在大樹下種香草

作者: 冰兒 發表于 2010-9-25 18:52:49
1719 12
請問有什麼香草適合在大樹下種的?
cklife 發表於 2010-9-26 09:32:53 |顯示全部樓層
到手香、蔥、薑、臭草、百里香、馬鬱蘭...等等..期實好多都種到。

你搵下一D只有散射光都種到既香草就得架喇......有太陽晒到會靚D,無太陽晒到都唔差。
尤其到手香,我果度有棚頂遮左無太陽直射,生得好好呀....蔥都生得OK,不過細條少少囉。薑無問題,反而夏天太勁太陽佢有d燶葉。
回復

jeffiau 發表於 2010-9-26 23:12:52 |顯示全部樓層

我強烈建議到手香和碰碰香啦, 吽都可以吽到好靚靚~
在樹下種到手香都應該幾靚架~~

除了CK提的各種, 香峰草和薄荷都可以是個選擇來的,
因香峰草怕高溫, 香港夏日高溫日照,容易讓葉片發黑, 所以種在樹底都幾好的^^
當然如CK一樣, 有得曬就靚D, 無得曬都會生長得頗好的^^

但個人意見.
大樹下是應該放一個秋千, hehe
回復

冰兒 發表於 2010-9-27 00:17:52 |顯示全部樓層
多謝大家的意見,我猜其實大樹下只是少一點太陽,我疑懷早上或旁晚可能會照到,不過有待我的觀察。之前我同oneonewe團購了一堆香草,希望也用得著吧!

至於香峰草/薄荷,其實我之前都有種,是叫香花菜,不知道是香峰草/薄荷科的,只知道它年年夏天都死一次,最近我才發現原來它是應該有花開的,不過就是在它每年死的時候,好傷心啊!我也覺得是因為太熱太曬,家人就覺得是因為太多雨水,也不知道是哪個理由,希望它下年不要再死過吧?

我家裡種的是果樹,恐怕沒放秋千吧?如果可以,我也想放吊床呢!XDDD
回復

cklife 發表於 2010-9-27 08:45:26 |顯示全部樓層
多謝大家的意見,我猜其實大樹下只是少一點太陽,我疑懷早上或旁晚可能會照到,不過有待我的觀察。之前我同 ...
冰兒 發表於 2010-9-27 00:17

夏天太陽勁咪加番D遮光網之類既野囉....好多草友係天台種....夏天都會遮一遮...其他季節無咁熱咪可以唔遮囉....曬太陽我諗問題唔大,反而應該係熱死左....所以花盆種唔好直接放係地下...要架高佢....遮下陰...夠通風會好D...
回復

冰兒 發表於 2010-9-27 22:01:14 |顯示全部樓層
其實我最怕天冷會冷死它們。
回復

jeffiau 發表於 2010-9-27 22:02:23 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2010-9-27 22:01

香草全部移民進口,
香港冬天凍極都有十多度,
應該死不去
回復

cklife 發表於 2010-9-28 09:53:07 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2010-9-27 22:01

香港十度以下既日子唔多,知道寒流黎,十度以下,咪用個膠袋拮D洞洞蓋住佢囉....當做小型溫室。
好細棵果D就用膠水樽.....

我都諗住今年用花園仔老師教做防虫網既方法,用透明膠布做個防風小型溫室比D香草...

我度向北呀...冬天又凍又大風。
回復

草民 發表於 2010-9-28 10:51:00 |顯示全部樓層
元朗大樹下?
回復

冰兒 發表於 2010-9-28 17:48:15 |顯示全部樓層
XDDD大樹下?那裡是榕樹頭吧?我那邊冷起來可以只得4-5度,死的成數也蠻高的。
回復

monsmw 發表於 2010-10-11 21:43:29 |顯示全部樓層
我都想做小型溫室呀。請問CK可否指教?因舊年D薰衣草响又濕又凍嘅情況下死晒!
回復

cklife 發表於 2010-10-11 22:37:59 |顯示全部樓層

其實唔算得上係咩溫室....不過幫補下咁啦...

做法就睇下你諗住整幾大,我諗一個盆用一個套比較靈活,做法同做防虫網一樣,不過換左物料,至於用咩物料可能你要實驗下,睇下邊種適合你果度。

我以往係用透明膠袋,蓋住個盆....四周密實,頂上空空如也,咁樣透到氣,但可以擋風,而且水份蒸發會少左D。再凍D得幾度怕佢死,個頂就加一張咭左洞洞既膠紙上去。大概係咁上下啦...

當然你要整個架比佢,膠袋先唔會冧,咁個袋長d再搵繩將個袋扎係花盆度咪唔怕大風吹走個袋囉.....

你參考下大家既防虫網做法啦...佢地有好多款式架...

另外,記憶中好似睇過話冬天用雙層盆會好D....即係花盆外再套多一個花盆,兩個盆之間有空氣,好似話會好D喎.....

將個防虫網換左做膠袋,個袋長D,用繩扎住個花盆口......

再細D用依種.....水樽都得架....

=======================
工具版果邊網友既圖....佢自做既小溫室,可以去參觀下...http://hkplants.com/thread-63092-1-1.html

#1 N-Blythe 作品

#11Bunnyhop作品

回復

冰兒 發表於 2010-11-18 22:48:24 |顯示全部樓層
有什麼物料適合做溫室呢?
回復