貓糧與其它

作者: tommysze8 发表于 2010-11-1 16:44:22
3352 13
初養 貓貓 準備戒奶,四處攞貓糧 samples,請問大家對 下面 貓糧 有乜意見 : Natural Balance, NV,  Now, Nutri Source.

又貓草是何許東西,有セ用同點食?

見佢係舊石上面磨爪,貓抓板是必需嗎? 用砂紙放係籠度可以嗎?
irishuen 發表於 2010-11-1 20:12:59 |顯示全部樓層
我覺得貓抓板, 不是必需
我隻貓由返黎個陣就已經教佢抓野, 我包左d 厚報紙係"鄧"腳, 捉住佢隻手仔, 抓報紙
自始佢就係報紙度抓下抓下, 唔會抓傢俬, 最好就係俾紙皮佢抓, 貓抓板都係紙皮
而且要每二個星期同佢剪指甲, 食吐毛膏, 見到佢污穢要同佢洗白白, 但你個隻咁細就唔好啦, 起碼都要6個月大先, 如果唔係會駭死佢
貓草應該等於吐毛膏, 但未必隻隻貓都會食
金盞花 發表於 2010-11-2 01:02:47 |顯示全部樓層

可能你响pet shop見有盒裝貓草賣, 所以問起貓草呢樣嘢. 其實貓草通常係小麥草, 你無須在pet shop買, 因太貴啦! 自己買小麥草種子$5-, 俾2隻貓食, 都要分開2次種嚟俾佢哋至食得切.  至於吐毛膏~我初期都有買, 但自從俾小麥草佢食就取代咗吐毛膏啦! 一來吐毛膏都唔平, 我隻貓又唔多想食, 而種小麥草又新鮮又冇化學加工, 功效又達到(吐毛).

DSCN3163 (Large).JPG
小麥草

DSCN3203 (Large).JPG
唔駛幾日就食得

在我嚟講貓爪板唔係必須, 原來真係有貓唔玩架! 我嗰2隻貓就係1隻肯玩但另1隻唔玩. 無謂買咗返嚟佢哋唔玩盞浪費! ***多口一提~~~貓床都唔駛買***, 因佢哋好有性格, 唔同狗叫佢返狗屋瞓就肯聽你點, d貓鍾意瞓紙箱, 你最好間唔中搵d紙箱俾佢瞓俾佢玩(因佢好鍾意爪紙箱) 佢會好開心. 其實養貓可以好經濟, 買玩具俾佢佢唔玩, 但如果俾厠紙筒 膠樽仔佢哋都玩到樂此不疲.

圖像b2 (Large).jpg

圖像b3 (Large).jpg
我都話佢鍾意玩紙皮, 搞到我有紙盒又唔想掉留俾佢玩, 至玩到殘晒先肯掉. 又好似d婆婆咁問人要個紙箱返嚟俾佢哋玩.
都慣晒, 唔怕瘀add4icon

順便一提~~~天氣已涼, 貓B仲細, 又係短毛, 記住保暖唔好凍親. 可能佢會黏住你身體瞓嚟取暖. (我隻細貓已經好似膏藥咁貼住瞓啦)add6icon
corina 發表於 2010-11-2 10:30:03 |顯示全部樓層
我有三隻貓:
Natural Balance太淡唔食~
NV?可否寫全名~
Now唔鐘意~
Nutri Source未試過~
佢地食California Natural,Artemis雅思,Fromm等等,另外會買Royal Canin Pure Feline當小食~
貓沙用木沙,貓沙盆有兩個~
有貓床仔,有紙盒床仔,有籐床仔,飛機籠,枱,椅,我張床同地板都係佢地既床~
衫仔有大約十件,冬天一定會著,唔係一個月睇一次醫生~
有貓抓板,有紙盒同有兩張地毯比佢地磨爪~
唔肯食小麥草,媽咪每日都係樓下花園摘草,另外間中有catnip食~
我會幫佢地沖涼,仲有其他日用品.......
tommysze8 發表於 2010-11-2 16:26:12 |顯示全部樓層
我有三隻貓:
Natural Balance太淡唔食~
NV?可否寫全名~
Now唔鐘意~
Nutri Source未試過~
佢地 ...
corina 發表於 2010-11-2 10:30

NV = Nature's Variety 中文叫百利, 我2隻狗食佢。
我用緊豆腐砂,OK啦。
Royal Canin Pure Feline 有冇味精?
瞓緊鞋盒,加一個自制抓毛入科學棉床仔, 遲D整個抓毛入科學棉蒙古包超軟床佢。
衫仔 要留意吓。  D貓着衫會唔會打結嫁?
有地毯比佢地磨低爪。有貓抓板貴D, 都係去 PK 攞紙盒俾佢。
小麥草, 試下種D先,佢唔食我都可以玩下。
幫佢地沖涼我都會, 同狗狗一樣啫。

多謝你D 寶貴經驗!
tommysze8 發表於 2010-11-2 16:29:59 |顯示全部樓層
可能你响pet shop見有盒裝貓草賣, 所以問起貓草呢樣嘢. 其實貓草通常係小麥草, 你無須在pet shop買, 因太貴 ...
金盞花 發表於 2010-11-2 01:02

小麥草, 試下種D先,佢唔食我都可以玩下。
貓抓板貴D, 都係去 PK 攞紙盒俾佢。
瞓緊鞋盒,加一個自制抓毛入科學棉床仔,
衫仔 要留意吓。

多謝你D 寶貴經驗!
tommysze8 發表於 2010-11-2 16:40:42 |顯示全部樓層
我覺得貓抓板, 不是必需
我隻貓由返黎個陣就已經教佢抓野, 我包左d 厚報紙係"鄧"腳, 捉住佢隻手仔, 抓報紙
...
irishuen 發表於 2010-11-1 20:12

貓抓板, 都係去 PK 攞D紙盒俾佢抓。
每二個星期同佢剪指甲, 有呀,初初反抗到好似劏佢咁,而家好D啦!
咁細就未沖涼,用濕布抹就有,加熱風機。
貓草, 試下種D小麥草先,佢唔食我都可以玩下。

多謝你D 寶貴經驗!
金盞花 發表於 2010-11-2 17:40:33 |顯示全部樓層
< D貓着衫會唔會打結嫁? >

長毛貓係會打結, 所以我要隔1-2日就幫佢除晒衫將d毛梳一次. 至於短毛貓唔駛擔心, 唔會有事.  不過, 貓貓好鍾意人哋幫佢用隻梳仔爪痕, 因佢哋隻手仔腳仔爪唔到嘅地方 (頭部, 前額, 鼻樑, 後面背部), 同佢哋爪痕按摩, 佢哋立即咪埋眼俾佢lum樣add4icon 你, 但當你一停手, 佢立即掹大眼望實你, 好似話你做乜停晒手呀add7icon

養貓好多樂趣, 慢慢發掘~~~

不過有樣嘢要注意, 貓貓心思細密唔同狗狗, 佢哋好易小器, 如果將來你有新成員加入 (人, 狗, 貓) 要關注佢感受.  因聽過/見過(最近鄰居發生)有新成員(貓仔)加入, 起初佢悶悶不樂, 過多幾日就離家出走, 知佢直到宜家都冇再返家.....好慘

而我帶隻細貓返家時大貓已3歲多,每次我返家一定叫完大貓名至叫隻細嘢, 食嘢又係叫隻大先, 總之一切理咗隻大貓感受(好巴閉 )加上我封閉間屋冇得俾佢哋出外走動, 家陣佢哋係好夾好玩伴.
tommysze8 發表於 2010-11-2 17:42:30 |顯示全部樓層
上傳張相同樓上 say hello 先!
金盞花 發表於 2010-11-2 17:46:34 |顯示全部樓層
hello 靚靚貓B add6icon
corina 發表於 2010-11-2 21:41:04 |顯示全部樓層
我每日同佢地除兩次衫,佢地lam完毛就著返衫~
上HKCATS,好多養貓資訊架~
http://www.hkcats.org/phpBB2/
fanhoiyiu 發表於 2010-11-3 00:11:21 |顯示全部樓層
好可愛既貓貓呀
我果幾隻就咩糧都食,因為我久不久就轉糧,而佢地完全唔玩貓爪板,淨係鍾意張sofa,唔食貓草,但d狗就超愛,好攪笑.
而家天氣凍唔肯入貓籠既床仔,但就鑽入我個被竇
corina 發表於 2010-11-3 11:55:51 |顯示全部樓層
其實Royal Canin係商業糧,多油多味精,不過Royal Canin Pure Feline好好多,冇咁多油,味精一定有,唔係我三隻衰豬點會見到發晒癲,因為佢地食開天然糧,淡好多~
你隻貓b好可愛,錫錫~
tommysze8 發表於 2010-11-3 22:22:45 |顯示全部樓層
我每日同佢地除兩次衫,佢地lam完毛就著返衫~
上HKCATS,好多養貓資訊架~
...
corina 發表於 2010-11-2 21:41

好介紹,個香港貓好多資料!thanks thanks!