康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 发表于 2010-10-18 07:37:28
75078 550
小白 發表於 2010-10-19 00:26:14 |顯示全部樓層
茶已準備, 只欠東風~~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 00:18

駛唔駛咁快
jellyfishy 發表於 2010-10-19 00:37:15 |顯示全部樓層

找多少少資料:
"紅茶菇就長的這樣白白肥肥,感覺好像是嫩嫩的。如果有其他雜菌感染,紅茶菇會長毛、或是上面有其他菌(像發霉那樣),就壞掉了不能喝,要整個丟掉。紅茶菇怕菸味,遇到菸味就會死掉。"

"有蓋蓋子發酵後的氣體不會跑掉,所以喝起來比較有氣泡和些微的酒精感;蓋紗布發酵的氣體會跑掉,喝起來就不會有氣泡。"

http://blog.janietsai.com/rewrite.php/read-629.html
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009020200030

還有這個:
"英國營養基金會的Emma Williams教授說,這種茶在有益健康的同時也有些副作用,消費者要謹慎使用。
專家說,要注意康普茶的副作用,有些人喝這種茶後會起皮疹,嘔吐及黃疸的反應。而且如果放在陶瓷容器中,會溶出化學物質而有毒性。"
http://n.yam.com/newtalk/life/201007/20100726378172.html
lameric 發表於 2010-10-19 00:39:40 |顯示全部樓層
茶已準備, 只欠東風~~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 00:18

水母努力!等緊你教我點攪!下次犯罪可能係”派菇”!!
jellyfishy 發表於 2010-10-19 00:55:51 |顯示全部樓層
水母努力!等緊你教我點攪!下次犯罪可能係”派菇”!!
lameric 發表於 2010-10-19 00:39

唔洗攪啦, 他朝成功的話, 整番2支俾你試下, 不過唔知對你有無副作用喎~~
lameric 發表於 2010-10-19 01:28:32 |顯示全部樓層
聽落好似好好飲咁,試咗先算!
prodorothyhkg 發表於 2010-10-19 01:58:36 |顯示全部樓層
ck zzz左,你地就................................
cklife 發表於 2010-10-19 08:03:34 |顯示全部樓層
希望你唔好怪我咁喉"琴"~~
jellyfishy 發表於 2010-10-18 22:52

點會呢.....果日擺比你飲...都係想引你之嘛....
cklife 發表於 2010-10-19 08:05:02 |顯示全部樓層
5L~~~太大了吧~放喺邊度喎~
BanbieChan 發表於 2010-10-18 22:57

5L好夠喇....再大又要諗下點將D茶拎出黎,又要計下自己會唔會將個樽拎黎拎去嘛...
cklife 發表於 2010-10-19 08:08:01 |顯示全部樓層
找多少少資料:
"紅茶菇就長的這樣白白肥肥,感覺好像是嫩嫩的。如果有其他雜菌感染,紅茶菇會長毛、或是上 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 00:37

多謝資料,副作用依部份之前未見過....我轉貼去BLOG先....
經過名人加持<---依句好攪鬼

也能幫忙降低眼壓。<---咁誇張!!!   咁我近排眼花好轉左,係咪應該賴佢呢....昨晚穿針線竟然無眼花,睇到針孔....不過我賴我做眼部運動多D....增加血液流去眼度嘛...
lameric 發表於 2010-10-19 08:53:31 |顯示全部樓層
多謝資料,副作用依部份之前未見過....我轉貼去BLOG先....
經過名人加持
cklife 發表於 2010-10-19 08:08

咁o岩晒喇!快D教埋水母做眼部運動,昨晚聽講佢一星期內由近視變X花!
jellyfishy 發表於 2010-10-19 09:06:02 |顯示全部樓層
咁o岩晒喇!快D教埋水母做眼部運動,昨晚聽講佢一星期內由近視變X花!
lameric 發表於 2010-10-19 08:53

嘩嘩嘩~~~
唔係老花呀,係視力好左,睇野無以前咁花~
cklife 發表於 2010-10-19 14:54:19 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩~~~  
唔係老花呀,係視力好左,睇野無以前咁花~ ...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 09:06

哈...乜兩個人講差咁遠既,你地真係要好好溝通一下囉...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-19 14:56:03 |顯示全部樓層
尋日成班人溝左成晚啦
cklife 發表於 2010-10-19 15:16:14 |顯示全部樓層

中午攞野比水母先諗起,補充番一D資料..
大家製好康普茶後,用膠樽入雪櫃,但千期唔好用蒸餾水樽,因為蒸餾水樽既質地(PVC)係唔耐酸性既,用PET質地既膠樽,例如海X堂、健X工房果類膠樽,即係比蒸餾水樽厚身D,又無咁透明果種。

另外,茶包我用黃色盒依隻,一包係2G,所以用五包。但小數怕長計,茶包始終比散茶貴,所以我買左同一牌子既散茶,自己用茶包袋裝住。未必每個人屋企都有磅,我磅過依隻散茶,大約一湯匙(量匙)等放10G,係滿到瀉咁量,唔係平匙。份量隨量啦....多少少,或者少DD都OK既....

左邊係茶包裝,右邊係散茶葉。
另外,有消息來源話,烏龍茶葉都OK。我睇到鬼老網頁亦有人試過用綠茶,但結果係紅茶發酵得最好。
小白 發表於 2010-10-19 15:33:02 |顯示全部樓層
收到~
BanbieChan 發表於 2010-10-18 23:53

已買了樽啦...  action
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:35:18 |顯示全部樓層
我重手得滯,d茶味好濃,今晚番去換水溝淡d先得~
小白 發表於 2010-10-19 15:36:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:35

大戶.... 咁快要溝淡 add7icon
cklife 發表於 2010-10-19 15:36:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:35

溝乜鬼呀...你落左糖架嘛....溝左咪淡左囉...糖係養份黎架....要黎餵隻菇架...濃左咪飲濃D囉...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:41:49 |顯示全部樓層
溝乜鬼呀...你落左糖架嘛....溝左咪淡左囉...糖係養份黎架....要黎餵隻菇架...濃左咪飲濃D囉... ...
cklife 發表於 2010-10-19 15:36

飲完實精神晒~~~  
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:42:29 |顯示全部樓層
大戶.... 咁快要溝淡
小白 發表於 2010-10-19 15:36

除非想飲濃茶, 否則唔好學我~ (唔想飲濃茶~)