蘋果醋可治鼻敏感嗎?

作者: 蕙蕙 发表于 2010-10-19 15:02:01
6104 23
最近轉天氣, 鼻敏感又開始發作…… 剛巧兩個星期前認識了一個奇人, 據說他懂得很多治病秘方, 其中一樣是把生蒜頭放在蘋果醋中浸泡, 然後每天早晚各飲一茶匙醋, 便可治鼻敏感, 有沒有人試過這方法呢?
cklife 發表於 2010-10-19 15:42:27 |顯示全部樓層
有飲過蒜頭醋,但覺得對鼻敏感無乜幫助....

反而覺得訓覺對鼻敏感幫助大好多。
muitau 發表於 2010-10-19 16:10:49 |顯示全部樓層
呀,有個台灣blog友(而家搵唔番條link)講用龍膽草浸孖蒸浸3個月,每日早晚用棉花棒沾入鼻腔可以根治.我打算試不過一直未行動買野....
hellokitty_971 發表於 2010-10-19 16:17:14 |顯示全部樓層
呀,有個台灣blog友(而家搵唔番條link)講用龍膽草浸孖蒸浸3個月,每日早晚用棉花棒沾入鼻腔可以根治.我打算試 ...
muitau 發表於 2010-10-19 16:10

你快d試完, 話俾我地知啦^^
有心有力 發表於 2010-10-19 16:28:09 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-10-19 16:17

當人白老鼠?
muitau 發表於 2010-10-19 16:31:09 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-10-19 16:17

當人白老鼠?
有心有力 發表於 2010-10-19 16:28

唔係我試,係我姪仔,佢出世就遺傳咗佢媽咪啲鼻敏感,我覺得呢個都只係一個所謂藥材酒,用法唔複雜又唔貴,最緊要佢老豆唔反對, 我都想佢唔使成日咁辛苦.
不過都係果句, 不論正藥同偏方都係人人唔同, 人得唔代表我得, 反之亦然
有心有力 發表於 2010-10-19 16:34:55 |顯示全部樓層
白老鼠仔add3icon
cklife 發表於 2010-10-19 17:58:21 |顯示全部樓層
敏感症同體質關係好大,體質強壯左自然會好,我同我媽D鼻敏感都係咁好。

以前咩方法都試過,拮支針係鼻度打針都試過...全部止得一時,直至搵個中醫調理完身體鼻敏感就好反。

我媽都係身體好左,鼻敏感就無左。

老公呢....唔夜訓唔亂食野鼻敏感都唔會發作,唔聽話果輪又會發作番....(佢唔乖唔肯早訓)

如果細路仔太細,唔好亂試偏方呀....怕唔知會唔會攪出個大頭佛呀...
poon6000 發表於 2010-10-19 18:27:55 |顯示全部樓層

HI~http://su5118.myweb.hinet.net/Handbook.htm            第四篇、慢性病的調養

第一章、過敏性鼻炎的保健

過敏性鼻炎是現代人很普遍的疾病,多數人都認為是現代空氣不好造成的,特別是有些人換了一個地方,病就改善了。例如,從台灣到美國,剛到的一段時間,這個病就好了,但是有些人過一段時間又復發了,也有人從此不再發作。

所謂過敏性鼻炎,主要的症狀就是鼻塞、打噴嚏、流鼻水等症狀,這些症狀和感冒非常類似,但是並沒有咳嗽、發燒、頭痛等感冒的症狀,同時,由於發病的頻率很高,因此稱之為過敏性鼻炎,這些都是從西醫的邏輯來看的論斷。

從中醫的觀點,中醫並沒有過敏性一類的疾病。這些症狀是寒氣從體內出去的現象。在中醫的邏輯,寒氣並不是受寒就立刻發作,而是等到身體有足夠的能力時,再將寒氣驅出體外,當出現打噴嚏流鼻水的症狀時,是身體正在把寒氣排出體外的現象。

現代醫學對付感冒的作法,並不是真的把寒氣趕出體外,由於認為疾病是那些鼻塞、打噴嚏、流鼻水等症狀,因此,治療時著重於消除這些症狀,結果是表面症狀消除了,但卻是也終止了人體驅除寒氣的工作,而寒氣就以某種形式繼續留存在體內。

對於存在身體內的寒氣,人體內部的診斷維修系統會等待人體有了足夠的能量時,再度發起新一波的排除攻勢,但是,多數時候患者又用藥將之壓了下去,就這麼週而復始的進行著,很可能反反覆覆多次所對付的都是同一個寒氣。

還有一種情形是患者在很長的一段時期,由於血氣能量很低,寒氣進入人體時,人體沒有能力反抗,使之存於體內,日復一日在體內積存了很多寒氣。而後當人體休息增加,血氣提升後,有能力將寒氣趕出體外時才開始驅趕寒氣。由於積存了太多的寒氣,因此,每次趕寒氣時會不斷的打噴嚏,就形成了過敏性鼻炎。

如果患者的血氣能量很高,每次寒氣入侵時,很容易就被驅趕了出去。如果患者的血氣能量很低,則根本就沒有能力進行驅趕寒氣的戰役。因此,過敏性鼻炎的患者,多數是處於不上不下的血氣能量水平,受寒時還有能力抵抗,但是卻沒有足夠的能力將之消除。因此,只要一受寒就會產生感冒的症狀。加上以前不當治療所儲存下來寒氣的處理工作,使得患者感冒的頻率非常高,就形成了過敏性鼻炎。

了解了過敏性鼻炎形成的原因,就能找出根治的方法。首先必需加強執行第二篇中的一式三招,使血氣能力快速提升。在血氣能力提升至足夠驅除寒氣的水平時,人體自然會開始進行這項工作。這時候最重要的是不應該再用抗過敏的藥或感冒藥,將寒氣壓回體內,而應該按摩胸前的肺經別,以及多休息,讓人體集中能量處理寒氣,加快將寒氣驅出體外。對於病發時打噴嚏、流鼻水等不舒服的症狀,只有耐心的忍受,讓寒氣順利的排出體外。

由於每個人在體內留存寒氣的程度不同,因此,治療的時程也不同,只要有耐心和恒心,必定能夠完全擺脫這個惱人的疾病。
cklife 發表於 2010-10-19 20:50:58 |顯示全部樓層
係囉...所以鼻敏感好中意朝早起身時打乞痴.....因為訓完訓,夠氣夠力散寒囉....

所以上次見到有人話鼻痕....就叫佢想辦法打左個乞痴出黎,應該有野唔想係個身體度囉....
蕙蕙 發表於 2010-10-19 22:40:23 |顯示全部樓層
回復 2# cklife

由於我是兩邊家族遺傳既鼻敏感, 所以可能難D斷尾, 不過自從多年前開始食靈芝膠囊, 現在情況已有改善, 我都相信身體強壯D, 自然會好D~
只是最近鼻敏感發作又較頻密, 所以想知道有甚麼有效治療方法~
cklife 發表於 2010-10-20 09:23:38 |顯示全部樓層
春秋天係鼻敏感好發期,發作頻密好正常囉....

肺弱鼻敏感會加重,肺怕燥,所以一定要防燥囉.....

我幫老公做預防,唔會係見佢鼻敏感發先做野,我會係初秋時煲定湯水同佢做預防,一星期煲一兩次靈芝湯同沙參玉竹煲雪耳,係會有D厭架,但效果幾好。

靈芝湯食譜放左係度架喇...搵下就見到,味道OK架喎......可以增強體質,預防流行性感冒,係增加防衛力既湯水。通常轉天氣前我就會煲定....

秋冬天沙參玉竹會煲得密過靈芝,因為依個湯專攻秋燥,之前未煲靈芝湯,一個星期煲二至三次,對老公鼻敏感預防真係唔錯。當然都要視乎體質,我老公個底算OK,係依家年紀大左先差D,佢鼻敏感主要係因為燥,所以依個湯對佢效果較大。(另外每日朝早佢都會飲蜜糖水,秋冬天乾燥就日日飲架喇,佢話有用喎)

如果你係家族既體質都較弱,就要睇下家弱邊瓣,如果家族比較多人氣虛既,靈芝煲密D,加埋玩下太極果類對氣有訓練既運動,行下山都有幫助。除左飲食,都要加埋運動架。

仲有好重要,唔好打邊爐、燒烤,非常燥架,好多時天氣稍稍涼少少,就見好多人去燒野食打邊爐,好多時有[底子]既人,即中招....會病架。

仲有係家族遺傳鼻敏感...最好戒左湅飲佢,同埋要小心寒氣積聚,因為寒氣係積埋等機會先發架。天涼記得著襪,唔好大赤腳通屋走,手臂同背都要防寒,依D位好中意積寒氣。尤其有BYEBYE肉既人,通常個部份血氣唔通順就容易有BYEBYE肉架喇。

老公最近試飲海X堂既辛夷花茶,效果唔錯(我煲佢又唔肯飲,係要人地煲既先肯飲),上次應酬,人家一口氣叫左六碟炸既小菜,食到到番黎即中招。之後佢飲左兩樽辛夷花茶,狂飲蜜糖(仲帶埋反公司飲)三日,就攪惦左,舒緩番喇。

雖然話家族遺傳體質容易鼻敏感,但始終鼻敏感只係一個警示,表示你身體某方面比較弱,佢並唔係一個病,如果你當佢係一個病咁睇,就比佢誤導左。

如果你同隻八爪魚打交,你同依隻爪打緊時第二隻爪會成虛而入,佢八隻爪咁多,你咪一直處於下風囉,佢D爪都係分你心既策略,如果忍一下佢D爪,一野鐘落佢個頭度,佢咪無符囉,咁先可以反敗為勝架。
同樣唔好被果D,手痛呀..腳痛呀...皮膚敏感呀..鼻敏感呀....分散注意力,搵下佢個頭係邊,鐘佢一野啦....
蕙蕙 發表於 2010-10-20 13:26:58 |顯示全部樓層
回復 12# cklife

睇黎你都是睇開中醫, 我就自小睇西醫, 所以一路都冇戒口習慣

不過可能自己運動唔夠, 所以呢兩年好似體質都差左d, 舊年冬天仲試過有敏感咳, 一咳就唔停得個種, 好辛苦, 所以唯有一開始覺喉嚨痕or鼻癢癢就要啪粒敏感藥至止得住
遲少少, 我打算打番羽毛球, 操番好d個身體, 應該都會有幫助既……

其實我都有食靈芝膠囊, 不過就跟suggested 份量減半, 因覺得燥, 反而沙參玉竹煲雪耳/煲泥秋, 我就耐唔中都有煲, 可能再煲密d飲, 試下有冇幫助啦, 照你既講法, 煲海底椰都應該ok播, 是嗎?

我好鍾意你個八爪魚理論, 亦都好想可以一次過"鐘佢一野"就搞掂哂, 不過如果我唔戒口, 睇黎就要靠加強自己免疫能力黎改善喇  
昨日上網搵到資料, 話用一茶匙蜜糖+一茶匙蘋果醋混入半杯暖水中飲(飯後), 都可防治感冒, 所以我又開始試下, 反正已買左蘋果醋, 試試亦無妨~
cklife 發表於 2010-10-20 14:24:44 |顯示全部樓層

早期我都係睇西醫,我自細身體就好弱,先天不足咩...媽媽陀我果陣無咩食,生左我連奶都出唔到比我飲。細個睇親醫生梗係加多句話我營養不良,我好細個就鼻敏感,個鼻成日痕又唔識,用手指抓到成日流血,又成日傷風感冒。

初初同我老公一齊果陣係最差既,連夏天都唔識出汗,做運動做到想出汗時就會暈,都無無汗出。永遠九十幾磅食乜都肥唔到。
全年都斷斷續續咁傷風感冒。記得係有一次睇左報紙教記低生活上所以支出,小至買粒魚蛋都要記低,話咁樣可以改變自己洗錢習慣,唔會買無謂野。
點知記左幾個月之後,發現自己每個月都要洗千幾二千蚊睇醫生,之前以為唔捨得買唔捨得食,係省錢。原來最後益左醫生。

之後就決定每個用拎一千蚊出黎買補品補身,咁樣反而身體慢慢好左D。發覺中醫比西醫適合我,就用左一個月時間日日睇中醫食藥調理身體(當然睇醫生時問東問西順便賺學費啦)。

調理完真係好好多,唔會成日傷風感冒。

個中醫同我講,佢無同我補身,話我補身都係浪費D錢,因為我腸胃唔好跟本唔吸收。佢都係同我醫傷風感冒,無病時就同我調理腸胃,佢話等我調理好之後就自己買野燉黎食,咁就可以調理到。

咁我調理完真係燉野食,不過話比人知,人地都話我誇張,大熱天時鹿茸高麗參燉雞汁,人地老人家冬天先到咁食法。但我又受得食左仲好好訓,我以前神經衰弱訓唔到覺架。

但我諗唔係咁多人好似我咁,有咁 多時間睇醫生囉, 仲要戒口,醫生連我著衫都管埋架。
==============
鐘唔鐘到八爪魚個頭就真係要靠自己,紿終自己先最清楚自己身體。

好似我老公醫濕疹咁,都係佢自己搵到原來袋散紙係接觸敏感既誘因,又自己留意到飲汽水後濕疹會發。每個人體質唔同,自己會有事既野其他人可以無事,所以真係自先知八爪魚個頭係邊。
你有飲開蘋果醋,可以試下浸蒜頭醋丫....蒜頭係天然抗生素,睇下對你有無幫助丫...
hellokitty_971 發表於 2010-10-20 17:35:51 |顯示全部樓層
當人白老鼠?
有心有力 發表於 2010-10-19 16:28

add12icon add12icon
hellokitty_971 發表於 2010-10-20 17:38:26 |顯示全部樓層
係囉...所以鼻敏感好中意朝早起身時打乞痴.....因為訓完訓,夠氣夠力散寒囉....

所以上次見到有人話鼻痕.. ...
cklife 發表於 2010-10-19 20:50

係呀, 一起身同出入冷氣地方都會, 我對輕鐵同酒樓最敏感
cklife 發表於 2010-10-20 18:22:59 |顯示全部樓層
係呀, 一起身同出入冷氣地方都會, 我對輕鐵同酒樓最敏感
hellokitty_971 發表於 2010-10-20 17:38

仲要留意...附近有無人睇雜誌同報紙.....我老公發覺D新油墨味好剌激個鼻....
我自己就好怕香精味....附近有人搽香水我就彈開....
jellyfishy 發表於 2010-10-20 18:25:07 |顯示全部樓層
春秋天係鼻敏感好發期,發作頻密好正常囉....

肺弱鼻敏感會加重,肺怕燥,所以一定要防燥囉.....

我幫老 ...
cklife 發表於 2010-10-20 09:23

我都想做你老公.... 做你個囡囡都好~~~
cklife 發表於 2010-10-20 18:40:51 |顯示全部樓層
我都想做你老公.... 做你個囡囡都好~~~
jellyfishy 發表於 2010-10-20 18:25

做我囡囡唔係咁好....無得出世呀...老公呢...有人認左頭囉....
(我老公都唔係覺得咁好咋喎......佢唔多欣賞我D野)
蕙蕙 發表於 2010-10-21 21:36:06 |顯示全部樓層
回復 14# cklife

原來你自小身體咁虛弱架, 好彩你虛而受補者, 我就冇咁弱,  起碼容易流汗, 可以幫助排毒……只是敏感底比較麻煩者
至於蘋果醋, 我見反正試飲都應該冇乜大礙, 所以開始飲左3日醋+蜜糖了, so far又冇乜特別反應, 試耐d睇下點啦; 反而未開始浸蒜頭蘋果醋, 等我都試下先
12下一頁