香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 自家制好味Pizza

自家制好味Pizza

作者: irishuen 发表于 2010-10-13 20:16:52
4222 16

材料:
Pizza 皮:
麵粉334g
酵母1/2茶匙
鹽1茶匙
糖1茶匙
暖水166G
牛油 2湯匙

餡料 各20g
腸仔+台灣腸
蟹肉+蟹柳
青椒
菠蘿
芝士 適量
(可隨意配搭, 例如: 火腿, 栗米, 吞拿魚, 海鮮, 五香肉粒, 牛肉粒...等等)

茄汁/千島汁  適量
(可加上basil, rosemary)

做法:
1. 首先將所有Pizza 皮材料搓成麵團狀, 蓋上濕布靜待30分鐘, 再造形, 淥成圓形, 蓋上濕布發酵1 小時(我發左4個鐘), 塗上一層清水
2. 將所有餡料各自炒熟,  青椒可加黑椒略炒
3. 將已發好的批皮放入焗爐, 以180c 焗10分鐘, 取出再塗上一層清水 , 塗上茄汁
4. 將餡料放上批皮, 最後才放青椒, 菠蘿, 咁會好睇d, 再加上茄汁 (如果唔鐘意茄汁, 可以唔加), 再加上芝士
5. 放入焗爐, 以200c 焗15-20分鐘, 即成

塗上一層清水的原因是: 令個批軟d, 而且不易變硬
就咁做出來的批會外脆肉軟

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-10-13 21:20:37 |顯示全部樓層
嘩!勁!
皮都係自己做!
catcat33 發表於 2010-10-14 10:22:29 |顯示全部樓層
成日都唔知點樣為之發酵好。發過咗又變酸,唔要得....
irishuen 發表於 2010-10-14 10:27:33 |顯示全部樓層
嘩!勁!
皮都係自己做!
jellyfishy 發表於 2010-10-13 21:20

邊度係呀~
我得閑冇野做先整,整左成個下午
irishuen 發表於 2010-10-14 10:28:19 |顯示全部樓層
成日都唔知點樣為之發酵好。發過咗又變酸,唔要得....
catcat33 發表於 2010-10-14 10:22

我發左4個鍾岩岩好喎,都唔會變酸
cklife 發表於 2010-10-14 11:09:29 |顯示全部樓層
好靚喎...不過我中意芝士多D...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 11:18:52 |顯示全部樓層
我發左4個鍾岩岩好喎,都唔會變酸
irishuen 發表於 2010-10-14 10:28

好味,最o岩 bbq第2-3日清埋d貨尾
因為你依士少(得 2g),所以唔會酸,但時間要長d個皮先發得夠~
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 11:26:58 |顯示全部樓層
仲有提醒麵粉係高根粉,如果用依士5-6g,整形後發酵45-60分鐘(可以入蒸汽爐10-15分鐘),至2倍大就可以加料入爐
catcat33 發表於 2010-10-14 14:37:22 |顯示全部樓層
仲有提醒麵粉係高根粉,如果用依士5-6g,整形後發酵45-60分鐘(可以入蒸汽爐10-15分鐘),至2倍大就可以加料入爐 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 11:26

哦!2 倍大就可以加料入爐。下次可以試吓。唔該晒大菲媽。
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 15:48:45 |顯示全部樓層
哦!2 倍大就可以加料入爐。下次可以試吓。唔該晒大菲媽。
catcat33 發表於 2010-10-14 14:37

如果唔識睇(自己成日裝住佢,發大幾多真係唔多覺),三百零克粉 5-6g依士, last 發酵室溫28-30度 45min都差唔多啦
catcat33 發表於 2010-10-14 16:06:42 |顯示全部樓層
如果唔識睇(自己成日裝住佢,發大幾多真係唔多覺),三百零克粉 5-6g依士, lasr 發酵室溫28-30度  ...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 15:48

收到!清楚晒!唔該大菲媽!
亞實 發表於 2010-10-14 22:51:29 |顯示全部樓層
我又要跟住整, 我跟過幾種食譜, 個皮都係太硬, 唔好食
irishuen 發表於 2010-10-14 23:17:17 |顯示全部樓層
好味,最o岩 bbq第2-3日清埋d貨尾
因為你依士少(得 2g),所以唔會酸,但時間要長d個皮先發得夠~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 11:18

bbq第2-3日清埋d貨尾 ----> 超好喎, 可以食埋d野, 又有變化!

仲有提醒麵粉係高根粉,如果用依士5-6g,整形後發酵45-60分鐘(可以入蒸汽爐10-15分鐘),至2倍大就可以加料入爐 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-14 11:26

我都唔係太識整麵包類既野, 下次試下先, 我第一次整個皮...嘩...硬到你呀.....食唔落

我又要跟住整, 我跟過幾種食譜, 個皮都係太硬, 唔好食
亞實 發表於 2010-10-14 22:51

可以試下用噴嘴 噴水 咁會均勻d, 我個做法做左出黎既皮, 真係外脆內軟, 好似豬仔包咁
corina 發表於 2011-1-27 23:19:20 |顯示全部樓層
我都想試下自己整,請問唔識用酵母用自發粉得唔得架~
prodorothyhkg 發表於 2011-2-16 16:02:28 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-1-27 23:19
我都想試下自己整,請問唔識用酵母用自發粉得唔得架~

之前睇唔到添~
自發粉係低筋粉,整旦糕用咋~
corina 發表於 2011-2-16 18:48:56 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-2-16 16:02
之前睇唔到添~
自發粉係低筋粉,整旦糕用咋~

謝謝提醒,請問Pizza皮要咩粉架?
prodorothyhkg 發表於 2011-2-19 17:10:46 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-2-16 18:48
謝謝提醒,請問Pizza皮要咩粉架?

高筋面粉