蜂蜜 - 秋冬必讀

作者: 八王爺 发表于 2010-10-28 17:16:26
20928 74
cklife 發表於 2010-10-31 18:24:14 |顯示全部樓層
無貨? 會唔會遲啲有番?
永和?很台灣的名,來自寶島的蜂蜜?
香港沒有椴樹,應該唔係本地蜂場出品喎。 ...
八王爺 發表於 2010-10-30 22:43

係香港蜂場,佢只賣冬蜜....無鍛樹蜜賣...我仲未搵到邊度買....

永和訂蜂蜜貪佢住宅區都可以免費送貨,我老公又只肯飲依隻蜜既味道....
八王爺 發表於 2010-10-31 21:08:36 |顯示全部樓層
哦, 原來只係冬蜜。
以為你用開永和的椴樹蜜。

現在有很多蜜在巿面,搵一只啱口味的不難。
candyafr 發表於 2010-10-31 21:14:37 |顯示全部樓層
台灣都有很多蜂蜜.........唔知有冇椴樹蜜呢?
八王爺 發表於 2010-11-1 10:52:30 |顯示全部樓層
新增了 多種 蜂蜜品牌的測試報告。
歡迎參考給提供寶貴意見。
jellyfishy 發表於 2010-11-1 11:10:22 |顯示全部樓層
水大大,你一年入鹿頸幾多次?一次買多少升?養蜂人也有時用糖餵蜂產蜜,因為冬天花少開,那來蜜?
...
八王爺 發表於 2010-10-29 09:40

早兩年去了,買左1kg,一個人飲左四五個月左右~ 
如果你成家人,真係好唔夠.
谷甫阿伯話會賣晒架,佢個樹有2棵好大的梅花樹,冬春的蜜真係好好飲又香~~
可以去谷甫租個位養蜂,佢話會幫你取蜜喎~
八王爺 發表於 2010-11-1 12:14:24 |顯示全部樓層
早兩年去了,買左1kg,一個人飲左四五個月左右~ 
如果你成家人,真係好唔夠.
谷甫阿伯話會賣晒架 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-1 04:10

嘩! 仲可以養蜂取蜜,真係好得嘅環保生活。
    咁一年可以取多少蜜呢?

我一家人,一年平均用7-8公升(7-8L),所以都買好多吓。
一般用 Airborne的,因為教協特價比巿面平30%。
也有用 西班牙Brezal的橙花蜜,很清香。
老婆鍾意寶生園的枇杷蜜。槐花蜜用來做甜品很不錯。
八王爺 發表於 2010-11-1 12:18:12 |顯示全部樓層
台灣都有很多蜂蜜.........唔知有冇椴樹蜜呢?
candyafr 發表於 2010-10-31 14:14

candy, 椴樹生長在中國東北寒帶地區,所以台灣不可能產椴樹蜜。
     台灣以水果聞名,所以台灣的水果蜜不錯。其中最多產是荔枝蜜,其次龍眼蜜。
jellyfishy 發表於 2010-11-1 12:36:36 |顯示全部樓層
嘩! 仲可以養蜂取蜜,真係好得嘅環保生活。
    咁一年可以取多少蜜呢?

我一家人,一年平均用7-8 ...
八王爺 發表於 2010-11-1 12:14

佢有講過最少有n kg... 我唔記得左~
下次行山,買樽俾你試下~

昨晚食桃膠,都係就咁用蜜糖開水吃~ 好好味~~
八王爺 發表於 2010-11-1 12:56:27 |顯示全部樓層
很滋補啊! 蜂蜜桃膠。越來越靚呀!靚水母!
jellyfishy 發表於 2010-11-1 13:47:54 |顯示全部樓層
很滋補啊! 蜂蜜桃膠。越來越靚呀!靚水母!
八王爺 發表於 2010-11-1 12:56

不過都幾飽~~  
想問下雪耳洗唔洗煲架?
八王爺 發表於 2010-11-1 14:14:26 |顯示全部樓層
雪耳你唔嫌硬,可以生食!
泡好之後,用白開水洗下咪食得。
不過,一般都會煲糖水。滾下。
jellyfishy 發表於 2010-11-1 14:31:11 |顯示全部樓層
雪耳你唔嫌硬,可以生食!
泡好之後,用白開水洗下咪食得。
不過,一般都會煲糖水。滾下。 ...
八王爺 發表於 2010-11-1 14:14

咁都係滾滾佢好d~ 我諗起屋企的雪耳放左成年都未食~
claudiatang 發表於 2010-11-1 14:34:50 |顯示全部樓層
咁都係滾滾佢好d~ 我諗起屋企的雪耳放左成年都未食~
jellyfishy 發表於 2010-11-1 14:31

你真的要好好清理下個儲物櫃。存起咁多貨.....
jellyfishy 發表於 2010-11-1 14:47:00 |顯示全部樓層
你真的要好好清理下個儲物櫃。存起咁多貨.....
claudiatang 發表於 2010-11-1 14:34

一條友,好難食得晒d野~ 要好勤力咁食~~~ 
年多的雪耳,無事掛?
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:07:01 |顯示全部樓層
一條友,好難食得晒d野~ 要好勤力咁食~~~   
年多的雪耳,無事掛?  ...
jellyfishy 發表於 2010-11-1 14:47

冬天雪梨雪耳糖水,木瓜雪耳糖水~
唔鐘意甜食咪加西施骨加鹽做湯囉~
八王爺 發表於 2010-11-1 16:09:44 |顯示全部樓層
大菲媽食得雪耳多,所以皮膚又白又滑又靚!
雪耳係 植物 燕窩,據說功效同食燕窩一樣。
若加埋木瓜和蜂蜜,真係養顏聖品!
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:14:58 |顯示全部樓層
衰在唔去斑呢
八王爺 發表於 2010-11-1 16:22:34 |顯示全部樓層
衰在唔去斑呢
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 09:14

無嘢係十全十美架!
     水母,如果啲雪耳泡水之後,變成又軟又潺,咁就唔好食喇。
               泡咗之後,仍然爽硬,加埋木瓜南北杏滾20-30分鐘,放涼,再加蜂蜜。正!正!正!

蜂蜜不合適超過60度熱水沖泡,這樣會破壞營養。最好含服,開水要用涼水,或微溫。
      熱水嚴禁!
jellyfishy 發表於 2010-11-1 17:06:13 |顯示全部樓層
無嘢係十全十美架!
     水母,如果啲雪耳泡水之後,變成又軟又潺,咁就唔好食喇。
               ...
八王爺 發表於 2010-11-1 16:22

啊~ 今晚乖乖地浸半舊試下先~
上年傻下傻下,拿一舊出來浸,原來發大之後有成塊面咁大,食唔晒要掉~  跟住一路唔敢亂來囉~
jellyfishy 發表於 2010-11-1 17:06:53 |顯示全部樓層
衰在唔去斑呢
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:14

雀斑係我地icon,有少少幾好睇~ (自戲戲人~)add12icon