點樣令狗狗舒舒服服走到盡頭?

作者: monsmw 发表于 2010-10-14 23:33:18
1505 5
狗狗11歲,乳房有腫瘤已穿咗(年紀大,獸醫話不宜做手術)。有咩可以比佢食或點照顧佢可令佢舒服D?
claudiatang 發表於 2010-10-15 10:46:15 |顯示全部樓層
這個階段什麼都可以讓牠吃啦,只要牠想食。洋葱朱古力提子這些當然除外。多點時間陪伴牠。如果到時候牠太辛苦就考慮是否要替牠打針減輕牠的痛苦....不要太傷心,我都是過來人,都試過這錐心的痛。望著牠但又無能為力.................
monsmw 發表於 2010-10-16 15:33:44 |顯示全部樓層
多謝你!我相信仲有好多狗友都會遇到呢個情況,但睇住D小朋友生命一日一日咁溜走,個心實在好痛,只係想佢舒服D囉!!!!
prodorothyhkg 發表於 2010-10-16 16:08:00 |顯示全部樓層

我以前果隻唐狗女,臨尾果年乜都唔係好肯食,食少少包加飲天字人參粉開水吊命~
不過樓主隻狗有腫瘤不適宜用人參

有時要學識放開,隻狗會feel到你既心情,你唔開心佢會更加悶悶不樂,你試下同佢傾多d計,同佢講叫佢食多d野,食飽d,對大家都安心d....
ylee 發表於 2010-10-16 16:29:50 |顯示全部樓層
陪伴牠多一些
monsmw 發表於 2010-10-18 19:43:34 |顯示全部樓層
多謝大家支持,我已經日日倍住佢,其他D狗狗都好就佢;而且比佢食緊一種類似靈芝嘅嘢(叫白樺茸)已經兩星期;見佢精神好似好返D,希望有轉機啦!