國產塘泥 XD

作者: 麥煞那 發表于 2010-11-9 19:14:37
8884 14

基於人post我又post既心態 我又發一張帖

my favourite

下面既說明部份 我既個人意見係 佢係老點你既

內容物

說明 ( 根據我自己的經驗 )

酸鹼度 >>> 不明
衛生 >>> 絕對未經消毒

塘泥很難單一使用 除非種比較大型既植物 ( 主幹幹粗已經 粗於 1-2cm 既灌木 )
如果 將塊狀既糖泥全部打碎成粉 一淋水就會變成泥漿 曬番乾就會乾硬化
如果的泥乾硬化左 會好難疏水 (變左水塘) 或者 去水太快 (的水跟住條大裂縫一瞬間係盆底流晒出來)
即使 打成半碎 亦不易處理

我亦都試過將塘泥 同 科學泥 撈埋一齊玩 結左變左pat唔知乜野 (當然一樣種到花)

重點係 塘泥非常 污糟

幾乎係 100% 會生青苔 同會發霉
而且 小動物品種繁多 蚯蚓 塘螺 (有一次我盆桔 泥面 超多 不過冇影響到我棵桔 )
要幾新奇 有幾新奇
太過矜貴既植物 實在唔適宜使用

以下係我自己既用法 o,o
塘泥我會用來  放一層係盆底墊底
( 打碎成細塊 連泥粉一起壓入盆底 故意減弱花盆的去水能力 以保持土壤的濕度 )

同埋將的大塊既塘泥 敲成片狀 鋪係泥面 同鋪樹皮既作用差唔多
( 同樣為保濕 以防止太陽 直接照射 科學泥/培養土 , 另外亦可以 避免 淋花或者落雨個陣 濺起的科學泥/培養土 )

如果有其他見解 歡迎指正
machinehk 發表於 2010-11-15 04:05:58 |顯示全部樓層
learn alot!!!!
回復

ttttkk 發表於 2010-11-15 11:49:05 |顯示全部樓層
乜野叫米仔? :p
回復

麥煞那 發表於 2010-11-15 12:19:50 |顯示全部樓層
回復 3# ttttkk

米仔蘭 ...
    看包裝袋左下角 XD
回復

Shir 發表於 2017-2-27 00:53:22 來自手機 |顯示全部樓層
Very useful information, hope you can post more about what kind of mud to use for different kind of plants (according to your experience)!
回復

B17 發表於 2017-3-14 16:00:49 |顯示全部樓層

以前係超市買過一隻塘泥,淋水之後發出一陣異味都唔知係邊個塘掘出黎,可能被化學污染

花墟賣嘅都可以啦,冇見過有小生物出現

一舊舊想溝其他泥都溝唔到,要稍為打碎,初時用鎚仔,彈到四圍都係 後來用磚頭,同佢有仇咁一野舂落去 唔太碎,又冇彈得咁犀利

衣家唔種太盆野,冇再買,唔知質數有冇變
回復

nightscrawler 發表於 2017-3-20 16:49:20 |顯示全部樓層
我都有用塘泥種九里香, 對節白蜡等, 又唔覺咁差喎, 最唔鍾意佢太重, 濕埋水更加重, 真係搬唔郁.
回復

tiger13 發表於 2017-4-5 16:39:58 |顯示全部樓層
買在塘泥, 浸左成3,4日水, 仲係好硬....點先可以溶在佢?
回復

B17 發表於 2017-4-5 20:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-4-5 16:39
買在塘泥, 浸左成3,4日水, 仲係好硬....點先可以溶在佢?

點解要溶,溶咗變泥漿喎
回復

tiger13 發表於 2017-4-5 23:41:05 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-5 20:45
點解要溶,溶咗變泥漿喎

因為變泥漿先種到蓮花
回復

B17 發表於 2017-4-5 23:48:01 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-4-5 23:41
因為變泥漿先種到蓮花

搵嚿磚頭揼碎佢,再浸
回復

tiger13 發表於 2017-4-6 00:34:20 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-5 23:48
搵嚿磚頭揼碎佢,再浸

回復

川流不息 發表於 2017-6-12 13:01:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-14 16:00
以前係超市買過一隻塘泥,淋水之後發出一陣異味都唔知係邊個塘掘出黎,可能被化學污染

花墟賣嘅 ...

17大, 異味係唔係呢隻?  

希望唔係啦, 我屋企有一包, 正打算開來用.......
回復

B17 發表於 2017-6-12 14:35:21 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-12 13:01
17大, 異味係唔係呢隻?   

希望唔係啦, 我屋企有一包, 正打算開來用....... ...

似呀
回復

川流不息 發表於 2017-6-12 15:04:26 |顯示全部樓層

哎呀~

咁我先開封處理下佢先

thanks~
回復