蜂蜜 - 秋冬必讀

作者: 八王爺 發表于 2010-10-28 17:16:26
20949 74
SSL200507 發表於 2010-11-1 17:29:50 |顯示全部樓層
回復 40# jellyfishy

Without 雀斑, then the face became 白板.  add4icon

With 雀斑, look so cute! (Look younger too!)  
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:32:30 |顯示全部樓層
早兩年去了,買左1kg,一個人飲左四五個月左右~ 
如果你成家人,真係好唔夠.
谷甫阿伯話會賣晒架 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-1 11:10

咁係咪即係寄養蜜蜂呀?好似幾好玩咁喎.....咁寄養蜜蜂係咪乜都唔洗理,間中入去攞蜂蜜就得呢?
有D興趣呀....
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:34:11 |顯示全部樓層
雪耳你唔嫌硬,可以生食!
泡好之後,用白開水洗下咪食得。
不過,一般都會煲糖水。滾下。 ...
八王爺 發表於 2010-11-1 14:14

原來雪耳可以生食架.....咁下次整沙律又試下...
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:37:02 |顯示全部樓層
啊~ 今晚乖乖地浸半舊試下先~
上年傻下傻下,拿一舊出來浸,原來發大之後有成塊面咁大,食唔晒要 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-1 17:06

你可以浸左之後,將佢撕碎,加紅棗冰糖煲好,入樽,每日食一D,我總係覺得,依D野要時時食先有效架...
反正你買左係度,咪順便清左D貨囉....
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:38:30 |顯示全部樓層
雀斑係我地icon,有少少幾好睇~ (自戲戲人~)
jellyfishy 發表於 2010-11-1 17:06

我又唔係好留意到你D雀斑,反而覺得你太瘦...如果肥番少少就好喇.....不過你運動量咁大...想肥都唔易...
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-2 11:39:29 |顯示全部樓層
咁係咪即係寄養蜜蜂呀?好似幾好玩咁喎.....咁寄養蜜蜂係咪乜都唔洗理,間中入去攞蜂蜜就得呢?
有D興 ...
cklife 發表於 2010-11-2 11:32

bingo~  不過個樹係深山農莊,要行40min (我個腳程)入去~ 但保證夠晒大自然~~ 等我找番d相俾你睇~
留意post 203和之後的post~
http://hkplants.com/viewthread.p ... 1%26amp&page=14
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-2 11:41:16 |顯示全部樓層
你可以浸左之後,將佢撕碎,加紅棗冰糖煲好,入樽,每日食一D,我總係覺得,依D野要時時食先有效架.. ...
cklife 發表於 2010-11-2 11:37

好提議喎~~ 
早飲紅茶菇,晚飲雪耳紅棗水,水母好似變左d小奶奶咁,日夜滋補~~
回復

cklife 發表於 2010-11-2 13:25:12 |顯示全部樓層
bingo~  不過個樹係深山農莊,要行40min (我個腳程)入去~ 但保證夠晒大自然~~ 等我找番d相 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-2 11:39

下.....行40分鐘......每次入去都好似行山咁呀? 問下老公肯唔肯先.....
回復

cklife 發表於 2010-11-2 13:32:14 |顯示全部樓層
bingo~  不過個樹係深山農莊,要行40min (我個腳程)入去~ 但保證夠晒大自然~~ 等我找番d相 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-2 11:39

好靚...不過D相似我未病時跟人行果種勁走五小時既行山囉......我依家水腫腳...睇怕行唔到入去。
回復

cklife 發表於 2010-11-2 13:33:02 |顯示全部樓層
好提議喎~~ 
早飲紅茶菇,晚飲雪耳紅棗水,水母好似變左d小奶奶咁,日夜滋補~~   ...
jellyfishy 發表於 2010-11-2 11:41

可能你真係少奶命呢.....[心想事成]<--記得無?
回復

八王爺 發表於 2010-11-2 14:14:57 |顯示全部樓層
行40分鐘事小,但要專程入去只為幾斤蜂蜜,似乎嘥咗。
但係攞住幾斤蜜去睇風境,又唔係咁輕鬆咯!

我依家搵緊國內的蜂場,在深圳白鶴圍一帶,睇下有無啲品質好的蜂農。
槐花蜜,龍眼蜜都有出產,但椴樹蜜就要由長白山運過來了。
回復

cklife 發表於 2010-11-3 09:12:54 |顯示全部樓層
行40分鐘事小,但要專程入去只為幾斤蜂蜜,似乎嘥咗。
但係攞住幾斤蜜去睇風境,又唔係咁輕鬆咯!

我依家 ...
八王爺 發表於 2010-11-2 14:14

咁又係....就算風景靚...幾斤蜂蜜真係唔少野....搵到報下料....麻煩晒囉...
回復

Princeton 發表於 2010-11-15 10:55:32 |顯示全部樓層
My friend is a very good bee's farmer in Shenzhen.
I have very good quality and natural honey on table everyday.
回復

hipo 發表於 2010-11-15 17:09:34 |顯示全部樓層

I have been ordering honey from the following for few years, after a Thailand trip around 2006. The quality is rather good.   After comparing the price, this one seems a bit expensive wor....

http://www.ilikehoney.com/main/
回復

jack872184 發表於 2010-11-15 19:34:41 |顯示全部樓層
I am going to order bee's wax from my classmate's grandma(A local bees' farmer)
It's natural and organic~
回復

jack872184 發表於 2010-11-15 19:35:39 |顯示全部樓層
Oh~
I think that I am not really discussing about the theme"honey"@@
回復

八王爺 發表於 2010-11-16 12:39:46 |顯示全部樓層
I have been ordering honey from the following for few years, after a Thailand trip around 2006. The  ...
hipo 發表於 2010-11-15 10:09

1000銖等如多少港元? 太耐無去泰國,真係唔識計。

搵到一個買 椴樹蜜 不錯的蜂農。大家可以參考,買少少試吓。
http://trade.taobao.com/trade/de ... deID=51991117671772
回復

hipo 發表於 2010-11-16 14:57:18 |顯示全部樓層
1000銖等如多少港元? 太耐無去泰國,真係唔識計。

搵到一個買 椴樹蜜 不錯的蜂農。大家可以參考, ...
八王爺 發表於 2010-11-16 12:39

我諗我買得貴架! 1000 g 大約 $250.00.
I can place order via their HK office and they have delivery service.

I think I can switch to other source other than this one.....
回復

八王爺 發表於 2010-11-16 16:38:17 |顯示全部樓層
1000g = HK$250 即係 500g HK$125.
咁真係超貴喎!
你捨得咁食都ok,而且睇過,佢啲蜜真係唔係一般品種。
好似深山蛇草蜜,無污染荔枝蜜,真係好難得。
不過,如果好似我食得咁粗,就貴咯。
我依家食咁多種蜜,平均500g 約HK$50.- 最貴都係HK$70.-
國內的蜂蜜較平,但一定要搵到佳品和信得過的蜂農。
回復

candyafr 發表於 2010-11-18 11:35:46 |顯示全部樓層
王爺,昨天買了呢個,有機野花蜜
回復