海水魚

作者: lolo 發表于 2008-2-19 18:37:09
13210 76
lolo 發表於 2008-2-20 13:32:17 |顯示全部樓層

大魚缸側面

都係影得核核凸凸  
FOT 3.jpg
FOT 4.jpg
FOT 5.jpg
回復

trust_fl 發表於 2008-2-20 14:21:55 |顯示全部樓層
我細個屋企都有養魚架~ 我地都好想養神仙魚o個類既魚呀~ 但亞爸次次都唔肯   直到搬咗屋就無養lu~~ 見到lolo d 魚魚好羨慕呀~~
回復

lolo 發表於 2008-2-20 14:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-20 12:29 發表
哎呀lolo, 想養咸水魚好耐喇, 但話好難攪, high tea時要請教吓你先

要認真咁養咸水魚 其實好大學問架         但我哋就好求其  
回復

lolo 發表於 2008-2-20 14:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-20 14:21 發表
我細個屋企都有養魚架~ 我地都好想養神仙魚o個類既魚呀~ 但亞爸次次都唔肯   直到搬咗屋就無養lu~~ 見到lolo d 魚魚好羨慕呀~~

其實我prefer喺街睇    冇手尾跟嘛  
回復

trust_fl 發表於 2008-2-20 14:58:14 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 14:38 發表

其實我prefer喺街睇    冇手尾跟嘛    

hahha~ 咁又係~~
但諗返細個o個陣同埋家姐亞妹一齊伏係魚缸隔離睇魚......好寫意呀~~~
有d 心癢~
回復

trust_fl 發表於 2008-2-20 15:00:10 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 14:36 發表

要認真咁養咸水魚 其實好大學問架         但我哋就好求其    

lolo~~ 你養咗咁多款同埋d 魚咁靚都叫求其...........
回復

tata 發表於 2008-2-20 18:12:52 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-2-20 12:50 發表

tata, 種花,養魚,養人仔.....會好忙喎

原帖由 lolo 於 2008-2-20 14:36 發表

係呀, 大project嚟架, 所以都係留番俾啲男人做
回復

noel 發表於 2008-2-20 18:41:18 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

巧令禾.......
回復

lolo 發表於 2008-2-20 19:21:36 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-20 18:41 發表
巧令禾.......

係咪阿牛托露露講架    阿牛有冇問: 茄耳雌媽
回復

cross 發表於 2008-2-21 00:41:21 |顯示全部樓層
-.-實在太多仔女...
回復

seasonsjoe 發表於 2008-2-21 06:19:54 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-20 12:29 發表
哎呀lolo, 想養咸水魚好耐喇, 但話好難攪, high tea時要請教吓你先

可以話難, 可以話唔難 ~ 點解咁講 ?!
因為最緊要睇你有冇耐性, 淡/海水魚最基本的要求一樣, 養魚則先養水.
水質不佳, 養咩魚都唔靚同唔會命長.
首先養水待硝化系統完全建立, 按情況環境而論,  建立的時間基本上不一, 在這個期間唔可以加魚, 往往係入門的最難第一關 !
所以就係 --------------------------- 等 !!!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-2-21 06:20:33 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 13:32 發表
都係影得核核凸凸     

條騎士幾醒目 !!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-2-21 06:21:31 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 13:26 發表
影得好核凸呀    勁反光

魚缸正面

從缸面打斜影就唔會咁反光了 !!
回復

lolo 發表於 2008-2-21 09:57:22 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-21 06:19 發表

因為最緊要睇你有冇耐性, 淡/海水魚最基本的要求一樣, 養魚則先養水.
首先養水待硝化系統完全建立, 按情況環境而論,  建立的時間基本上不 ...

tata    高手開始解話喇     問seasonjoe攞料啦!

回復

lolo 發表於 2008-2-21 10:00:37 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-21 06:21 發表

從缸面打斜影就唔會咁反光了 !!

已經係從缸兩打斜影     但出面實在好太陽      冇符!!
回復

lolo 發表於 2008-2-21 10:02:31 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-2-21 00:41 發表
-.-實在太多仔女...

嘻 ....... 嗜好太多
回復

tata 發表於 2008-2-21 10:24:44 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-21 09:57 發表

tata    高手開始解話喇     問seasonjoe擺料啦!   

係呀係呀
回復

tata 發表於 2008-2-21 10:31:13 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-2-21 06:19 發表

首先養水待硝化系統完全建立, 按情況環境而論,  建立的時間基本上不 ...

咁即係要養水先呀? 置一套基本嘢要幾多錢呀? 有個白痴問題養水時唔可以加魚即係魚缸入面有無魚架? 好似好深呀~金魚街啲人無嘜耐性答架………..
回復

seasonsjoe 發表於 2008-2-21 12:10:22 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-21 09:57 發表

tata    高手開始解話喇     問seasonjoe擺料啦!   

高手不敢當喇, 經驗之談就有 !!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-2-21 12:45:24 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-21 10:31 發表

咁即係要養水先呀? 置一套基本嘢要幾多錢呀? 有個白痴問題養水時唔可以加魚即係魚缸入面有無魚架? 好似好深呀~金魚街啲人無嘜耐性答架………..

睇下你想係fot定係rt缸, 不過入門的話, 我建議先以fot(fish only tank), 唔好一下子玩rt.
如果想水質容易控制, 高效能性, 能容納較多魚類, 當然"滴漏缸"係不二之選, 價格好難有標準, 因為大陸的器材與外國的器材價錢相比, 少則 2~3倍..多則6~7+倍亦可.
或者講一個以"滴漏缸"需要什麼器材 : 照明, 上水泵, uv燈, 化氮器(蛋白分離器, 鹽度計, 溫度計, NO2、NO3及 PH 試劑等. (最基本的要求)

養水的意思, 即係建立缸內的硝化系統, 開缸的方法, 各師各法, 你去魚街問, 分分鐘每個人答法唔同, 但佢地基本會sell你買硝化細菌 !!

我的開缸方法 :
1. 開缸養水約二至三星期, 期間會落硝化細菌加速基本的硝化系統建立速度.
2. 在第二至三星期後, 買些少量的"開缸魚", 它們對水質要求較低.
3. 期後的日子用 no2 tester , 當某天tester的指標回落, 即說明缸中的硝化系統基本建立. (此步需時, 就係你耐性喇! )
4. 可以加魚了, 但唔好一次過買太多加太多, 硝化系統需已建立, 但仍很"脆弱", 亂加大量的魚隨時系統崩潰反缸.

這裏亦有一篇有關海水開缸的文章 : http://aquamacau.com/viewthread. ... hlight=%B6%7D%AC%FB

回復