狗仔勁吠點算好?

作者: irishuen 發表于 2010-11-11 17:27:52
4427 27

Iris屋企又多左個新成員 -- milk
因為前二手主人棄養,所以收入Iris家

一番黎果陣完成係似隻乞兒, 全身狗毛打結, 而家已經全剪
前主人話佢1歲幾, 大致上都好乖冇乜問題, 又識去廁所到去小小同大大

佢有幾個壞習慣, 相信要改都唔難
宜家最大既問題係, 佢非常痴身, 行去邊跟去邊
一出街(屋企無人), 就係咁吠, 因為宜家住個度唔養得狗, 又驚嘈到隔離, 凌晨時分都吠左2野 , 所以想盡快解決

宜家所用既方法,
1.出街前俾小食佢, ex, 牛皮骨, 鳳"找", 等佢食耐d, 但發現, 佢一食完又繼續吠
2.出去(門外)一陣, 一吠就入黎鬧佢

今日衰女知道我出街, 連牛皮骨都唔食, 吠到我返黎為止...真係想打佢patpat
唔知大家仲有冇其他方法呢?

hellokitty_971 發表於 2010-11-11 17:44:58 |顯示全部樓層
入d錢落鐵盒度, 佢一吠就"o"個鐵盒, 等佢驚驚, 下次唔敢吠~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-11-11 17:47:18 |顯示全部樓層
仲有, 我睇過書, 話可以用噴壺噴佢, 等佢驚驚, 下次唔敢吠~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-11 18:02:01 |顯示全部樓層
我隻老積養左十幾年都仲係唔比人出街,後生果陣吠成2粒鐘先收口(以前d看更講),而家冇氣冇力都吠15-20分鐘,不過好在有人陪同就"air"都唔"air"一聲,好彩係住d養得狗既地方~
我同過晒d書講既方法分散佢注意,打打等佢知道唔o岩,又搵隻狗女陪佢.....等等都冇用~
我估計樓主果隻都係差唔多,但係你住既地方就好大問題啦
好似 hellokitty 話齋,嚇下佢先~
回復

oneonewe 發表於 2010-11-11 18:39:26 |顯示全部樓層
佢鐘唔鐘意咬玩具?
鐘唔鐘意食小食?
佢會唔會同你另外一隻狗玩?
試下用"KONG" 或者 "PLANENT DOG" 玩具
佢可以塞D小食入去
等狗狗咬好耐先食得哂的
回復

oneonewe 發表於 2010-11-11 18:40:29 |顯示全部樓層
呢隻係POODLE
同佢剷哂D毛等佢再生啦~
POODLE要定期剪毛o架
回復

irishuen 發表於 2010-11-11 19:13:51 |顯示全部樓層
仲有, 我睇過書, 話可以用噴壺噴佢, 等佢驚驚, 下次唔敢吠~
hellokitty_971 發表於 2010-11-11 17:47

呢個方法都好喎, 但點噴呢? 佢係我出左門先吠,
我扮出去再返入黎再噴??
回復

irishuen 發表於 2010-11-11 19:18:01 |顯示全部樓層
我隻老積養左十幾年都仲係唔比人出街,後生果陣吠成2粒鐘先收口(以前d看更講),而家冇氣冇力都吠15-20分鐘,不 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-11-11 18:02

我都有另一隻北京, 佢係仔黎(分開住), 我唔敢搵佢陪喎add7icon   

呀milk 好細膽, 有乜鬼吹草動即吠
有晚好似有風吹郁左d衫架, 達達聲, 又吠  add9icon
回復

irishuen 發表於 2010-11-11 19:24:41 |顯示全部樓層
佢鐘唔鐘意咬玩具?
鐘唔鐘意食小食?
佢會唔會同你另外一隻狗玩?
試下用"KONG" 或者 &quotLANENT DOG" 玩具
佢 ...
oneonewe 發表於 2010-11-11 18:39

佢有2隻熊仔玩具, 但都唔係點玩, 基本上你要拎起同佢玩先玩
小食超鐘意呀! 今日我俾牛皮骨佢show 都唔show下, 照吠
昨天呢條橋試過, 食完照吠....

佢同另一隻狗&貓分開住 (其實係我自己搬左)
呀milk係囡黎架, 北京係仔又冇絕育, 所以要分開住
回復

oneonewe 發表於 2010-11-11 19:30:10 |顯示全部樓層
佢有2隻熊仔玩具, 但都唔係點玩, 基本上你要拎起同佢玩先玩
小食超鐘意呀! 今日我俾牛皮骨佢show 都唔sho ...
irishuen 發表於 2010-11-11 19:24

icic
如果佢鐘意小食
你試下用漏食球俾佢吸引佢注意
(KONG有幾款)
睇下work唔work
http://www.foreverpets.hk/index. ... p;zenid=2fa25886f25
回復

irishuen 發表於 2010-11-11 19:35:23 |顯示全部樓層
呢隻係POODLE
同佢剷哂D毛等佢再生啦~
POODLE要定期剪毛o架
oneonewe 發表於 2010-11-11 18:40

張相d毛係未剪完, 已經同佢剪淨2cm左右既毛, 定期剪毛又冇所謂, 反正隔個星期我都要同佢剪腳毛
加上佢係"戀"毛, 仲要成日梳毛
我覺得佢好慘, 前2手主人都唔係點理佢, 污穢到不得了, 耳仔都係, d先真係打結打到痴晒線
而且佢超瘦!! 佢身高有15吋, 但抱起好似得個10磅到, 得排骨, 跳2野我都驚佢骨折add9icon

宜家為左谷肥佢, 俾d高蛋白質(蛋, 豆腐, 雞肉, 牛肉..etc)既野佢食
回復

Maggi_131 發表於 2010-11-13 00:45:33 |顯示全部樓層
整舊牛膝骨佢咬...
回復

緲緲 發表於 2010-11-13 01:30:37 |顯示全部樓層
睇過篇網文話佢一吠就咁用手執起少少水潑向狗鼻,潑水時你要下個旨令例如叫:「收聲」之類。
幾次之後可能就開始work,以後一吠你用番同一旨令佢就曉收聲。
同埋佢吠主要想搏你注意,佢試過一吠你就走埋去佢知道咁樣會達到目的咪成日吠囉。
所以要訓練等佢知道吠係冇用! 平時冇乜事就唔好望佢咁多眼。
呢個方法都好喎, 但點噴呢? 佢係我出左門先吠,
我扮出去再返入黎再噴?? ...
irishuen 發表於 2010-11-11 19:13
回復

irishuen 發表於 2010-11-14 17:05:49 |顯示全部樓層
今日出左去1個幾鐘, 管理處打黎話有人投訴
今日決定幫佢戴口罩
回復

oneonewe 發表於 2010-11-14 19:09:29 |顯示全部樓層
今日出左去1個幾鐘, 管理處打黎話有人投訴
今日決定幫佢戴口罩
irishuen 發表於 2010-11-14 17:05

我估佢會好快整爛個口罩
我有辦法可以盡快叫佢唔好吠
不過唔知你忍唔忍心
pm你
回復

irishuen 發表於 2010-11-14 21:58:43 |顯示全部樓層
整舊牛膝骨佢咬...
Maggi_131 發表於 2010-11-13 00:45

佢知道你出街就咩都唔食(包括小食)
回復

irishuen 發表於 2010-11-14 22:00:23 |顯示全部樓層
睇過篇網文話佢一吠就咁用手執起少少水潑向狗鼻,潑水時你要下個旨令例如叫:「收聲」之類。
幾次之後可能 ...
緲緲 發表於 2010-11-13 01:30

其實平時佢唔會吠, 玩到癲都唔會吠
只會係你困住佢 or 淨底佢既時候先吠
回復

tommysze8 發表於 2010-11-15 10:31:59 |顯示全部樓層

一出街(屋企無人),就係咁吠。 行去邊跟去邊。

問題係痴身,要等你番嚟。
要佢獨立D:得閒係屋企,另外閂佢係房、、、,叫佢乖,、、過一陣等佢無吠,再開門,零食、叫佢乖。   OK就出街,閂佢係屋、、、叫佢乖,、、過一陣等佢無吠,再開門,零食。  慢慢啦! 無立刻就得。
口罩 都OK,可以一試!
殘忍D係用電頸圈,一吠就電佢,但唔好啦!
有隻高頻音頸圈,一吠就發出高頻音煩佢,好過電頸圈,不過有D狗唔怕。
記住樓上D金石良言:
佢一吠就咁用手執起少少水潑向狗鼻,潑水時你要下個旨令例如叫:「收聲」之類。  幾次之後可能就開始work,以後一吠你用番同一旨令佢就曉收聲。
同埋佢吠主要想搏你注意,佢試過一吠你就走埋去佢知道咁樣會達到目的咪成日吠囉。
所以要訓練等佢知道吠係冇用! 平時冇乜事就唔好望佢咁多眼。
回復

tommysze8 發表於 2010-11-15 10:49:43 |顯示全部樓層
仲有,有D狗唔喜歡口罩,會唔開心。
回復

irishuen 發表於 2010-11-15 11:33:06 |顯示全部樓層
一出街(屋企無人),就係咁吠。 行去邊跟去邊。

問題係痴身,要等你番嚟。
要佢獨立D:得閒係屋企,另外閂 ...
tommysze8 發表於 2010-11-15 10:31

我宜家都咁樣教緊呀!!!
一日關佢入廁所幾次, 早上關佢出廳, 等佢自己獨立下, 希望快d學識
我唔洗成日係屋企....
回復

12下一頁