蛋糕模問題請教

作者: acmc 发表于 2010-10-8 13:18:24
1611 9

請問大家
1.  如果要整一個12人吃的芝士凍餅, 應該用多少吋模?  我之前因用具有限, 用過8吋加6吋都食晒, 現在正想買個大些嘅模
2.  之前有花友教過 6吋用125g cream cheess, 8吋用250g, 咁10吋, 11吋, 12吋等應用多少?
3,  如果車程要1小時, 烘焙店的保温袋, 雪種, 用了作用大嗎?
謝謝!
八王爺 發表於 2010-10-8 16:29:11 |顯示全部樓層
車... 使乜咁煩,做兩個咪得咯。
一個 8 吋,一個 6吋!
vivi 發表於 2010-10-8 17:01:59 |顯示全部樓層
係啦,agreed with8王爺

一係就10吋啦
Cheese 份量 500g
acmc 發表於 2010-10-8 17:58:10 |顯示全部樓層
回復 3# vivi

係屋企食就整兩個無問題啦! 但因要帶去另一地方食, 諗住一個攪掂晒麻, 但剛剛發現另一問題, 如果整10吋用500g應該夠食, 但蛋糕盒, 蛋糕盒底盆二德x都無咁大嘅size!!!!
acmc 發表於 2010-10-8 18:02:55 |顯示全部樓層
記得fianfumy 經常整蛋糕送去個女間學校bor, 請教吓佢大size包裝盒可以到那裡買到.
fianfumy 發表於 2010-10-8 18:44:51 |顯示全部樓層

我整去學校都是8吋和9吋架...

請問你幾多人食呀 ? 如果人多, 整2個不同味的8吋會好D , 用冰袋裝和加冰種墊底就最好.

份量你可這樣參照.
6吋  125 g
8吋  250g
10吋 500g

不過我有個10吋慕士圈, 和一個12吋的方模, 駛唔駛借比你用先呀 , 兩個都是親朋好友比的.
其實你整一個8吋 , 上面加個6吋都得啦 , 兩層蛋糕都幾靚 , ...  
記得蛋糕盒二記有10吋/12吋架...

再唔係用2個8吋盒自行裁剪 , 我見我d朋友都係咁整架...
acmc 發表於 2010-10-8 23:05:29 |顯示全部樓層
我整去學校都是8吋和9吋架...

請問你幾多人食呀 ? 如果人多, 整2個不同味的8吋會好D , 用冰袋裝和加冰種墊 ...
fianfumy 發表於 2010-10-8 18:44

大約有12個人食ga, 因為自從我識整餅, 家裏每次有小朋友(小皃, 姨甥, 姪)生日, 我都整一個8吋&一個6吋在家裏食, 但最近一次家裏有個老人家生日出去酒家食飯, 我諗一個夠大(夠食)生日蛋糕點都好睇個兩個細的, 攞兩個細嘅出來好似無咁好睇, 一來無咁大個模, 二來車程又遠都唔知要點攪, 怕會溶, 所以就無整囉, 但餐飯食到半路, 啲細路無裡頭問係唔係收埋咗個蛋糕, 跟本都無安排, 我 feel 到個老人家有點失望囉, 好後悔好後悔, 令個老人家失望, 好過意唔去, 要出年先補得返, 所以e+請教定你哋.
你話放過6吋上個8吋上面又幾好喎! 做法係唔係分開兩個整, 個細的餅底用海綿蛋糕底, 然後就咁放上個大的上面, 最後加裝飾?  不過我又諗個蛋糕盒和個保温袋高度夠唔夠高呢?
fianfumy 發表於 2010-10-8 23:14:37 |顯示全部樓層
12人我通常都是食8吋的 , 但可以整高身D蛋糕囉 ,  真係再多的人, 最多是2個8吋囉...

上面個細不用餅底, 同海綿蛋糕夾心便可以, 裝飾做個細的面便可, 而側面做d簡單裝飾或唧忌廉or 朱古力花....
acmc 發表於 2010-10-9 00:04:15 |顯示全部樓層
12人我通常都是食8吋的 , 但可以整高身D蛋糕囉 ,  真係再多的人, 最多是2個8吋囉...

上面個細不用餅底,  ...
fianfumy 發表於 2010-10-8 23:14

因為大部份是男丁, 而且有些胃口比較好, 一切就要切走4分之一個蛋糕走, 就算我用個6吋模都一樣用咗250g cream cheese 份量 ga.
fianfumy 發表於 2010-10-9 00:26:24 |顯示全部樓層
咁多人我真係會整兩個蛋糕, 也會整兩種味道呀  , 整蛋糕真是Enjoy 過程....