宿舍8-10人的園藝小組,請給予意見﹗

作者: cherylha 發表于 2008-2-16 02:06:19
8809 43
ayclui 發表於 2008-2-18 08:55:39 |顯示全部樓層
係呀, 菜種行係收好早o架...你不如去陳振x菜種行啦, 好似近花墟 d, 深水埗地鐵站一出就見到啦 ~
回復

Fonica 發表於 2008-2-18 09:29:21 |顯示全部樓層
家裡有少量膠的舊花盆,如你不介意的話,我可以送給你
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 10:23:12 |顯示全部樓層
原帖由 cherylha 於 2008-2-16 12:06 發表

謝謝你的好意﹗
我發帖前上來看了2天,但仍不太清楚每種蔬果實際的生長速度,因下田種和用盆種差別很大呢﹗我看到這裡有不少用盆種番茄也很好,而是發芽率很高﹗如果種車厘茄會快一點嗎?
因為看到大家種的茄子很可愛很漂 ...

如果你由種子種起, 兩個月種茄子和士多啤梨都不夠. 我試過用盆種茄子, 四個月條茄子有8吋. 士多啤梨種咗半年, 啱啱先出花.

種到咁大, 要四個月至得.

種到咁大, 要四個月至得.
回復

cherylha 發表於 2008-2-18 11:40:51 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-2-18 08:54 發表
just relax,我唸好多公公婆婆都有好多種植經驗,因好多上一輩都喺响鄉下耕田,佢地分分鐘教返你。
另我家有一棵小臭草喺我分枝出來,可吃又易種又可防蟲,可送給你。 ...

好呀! 仲可以用黎煮綠豆沙﹗
佢地應該會好開心! 多謝你呀!
回復

八王爺 發表於 2008-2-18 12:02:23 |顯示全部樓層
2個多月 收成的 果菜太少了!
考慮時間長一點更好。
而且 3-5月,不是種菜的日子,太熱了!很多虫。

3-5月應該種瓜種豆,但那[些果類要多少少時間才能成熟。而且又不能用盆种!
回復

cherylha 發表於 2008-2-18 14:48:14 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-18 12:02 發表
2個多月 收成的 果菜太少了!
考慮時間長一點更好。
而且 3-5月,不是種菜的日子,太熱了!很多虫。

3-5月應該種瓜種豆,但那[些果類要多少少時間才能成熟。而且又不能用盆种! ...

那我只好分散投資和先培苗了...
也種點香草和花吧

回復

貓貓 發表於 2008-2-18 16:32:02 |顯示全部樓層
我有意大利生菜,白菜,芫荽的種子,可以 pm留地址,我會寄給你.
另外我有一盆巳經發了芽的芫荽苗,也可以送給你.
薄荷用插阡方法繁殖,兩個月也會生長得不錯.
回復

Yuffie 發表於 2008-2-18 19:01:30 |顯示全部樓層
如果好好彩既話青瓜六個星期可收成﹐書通常話要八個星期以上﹐ 但係一定要有架爬。 除非種 Zucchini青瓜 (書話六個星期以上可收成) 不過我唔知香港有無呢隻
青瓜﹐ 其他花友可以補充。(參考網上圖片
) 就算淨係種到開花都可以學D法國人甘炸D花黎食﹐不過唔知D老人家接唔接受到。

不過可能種豆比較容易﹐ 而且比較鏗位。 豆分 Peas 和 Beans 類﹐春夏適合種 Beans﹐ 如四季豆。  Peas 和 Beans 類都有分有架同無架﹐ 不過就算係有架類
都比瓜簡單﹐ 插支竹落去拒都識爬。 我之前種既向日葵開完花之後將花和葉剪左﹐我種係附近既豆豆都自己識搵路爬上去。(見圖)

Beans climbing up Sunflower stalk

Beans climbing up Sunflower stalk
回復

PACO 發表於 2008-2-19 00:08:35 |顯示全部樓層
講漏咗蕃薯添!如果你有蕃薯苗就更好!放入泥度加水及太陽光就生!!! 就算唔夠時間種到有蕃薯,都有蕃薯苗可以食麻
回復

hellohello 發表於 2008-2-19 11:19:42 |顯示全部樓層
對對對!

蕃薯也不錯!

我三月中收田,應該有一些蕃薯苖,你有冇興趣,可pm我。
回復

貓貓 發表於 2008-2-21 20:42:23 |顯示全部樓層
這個貼剛好話有 d 膠花盆可以送出,你地兩個自己聯絡啦!

http://www.hkplants.com/redirect.php?tid=6744&goto=lastpost#lastpost
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 09:24:30 |顯示全部樓層
我覺得可以考慮櫻桃蘿蔔,一個月可以收,紅bokbok好可愛,但需要全日照.

我家有約二十個6-8吋舊膠盆,如果有興趣可以pm我.我住大埔區.你也可以來我家看看我的田地,傾下點樣種.
回復

threeyee 發表於 2008-2-22 23:17:45 |顯示全部樓層
你們都很熱心啊!公公婆婆們知道了一定會很開心!
回復

chongchi 發表於 2008-2-22 23:43:34 |顯示全部樓層
我有萬壽菊的小苗和蕃薯藤.剛出了很多油麥菜苗,到時適合的話也可給你.

回復

cherylha 發表於 2008-2-27 01:27:03 |顯示全部樓層
多謝大家的幫忙,連續病了一星期 (現在也未好),所以現在才回覆~
基於地方和budget問題,現打算只種少量根部植物,因為泥要好多,太大盆既話好難移動,到時要做咩功夫都唔方便~
我格過價,吉之島$10店的長型花盆最好,L19 W47 H17cm,可以用黎種菜嗎?
我也打算種櫻桃蘿蔔呢,至於觀賞型的大家有冇好提議?
大家建議的豆被他們否決了,原因是豆好大棵會爬晒d窗冇陽光
薑蔥蒜就咁插入泥係咪都種到架?
我0係樓上書店買左本教人種生果的簡體書,雖然種得慢,但我想試下隔火龍果d核出黎種,因為細細棵未有花已經好靚喇。

回復

cherylha 發表於 2008-2-27 01:28:04 |顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

不是啊,實習期有半年,只是小組才兩個半月。

回復

cherylha 發表於 2008-2-27 01:41:22 |顯示全部樓層
原帖由 threeyee 於 2008-2-22 23:17 發表
你們都很熱心啊!公公婆婆們知道了一定會很開心!

也多謝你呢
回復

Yuffie 發表於 2008-2-27 07:56:58 |顯示全部樓層
原帖由 cherylha 於 2008-2-27 01:27 發表
薑蔥蒜就咁插入泥係咪都種到架?

薑蒜種的時間長﹐種蒜也要季節適宜﹐亞熱帶地區是秋天種的。
蔥可以試下

Hope you get well soon.
回復

hellohello 發表於 2008-2-27 08:16:45 |顯示全部樓層
原帖由 cherylha 於 2008-2-27 01:27 發表
多謝大家的幫忙,連續病了一星期 (現在也未好),所以現在才回覆~
基於地方和budget問題,現打算只種少量根部植物,因為泥要好多,太大盆既話好難移動,到時要做咩功夫都唔方便~
我格過價,吉之島$10店的長型花盆最好,L19 W47 H17 ...

嘩!小心身體呀!

我想""吉之島$10店的長型花盆最好,L19 W47 H17 ""應該適合種菜和櫻桃蘿蔔
假設種生菜可有兩排,每排五棵,即十棵,夠位;不過,建議D泥多D,如太小會凹入去,阻住D菜向橫發展,但可能太多恐怕又重
假設種櫻桃蘿蔔夠深。

你可以參考其他園友〈借其他園友一用)用盆種之相,如下
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D3

回復

WingWing 發表於 2008-2-27 09:35:48 |顯示全部樓層
社工....真有意義呢 !  支持!!

我剛剛播種培苗 (生菜, 小棠菜, 菜芯...), 如成功發芽, 我也可以送一些給你!
現在我也有幾盆蕃茄苗, 如有興趣, 可PM我!
回復