大難不死的 FeFi

作者: Grace 发表于 2008-2-18 20:40:33
6859 49
一渡擔心屎我的...
事源, 前年買了我好喜歡的 Fe Fi 返黎, 見到佢有一年多未換過泥,
就諗住去根換泥換盆, 但粗心大意的我, 沒有將她放在溫室,
d 葉一日一片咁軟, 由初初好大盆, 變到以下圖 1 咁細盆...
個心真係好痛...將佢拎返起, 放入珠石浸返 d 新既根出黎...
情況真的定穩了下來, 還給我開了一朶花, 圖 3 是我手多多整甩了一片花瓣...
怎料, 開完花後盆花惡化...

Rob's Fefi-01 13May2007.JPG
Rob's Fefi-02 13May2007.JPG
Rob's Fefi-03 25May2007.JPG
Rob's Fefi-04 20Jul2007.JPG
Rob's Fefi-05 31Jul2007.JPG

評分

查看全部評分

Grace 發表於 2008-2-18 20:43:10 |顯示全部樓層
但當時我好擔心佢都係挨唔住, 會瓜柴...
經過左差不多 3 個月時間, 佢生了個頂芽,
眼見佢 d 舊葉日漸轉黃, 等到頂芽差不多大,
可以 cut 下來就即刻上盆, 但今次一定要入溫室 !
又過了 2 個月, 情況真的穩定了, 大了不少呢, 此時真的放下了心頭大石...

Rob's Fefi-06 25Oct2007.JPG
Rob's Fefi-07 25Oct2007.JPG
Rob's Fefi-08 1Nov2007.JPG
Rob's Fefi-09 5Dec2007.JPG
Rob's Fefi-10 9Jan2008.JPG
Grace 發表於 2008-2-18 20:45:08 |顯示全部樓層
到左呢個時間, 又要擔心另一問題, 就係是否仍然保留到十字...
呢一個月的時間好似過得很慢, 等呀等, 終於等到現在開花喇...
才鬆了一口氣呢...

Rob's Fefi-11 17Jan08.JPG
Rob's Fefi-12 31Jan2008.JPG
Rob's Fefi-13 11Feb2008.JPG
Rob's Fefi-14 13Feb2008.JPG
Rob's Fefi-15 18Feb2008.JPG
connie925 發表於 2008-2-18 20:50:55 |顯示全部樓層
好多lum lum喎!正呀
mcyan 發表於 2008-2-18 20:54:36 |顯示全部樓層
好勢利呀,而家D葉同花花都好靚呀。
peeseela 發表於 2008-2-18 21:00:51 |顯示全部樓層
好好好靚呀, 當初點解會有病, 你點醫返好佢ka?
Heidi 發表於 2008-2-18 21:06:56 |顯示全部樓層
我覺得佢重靚過未病前,真有心機同耐性。
heiheimama 發表於 2008-2-18 21:56:19 |顯示全部樓層
咁都俾你救得番,真係學野!
lala 發表於 2008-2-18 22:18:15 |顯示全部樓層
真神奇... 點解可以大得咁快嘅??
kong 發表於 2008-2-18 22:22:13 |顯示全部樓層
D 葉黃到咁,好擔心下喎!咁都比你種翻靚,你係得嘅!
janice 發表於 2008-2-18 22:38:34 |顯示全部樓層
Grace
你真係好有心機呀
開大d開多d
再影, 再post丫
sophie 發表於 2008-2-18 22:40:42 |顯示全部樓層
戥你開心

能讓菲菲回復姿彩, 付出的心力終有回報
ann 發表於 2008-2-18 22:41:30 |顯示全部樓層
利害呀 你將佢係生死邊緣救返黎   仲係個超級靚女
dick 發表於 2008-2-18 22:42:45 |顯示全部樓層
grace,
有咩急救 tips嗎??
keung 發表於 2008-2-19 11:29:09 |顯示全部樓層
真是死裡逃生
高山 發表於 2008-2-19 14:55:59 |顯示全部樓層
大难不死必有后福。

主人家真是好西利,甘都救番生。
yung_yung_2005 發表於 2008-2-19 15:15:23 |顯示全部樓層
Grace果然係高手,你的水種堇都好靚
Cath 發表於 2008-2-19 15:30:28 |顯示全部樓層
Grace, you care for her so well.  She's now a pretty girl.
bchai 發表於 2008-2-19 16:25:19 |顯示全部樓層
Grace,

你好犀利呀     !我都有棵死吓死吓的 fe fi ,希望佢好似你o個棵咁啦
noel 發表於 2008-2-19 17:17:45 |顯示全部樓層
Grace 已變成 AV聖手...
123下一頁