會復發
回復

giveupaguy 發表於 2011-3-7 15:01:21 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-3-7 14:52
苦練油只可預防不可醫治
苦練油作用就係令到害蟲唔會選擇有苦練油氣味既植物棲身, 但如果害蟲已寄生了, 就 ...

唔該晒你的解說, 完全明白
之前幾棵椒椒都好靚. 無意識到要預防牙虫呢個問題.
會回家用牛奶加水 殺虫
再次謝謝.
回復

GMT+8 發表於 2011-3-7 15:08:12 |顯示全部樓層

回復 giveupaguy 的帖子

我再寫詳細點, 你看一下
"牛奶" 跟 "鮮奶"都可, 一比一開完噴或是不稀釋直接拿去噴都可以, 但係戶外先好用, 因為會好臭同粘粘的
原理就是用牛奶包在牠們身上造出一層膜使牠們不能呼吸而死, 所以多用也不會有抗藥性
有一點要小心, 就是噴奶前噴奶後都不要噴水, 免得稀釋了失效, 牛奶乾了後過多一會可以抓幾隻芽蟲看有死了沒有
如果都已經死了就可以噴水洗乾淨植物. 當然如不介意氣味不洗也可

其實有芽蟲多數都是蟻帶來的, 因為蟻會養芽蟲再從牠們身上收集汁液食用
所以治芽蟲外也要治一下蟻才不會復發
回復

giveupaguy 發表於 2011-3-7 15:59:20 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-3-7 15:08

我再寫詳細點, 你看一下

明白. 我有近10棵椒椒.都是在天台的. 相信用牛奶沒有問題
會注意澆水問題...我相信你提及的"牛奶乾後, 看看牙虫死了沒有" 是指嘖了牛奶同日(相信幾小時牛奶會乾)
我會試看殺牙虫的效果.

再次謝謝.
回復

kamling 發表於 2011-4-4 02:41:40 |顯示全部樓層
It's useful for me too! Thankyou!
回復

Ivana 發表於 2011-4-17 13:55:21 |顯示全部樓層

你試左未呀?我都有同樣既問題.....
回復

newtonhui 發表於 2011-4-19 21:52:07 |顯示全部樓層

我在天台種植的青椒都有黑色的芽蟲, 連續一星期噴辣椒水都有效驅虫. 好OK !!
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-9 15:14:12 |顯示全部樓層
回復 Ivana 的帖子

我用鮮奶左殺虫虫 (2次)
結果幾棵鬼椒+加勒比椒都死晒....

回復

Ivana 發表於 2011-5-10 10:29:02 |顯示全部樓層

我宜家用消毒火酒,都唔錯~
回復

孖吉 發表於 2011-5-12 09:07:29 |顯示全部樓層

唔使用椒水咖,人對椒水的反應大過啲蟲呀,玩死自已啲蟲都未死啦,椒水咁勁你啲椒就唔會有蟲囉~
去菜種行買 清源保 啦,有機農藥黎咖
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-12 08:50:58 |顯示全部樓層
回復 Ivana 的帖子

我唔服氣. 再種過
未有芽虫之前已經用了苦練油, 每3天一次/有時一星期一次
結果連小苗 (10cm) 左右都有芽虫在株心位聚集...
請問用火酒係點方式清潔? 是用棉花逐片葉底及面都抺? 幾多天要抺一次?
哎...之前的鬼椒及加勒比長了很多椒椒....講起都心痛....
回復

12下一頁