米糠邊道有得買

作者: yukichloe 發表于 2010-9-18 20:42:59
16516 54
kelvinwoohk 發表於 2010-11-9 23:12:39 |顯示全部樓層
我明天回公司問一問係邊個SALES負責,想買的PM我,我再PM你地
回復

crabcrab 發表於 2010-11-10 00:55:22 |顯示全部樓層
最少 25kg 嗎? 我想買幾 kg 咋 add2icon
回復

sisterping 發表於 2010-11-11 22:18:08 |顯示全部樓層
回復  sisterping

麵包唔係同麵粉整咩點解會用米糠= =
kelvinwoohk 發表於 2010-11-9 22:57

加D米糖可以增加纖維,如同麥包!但如果打磨時沒好好處理,應該不適合食用,因為無得洗乾淨。
回復

kelvinwoohk 發表於 2010-11-11 23:43:40 |顯示全部樓層
回復 23# sisterping

那些糠粉是經過抽空到一個大缸儲存再用人手清理,本身原料米來的時候已經在外地打磨左,返來公司再打磨多一次先包裝,但我個人覺得唔岩用來整麵包= =,因為儲存的地方同回收用的袋都............
回復

kelvinwoohk 發表於 2010-11-11 23:48:30 |顯示全部樓層
在公司角度看這些副產品對公司沒有利潤可言,寧願放多些原料米都唔想呢O的野佔去空間
回復

菲愛花 發表於 2010-11-13 01:05:27 |顯示全部樓層
hi Kelvin
I'm interesting in our happy farm, please pm me. Thanks.
回復

菲愛花 發表於 2010-11-15 22:50:48 |顯示全部樓層
請問用來做肥料的米糠,元朗和大埔有冇得買。
yukichloe 發表於 2010-9-18 20:42

香港問過好多農友都話無
打聽到日本有得買
$1xxx/箱
回復

peggykyw 發表於 2010-11-15 23:27:02 |顯示全部樓層
E....昵種係穀殼, 台灣人叫粗糠, 唔係米糠嚟架.
米糠係稻米去咗穀殼後變糙米, 糙米再被打磨表面嗰層啡啡哋色的物質走, 就係我哋平時食嘅白米喇,  嗰層啡啡哋色的物質 = 米糠.
回復

machinehk 發表於 2010-11-15 23:32:28 |顯示全部樓層
米糠不是谷殼吧, 如果你要谷殼, 我有個朋友在廣州有供應.
回復

菲愛花 發表於 2010-11-15 23:53:37 |顯示全部樓層
米糠包括稻米的外果皮、中果皮、交聯層、種皮,有些地方還包括胚芽,而有些地方的稱呼中包含穎殼(稻穀的殼)‥‥‥
將 稻 米 製 成 白 米 前 , 要 先 脫 去 外 層 的 米 糠 。 米 糠 含 有 豐 富 維 他 命 B 雜 及 纖 維 ‥‥
資料提供︰
1. http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E7%B1%B3%E7%B3%A0
2. http://hk.health.nextmedia.com/i ... amp;art_id=11518198
回復

菲愛花 發表於 2010-11-15 23:55:19 |顯示全部樓層
machinehk 發表於 2010-11-15 23:32

有興趣吖,價錢及重量如何?謝謝!
回復

peggykyw 發表於 2010-11-15 23:56:18 |顯示全部樓層
回復 29# machinehk

------------------------------------------------------------
有谷殼供應 --> 咩野價錢呀? 點交易? 可能分分鐘運費仲貴過谷殼啵.
有勞你順口問埋你朋友有冇米糠賣?
回復

machinehk 發表於 2010-11-17 00:40:45 |顯示全部樓層
如果可以同我公司的貨一齊寄反香港的話 谷殼1kg成本大概$20左右, 米糠$30, 谷殼1kg 都有一大包, 因為谷殼很輕.
請問用谷殼種植有甚麼好處? 我都想試試.
回復

菲愛花 發表於 2010-11-18 01:46:23 |顯示全部樓層
如果可以同我公司的貨一齊寄反香港的話 谷殼1kg成本大概$20左右, 米糠$30, 谷殼1kg 都有一大包, 因為谷殼很 ...
machinehk 發表於 2010-11-17 00:40

可否各要1包先可行嗎?
我要用嚟做堆肥的,謝謝!
回復

machinehk 發表於 2010-11-18 12:21:18 |顯示全部樓層
可否各要1包先可行嗎?
菲愛花 發表於 2010-11-18 01:46

谷殼我家好刺都有半公斤, 不如我先送卑你試下.
回復

菲愛花 發表於 2010-11-18 22:42:04 |顯示全部樓層
謝謝!聯絡你吧
um,用剩半包?八卦想知‥‥您用來作怎麼用途呢?您米無得用住囉
回復

peggykyw 發表於 2010-11-18 23:24:04 |顯示全部樓層
回復 34# 菲愛花
可否各要1包先可行嗎?
-----------------------------------
菲愛花, 你好!
我都想八卦吓你點用米糠堆肥, 戶外堆肥定用堆肥桶?
回復

muitau 發表於 2010-11-19 10:49:17 |顯示全部樓層
可否各要1包先可行嗎?
菲愛花 發表於 2010-11-18 01:46

我都想知係用殼定糠做堆肥,因為我都想要呀!
回復

菲愛花 發表於 2010-11-19 16:46:47 |顯示全部樓層
我都想知係用殼定糠做堆肥,因為我都想要呀!
muitau 發表於 2010-11-19 10:49

我都係跟資料,嘗試ing‥因為綠領行動購的餘廚桶還未有貨,so用住化工桶堆肥,但吾識學花園仔老師整堆肥桶,無義工識水喉、泥水等,現待有心人幫一臂啊!
參巧資料︰嘉道理農場暨植物園編著<栽種有機菜>,33頁
回復

菲愛花 發表於 2010-11-19 16:50:04 |顯示全部樓層
回復  菲愛花
可否各要1包先可行嗎?
-----------------------------------
菲 ...
peggykyw 發表於 2010-11-18 23:24

您好!
這是我的參巧資料
1. 蔬菜統營處 - 餘廚機;及
2. 嘉道理農場暨植物園編著<栽種有機菜>,33頁

回復