新手插葉 + 自製温室

作者: KiKiLi 發表于 2010-10-31 09:24:49
6539 37
各位好, 前幾天同事給了我一片迷你種(?)的葉。起初我是打算用水浸出根再落泥的, 但爬文後發覺很多朋友說直接插泥較快, 所以膽粗粗試下, 麻煩各位前輩幫忙看看是否正確:

因為之前用水浸, 而且切口不太齊整, 所以再修剪過才落泥:

自製温室...是迷你月餅的兜, 底下鑽了幾個孔疏水, 温室就是美x西餅的迷你芝士蛋糕的...(金色底很靚啊)
哈哈, 我一見同事買這個就叫他食完後把盒給我!(好像垃圾婆....)

這個是到現在為止的全家福...

有幾個問題想請教:
1) 泥是昨天買的花x3合1, 但不知怎麼沒找到5号珠石, 全部都是2号及7号 (前兩個月買的是有很多很多5号的)...不知有沒有問題?
2) 爬文時有很多說法, 有人說要淋多點水, 有人說不要太多, 如何是好?
3) 温室需要每天打開一陣透氣嗎? (上面已經有個小氣孔的)
4) 插葉需要照光嗎?
5) 大的兩棵因為沒有温室, 所以我一向都用噴壺向葉面曬水保濕...插葉需要嗎?

謝謝!
meomi 發表於 2010-10-31 18:24:26 |顯示全部樓層
1) 插迷你葉用2號不錯呀.5號我有時略嫌大點.
2) 適量最好,視乎種植環境等因素吧
3) 個人認為最好通風疏氣一點.
4) 未有根前放陰涼地方較好
5) 你種的地方很乾燥嗎?av不用太濕,噴葉對我來說主要是除塵.
回復

KiKiLi 發表於 2010-10-31 18:46:03 |顯示全部樓層
MEOMI 多謝你的回覆:
1) 因為這些泥還打算日後繼續用(買了2.3L), 只怕不夠疏水。
4) 如何知道出根了? 那就是出了葉仔才照吧。
5) 也不算, 不過現在秋冬應該不會很濕...那我就不噴葉了.
回復

tongtony 發表於 2010-11-2 17:50:22 |顯示全部樓層
插葉時,葉柄切割口一定要風乾,才可入泥!
溫室如果有水氣/水點,就要打開疏通空氣!
至於廢物利用(垃圾婆)這個病????會月黎月嚴重的add7icon
回復

KiKiLi 發表於 2010-11-2 19:03:12 |顯示全部樓層
哎吔...我沒有風乾就直接入泥啦??? 但係已經3日了...算吧, 看之後的做化了...

我又想請問, 我需要每一,兩個星期拿出來看看出根了嗎?
有些朋友說出根了但很久都未有小葉, 如果有根了繼續在溫室會爛根嗎?

係呀...而家行街買嘢時我都開始睇佢個包裝多過物件本身...哈哈!
回復

tongtony 發表於 2010-11-3 17:40:44 |顯示全部樓層
哎吔...我沒有風乾就直接入泥啦??? 但係已經3日了...算吧, 看之後的做化了...

我又想請問, 我需要每一,兩 ...
KiKiLi 發表於 2010-11-2 19:03

睇吓無問題!但係妳點樣睇呢!拔塊葉出泥睇就一定死硬!add12icon
    存放溫室直到有6片子葉,才可以分苗/分盆.
回復

KiKiLi 發表於 2010-11-4 19:22:24 |顯示全部樓層
我剛剛爬文話原來插葉入溫室唔駛開氣孔的? 等我用交剪剪咗幾咁耐 (勞作勁差), 而家又要封番佢

哇...我本來真係打算拔出來睇的....................而家只可以望佢生生性性。

多謝你提醒呀...佢出咗葉我會再影相上來的...
回復

孖吉 發表於 2010-11-4 19:43:19 |顯示全部樓層
睇吓無問題!但係妳點樣睇呢!拔塊葉出泥睇就一定死硬!
    存放溫室直到有6片子葉,才可以 ...
tongtony 發表於 2010-11-3 17:40

有苗出已經可以出關啦~
回復

KiKiLi 發表於 2010-11-4 22:43:04 |顯示全部樓層
我個兜仔咁細...真係想一出葉就換盆...我而家已經忍唔住成日去睇花盆啦
回復

tongtony 發表於 2010-11-4 22:45:48 |顯示全部樓層
我剛剛爬文話原來插葉入溫室唔駛開氣孔的? 等我用交剪剪咗幾咁耐 (勞作勁差), 而家又要封番佢

哇...我本來 ...
KiKiLi 發表於 2010-11-4 19:22

用界刀開個正方型,但是只界開三條邊.向下壓就打開咗一個小天窗啦!需要關埋時把膠片拉回原位即可.
     有孔又得!無孔又得!得咗!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!add6icon
回復

KiKiLi 發表於 2010-11-5 23:55:52 |顯示全部樓層
這個方法好啊...我下次試下, 謝謝!相信這個冬天小葉都要在溫室過了。
說起溫室, 我另外兩棵是否需要給他們置個溫室呢? 不入溫室會否凍死啊?
回復

tongtony 發表於 2011-3-13 20:53:07 |顯示全部樓層
插葉好多時會有多隻小苗,等待小苗長至有6片葉子後就可以分盆,
撰擇強壯的一兩株,其他的弱苗可以除去.
回復

KiKiLi 發表於 2011-3-13 21:10:05 |顯示全部樓層
明白了...而家先得3片...有排等....
另外我想問是否需要落啲花肥? 因為而家"地方淺窄", 我怕唔夠營養,
响温室好耐都唔乾水, 咁淋唔淋好呢?
回復

KiKiLi 發表於 2011-3-13 13:48:17 |顯示全部樓層
等咗差唔多四個月, 終於都出葉子啦...  yeah~~

由11月入泥, 差啲想放棄了, 無意中就見到佢生咗葉仔出來 ^^  大概一個月就大到而家咁啦~

葉子下面還有一小棵的, 唔知係咪第一棵太大, 吸晒啲營養, 第二棵生長得好慢...

請問而家天氣唔凍唔熱, 其實係咪可以唔入温室呢?
我昨天已經去花墟買定花盆啦~~ 不過一個星期前佢旁邊又有葉仔出來(又多一棵)...咁幾時先可以換盆呢?
我怕會傷到第二棵...咁點算???
回復

Karly0706 發表於 2011-3-14 09:44:34 |顯示全部樓層
嘩~勁呀!!
之前可能天氣有影响,而家插葉好快就出到根。
回復

蕙蕙 發表於 2011-3-14 18:32:55 |顯示全部樓層

我都覺得呢排特別多插葉出左小苗, 可能天氣合適關係
回復

KiKiLi 發表於 2011-3-14 22:49:36 |顯示全部樓層
係呀, 我另外兩棵種咗1年多, 近幾日見到"好似"有花蕾...過多1、2個星期就知係咪啦...哈哈, 好開心~
回復

蕙蕙 發表於 2011-3-14 23:58:37 |顯示全部樓層

回復 KiKiLi 的帖子

congrats!
有lum記得post相上黎播
回復

conniebbq 發表於 2011-3-22 16:29:51 |顯示全部樓層
唉...我插D葉, 都C得7788囉, 依加得番幾塊, 睇佢地的做化啦
回復

Exodus 發表於 2011-3-22 20:20:55 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-3-22 20:14
非也,非也!插葉方式,各色各樣都有,只是經驗分享,
交流,交流.是否合適閣下,適除尊便.    ...

我覺得葉插最重要係溫度, 濕度都係其次
溫度過高最易爛, 太凍無咁嚴重就唔曉郁, 嚴重既都係爛
另外溫差都幾重要

水方面其實我覺得有倒汗水係無大問題的
不過可能我最憎既AV就係咁煩咩都唔得la
回復

12下一頁