Bob Serbin

作者: sophie 发表于 2008-2-11 14:00:17
4513 34
Bob Serbin
fannychan922 發表於 2008-2-11 14:32:44 |顯示全部樓層
真係好靚呀!!我本來都有一棵花苗,但係上個月因為一次蟎疫,把它及令外的av帶走了....我好傷心。

但現在見到你的花花開得咁 靚,真係好羡慕。
Ginny 發表於 2008-2-11 15:30:47 |顯示全部樓層
好靚
charles604498 發表於 2008-2-11 19:06:29 |顯示全部樓層
Bob Serbin的花花好靚
sophie 發表於 2008-2-11 22:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-2-11 14:32 發表
真係好靚呀!!我本來都有一棵花苗,但係上個月因為一次蟎疫,把它及令外的av帶走了....我好傷心。

但現在見到你的花花開得咁 靚,真係好羡慕。

Bob Serbin的花真係好靚. 如不嫌棄, 待修葉的時候, 留住葉片給妳, 好嗎?
fannychan922 發表於 2008-2-11 23:46:56 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

好呀! 謝謝你! 我會好比心機照顧她的。
sophie 發表於 2008-2-12 22:42:02 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

甭客氣嘛

彼此都是愛花之人, 種得開心就ok嘞
vkzone2002 發表於 2008-2-13 17:23:21 |顯示全部樓層
好靚啊! 原來Bob Serbin是這樣的, 我年尾到繽紛買了一盆小苗, d花唔係咁深色的, 可能營養不良吧, 現在見到真面目才知係咁靚靚的.
sophie 發表於 2008-2-15 23:02:17 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-2-13 17:23 發表
好靚啊! 原來Bob Serbin是這樣的, 我年尾到繽紛買了一盆小苗, d花唔係咁深色的, 可能營養不良吧, 現在見到真面目才知係咁靚靚的.

在彬彬買的小苗,已經有花,都好抵ga, upload 佢上嚟睇吓
sophie 發表於 2008-2-27 18:27:53 |顯示全部樓層
今天映的, 花色漸退~~
kong 發表於 2008-2-27 18:59:44 |顯示全部樓層
嘩!美美美,葉子亦好整齊, show plant!
fannychan922 發表於 2008-2-27 20:30:04 |顯示全部樓層
真係好靚呀! 唔知d av 可唔可以做結婚花球呢?

可以的話, 我想送給我姊妹做嫁妝呀!
joey 發表於 2008-2-27 21:24:06 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-2-27 20:30 發表
真係好靚呀! 唔知d av 可唔可以做結婚花球呢?

可以的話, 我想送給我姊妹做嫁妝呀!

做結婚花球真係諗都未諗過, 不過條花莖未必夠長就真
candyafr 發表於 2008-2-27 23:05:14 |顯示全部樓層
真是好靚
chocolate 發表於 2008-3-1 01:25:40 |顯示全部樓層

嘩....真係好鬼靚

我種過兩次e種花都係死下死下...一係生生下突然唔再生葉, d葉慢慢仲變黃變硬, 中間出新葉又出得慢, 最後都係死左...唉...其實究竟有乜野種花秘技架呢?請賜教一下...tks
sophie 發表於 2008-3-2 14:04:15 |顯示全部樓層
個人沒有什麼種花秘技,

祇是覺得種花的不能心急, 不能粗心 要貼心對待.(懶d都唔得 )

要學習了解花花不同的特性, 因應不同環境來管理 (講~就容易, 做~~很難 )

不能大意, 及早觀察到植株的異常情況, 可免厄運  

但也不介意失敗的痛苦, 唔得, 再嚟過
candyafr 發表於 2008-3-2 18:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2008-3-2 14:04 發表
個人沒有什麼種花秘技,

祇是覺得種花的不能心急, 不能粗心 要貼心對待.(懶d都唔得 )

要學習了解花花不同的特性, 因應不同環境來管理 (講~就容易, 做~~很難 )

不能大意, 及早觀察到植株的異常情況, 可免 ...

贊成,但覺得紅色花一般都比較難種,故市面上也比較少售賣
TUPLIP28 發表於 2008-3-2 21:54:30 |顯示全部樓層
好靚啊
kelly 發表於 2008-3-2 22:01:43 |顯示全部樓層
種得真係靚, 開左成打花, 朵朵都咁平圴, 仲靚過花展d花呀!
prodorothyhkg 發表於 2008-3-3 10:13:23 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2008-3-2 22:01 發表
種得真係靚, 開左成打花, 朵朵都咁平圴, 仲靚過花展d花呀!

絕對同意
12下一頁