海水魚

作者: lolo 发表于 2008-2-19 18:37:09
13113 76
tata 發表於 2008-2-21 13:15:40 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-21 12:45 發表

睇下你想係fot定係rt缸, 不過入門的話, 我建議先以fot(fish only tank), 唔好一下子玩rt.
如果想水質容易控制, 高效能性, 能容納較多魚類, 當然"滴漏缸"係不二之選, 價格好難有標準, 因為大陸的器材與外國的器材價 ...

唔該晒, 要慢慢咪吓先
lolo 發表於 2008-2-21 14:52:33 |顯示全部樓層
tata 果然冇間錯人

開始時係RT     養養吓換大缸後變FOT        用緊"假滴漏缸"     各類試紙欠奉        所以話養得求其囉
noel 發表於 2008-2-21 16:51:54 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 19:21 發表

係咪阿牛托露露講架    阿牛有冇問: 茄耳雌媽

阿牛話: 禾bo齒lu san 得....
noel 發表於 2008-2-21 16:54:30 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-21 13:15 發表

唔該晒, 要慢慢咪吓先

o答清楚喇~ ta ta
noel 發表於 2008-2-21 16:57:22 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-21 12:45 發表

睇下你想係fot定係rt缸, 不過入門的話, 我建議先以fot(fish only tank), 唔好一下子玩rt.
如果想水質容易控制, 高效能性, 能容納較多魚類, 當然"滴漏缸"係不二之選, 價格好難有標準, 因為大陸的器材與外國的器材價 ...

請問養海水魚是否一定打"臭氧"?
lolo 發表於 2008-2-21 21:27:52 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-21 16:51 發表

阿牛話: 禾bo齒lu san 得....

pan隱啲  
seasonsjoe 發表於 2008-2-22 06:46:25 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-21 16:57 發表

請問養海水魚是否一定打"臭氧"?

唔一定需要, 如果有o3機, 適當的setting , 可令水質更好.
seasonsjoe 發表於 2008-2-22 06:47:15 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-21 14:52 發表
tata 果然冇間錯人

開始時係RT     養養吓換大缸後變FOT        用緊"假滴漏缸"     各類試紙欠奉        所以話養得求其囉   

逄親高手都唔會用 !!
lolo 發表於 2008-2-22 10:56:00 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-22 06:47 發表

逄親高手都唔會用 !!

以前係睇魚的狀況去判斷     現在魚缸成熟     又少添新魚     問題較少     所以冇用試紙        還請seasonjoe你多多指教
ayclui 發表於 2008-2-22 11:41:12 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-21 21:27 發表

pan隱啲    

你o地d 麗音文字睇到我眼都懞... 笑屎
ayclui 發表於 2008-2-22 11:42:26 |顯示全部樓層
各位高手, 乜o野係 RT 呢?
noel 發表於 2008-2-22 12:02:00 |顯示全部樓層
RT缸 好似係 for 珊瑚
noel 發表於 2008-2-22 12:02:57 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-21 21:27 發表

pan隱啲    

CCcccccc.....
lolo 發表於 2008-2-22 12:34:27 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-22 11:42 發表
各位高手, 乜o野係 RT 呢?

RT=Reef Tank    即養珊瑚又養魚魚     不過魚要揀嚟養      有好多都愛吃珊瑚 蝶魚係其中一類
ayclui 發表於 2008-2-22 15:39:19 |顯示全部樓層
噢...唔怪之得lolo 個缸無珊瑚啦...我以為 d 珊瑚比魚仔食哂
lolo 發表於 2008-2-22 17:54:10 |顯示全部樓層
以前養珊瑚都養得幾靚      千手呀、鹿角、鈕扣、星花、炮仗花 ............        試過好幾次睇到炮仗花噴出繁殖液     好得意架

最後都係怕煩      又要RO水、又要加鈣、水冷 ......   就送晒俾人        訂過兩個缸養魚喇
ayclui 發表於 2008-2-22 22:03:38 |顯示全部樓層
訂過兩個缸養魚?? 乜唔可以用番之前個缸咩?  一定係全套送哩 ~
lolo 發表於 2008-2-22 22:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-22 22:03 發表
訂過兩個缸養魚?? 乜唔可以用番之前個缸咩?  一定係全套送哩 ~

之前個缸唔夠大     驚d魚遊得唔快      又驚佢哋跳出嚟向殺      咪做個大缸囉
seasonsjoe 發表於 2008-2-23 06:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-22 22:03 發表

簡單講, 水體越大, 水質的控制越容易, 唔會咁易天崩地裂般----反缸 !!
seasonsjoe 發表於 2008-2-23 07:01:28 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-22 12:34 發表

RT=Reef Tank    即養珊瑚又養魚魚     不過魚要揀嚟養      有好多都愛吃珊瑚 蝶魚係其中一類

開條八間, 粟米炮彈就過癮喇 !!