返回列表 發新帖

有關紫蘇

作者: 小女子 發表于 2010-9-16 11:21:07
6363 48
KKKK 發表於 2011-7-25 13:38:05 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-25 13:20
屋企種都可以種到手掌咁大塊葉架...

但要太陽夠、盆土夠大、水份充足(定時保水)、肥落得夠。

真係好多學問﹗
不過... 我家先天不足就是地方不夠... 所以盆一定唔會好大﹗哈哈﹗
回復

KKKK 發表於 2011-7-26 08:43:16 |顯示全部樓層
我剩返依兩株紫蘇為兩種蟲侵襲,一為紅蜘蛛(應該是,小紅點在葉面葉底走動,又會結網),二我也不知是什麼,是小白點在泥土爬爬走﹗而且數量可以很多很多﹗ 我已經用咗很多方法... 好似用牛奶噴﹑用辣椒水﹑用皂水﹑用洗潔精水﹑用洗衣液水噴灑同淋泥..亦有將表土掉走(連啲蟲),用手抺走啲紅蜘蛛...佢地都依然見在...
因為屋企地方唔大,很難做到 隔離 ,我好怕會令其他係度種植中嘅植物都中招﹗(其實已經有一盆三株嘅九層塔中咗招)。

我依家有個取捨﹗要唔要捨棄佢地?定係我仲可以有咩方法可以完全殺死佢地?(Bio-kill 或者 Bio-X 有這個本事,又唔會令我日後用嚟食用有所影響嗎?) 其實我都有諗過再換一次泥﹗我信我買返嚟嘅泥本身應該無問題,因為同一種泥係第二啲植物都無蟲﹗我只怕換完... 結果又係一樣...
回復

cklife 發表於 2011-7-26 09:25:02 |顯示全部樓層
冰仔 發表於 2011-7-24 19:12
紫蘇其實可以點用法,我有兩棵一米高葉好大塊未知點用。

回覆<<冰仔  冇錯係綠面紫底架,原來藥用,咁浸酒同食用應該用咩品種>>

你種果隻咪得囉...

明白,但你又話綠面紫底比較粗千維。  發表於 2011-7-27 10:45
回復

KKKK 發表於 2011-7-26 13:37:38 |顯示全部樓層
我啱啱買咗支 Bio-kill (李生啲店都買得好貴... 成50蚊一支... 我係藥行買... 只係42蚊 500ml...)
諗住可以用喇... 點知... 佢寫住係適用於室內外的觀賞植物..... 咁依啲香草咪唔得囉....

算喇﹗屋企都可以噴吓嘅﹗用以防其他蟲都好﹗

Bio-kill成份只係普通農藥,吾好睇佢包裝吹到咩瑞士秘方,大陸出品都大把佢隻成份,我以前用過好多支都係頭一星期有効,放多一星期對住噴隻芽虫都殺吾死。呢D虫我試過吾落藥放室外幾日就冇晒,可能室內濕熱空氣吾流   發表於 2011-7-27 10:56
唔要黎食既咪可以噴囉......  發表於 2011-7-27 10:47
回復

cklife 發表於 2011-7-27 10:50:21 |顯示全部樓層
冰仔 發表於 2011-7-24 19:12
紫蘇其實可以點用法,我有兩棵一米高葉好大塊未知點用。

回覆<<冰仔  明白,但你又話綠面紫底比較粗千維>>

係呀...粗纖維D,但香味濃D....

粗咪淨係食嫰葉囉(炒蛋、涼拌)....其他葉咪曬乾沖茶或滾湯囉...

我都中意你種既品種....覺得藥效好似好D....
回復

KKKK 發表於 2011-7-27 10:58:25 |顯示全部樓層

cklife, 我已經噴咗喇﹗不過要食都過多一段時間先食﹗我應該會過幾日噴多次,是為了防止有蛋蛋未死﹗之後我應該會來一次換泥﹗

我唔想再有蟲嘅問題,我如果將啲棓植土同堆肥,用高溫去焗一焗先嚟用,可唔可以呢?

冰仔, 我真係要試一試﹗就好似食抗生素咁... 要一個 course 完成... 不留後患才可以﹗

pls let the plant contact the sunlight near your window, eg hanging on 窗花 紫蘇 likes sunlight + breeze very much, treat like outdoor plant mine are very strong on the field, no insects  發表於 2011-7-28 04:48
我懶...我通常換泥  發表於 2011-7-27 16:48
回復

小Con子 發表於 2011-7-27 12:52:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-26 09:25

你種果隻咪得囉...

咁底面都紅又得唔得呢(藥用/浸酒/食用)?

其實只要係可以食用既都得...分別只係每個品種既形狀、纖維、氣味濃度等等有少少差別姐..  發表於 2011-7-27 16:50
回復

KKKK 發表於 2011-7-28 09:28:02 |顯示全部樓層
reply new1
I already did. I put it right next to the window and let it receive most amount of sunlight as possible. I will try to bring it back since the insert have been killed. Let me observe for few days.

let the plant expose to the most amount of sunlight & breeze (not too strong wind), water in the early morning/in the late evening/night  發表於 2011-7-31 08:13
回復

KKKK 發表於 2011-8-25 13:03:07 |顯示全部樓層
經過咗大約一個月﹗已經長出新葉﹗新葉的色好深綠色﹗

之前我都無比好多水﹗依家要比返多啲﹗都好快會將啲泥嘅水抽走﹗咁似乎係啲根開始生開喇﹗
回復