返回列表 發新帖

small orchid to be identified...

作者: scylam 发表于 2010-9-13 14:00:37
3696 31
比得大帝 發表於 2010-9-16 11:01:56 |顯示全部樓層
Combination of color does not necessarily be a color.
Glass is made from several colored material, but it is not colored.
scylam 發表於 2010-9-16 12:58:32 |顯示全部樓層
back to teh main subject, anyone knows how the flower look like???
比得大帝 發表於 2010-9-16 14:28:09 |顯示全部樓層

相信你買這盆蘭時都見到好多蘭花的葉都一樣的.  點估呀?
RayWong 發表於 2010-9-16 15:52:19 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭太多雜交品種, 我估就算有花都未必知道邊種打邊種, 重有蝴蝶蘭比較難開花, 甚至花店職員講可能唔會再開, 特別是夏天開花的蝴蝶蘭更加難再開花
孖吉 發表於 2010-9-16 16:19:08 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭太多雜交品種, 我估就算有花都未必知道邊種打邊種, 重有蝴蝶蘭比較難開花, 甚至花店職員講可能唔會再 ...
RayWong 發表於 2010-9-16 15:52

十分同意!(就算花都未必知道邊種打邊種)
比得大帝 發表於 2010-9-16 17:30:32 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭太多雜交品種, 我估就算有花都未必知道邊種打邊種, 重有蝴蝶蘭比較難開花, 甚至花店職員講可能唔會再 ...
RayWong 發表於 2010-9-16 15:52

重有蝴蝶蘭比較難開花

雖然我對蝴蝶蘭認識不多, 不過哩點我唔同意, 我種過幾十盆蝴蝶蘭, 隻隻都年年開花的
joeling 發表於 2010-9-26 16:36:05 |顯示全部樓層
yes! I agree with 比得大帝,大部份蝴蝶蘭是易種的品種,even I put them at outdoor, 都可開花.
taxitang 發表於 2010-9-27 00:01:28 |顯示全部樓層
我都覺得大部份蝴蝶蘭開花唔難,要開得花序靚、花朵夠多、花色冇走樣就比較有些小難度,當然個別品種係難養d。
Aalon 發表於 2010-9-29 09:05:33 |顯示全部樓層
我都覺得大部份蝴蝶蘭開花唔難,要開得花序靚、花朵夠多、花色冇走樣就比較有些小難度,當然個別品種係難養 ...
taxitang 發表於 27-9-2010 00:01

我同意, 之前係花展買左d10蚊貨色, 之後都年年開花, 佐花序除左o岩o岩買返o黎o既時候似d樣外, 之後都開得方向不一;另外樓主除非拎棵o野去做科學鑑証, 唔係唔都開花都唔知開乜野色o既蝴蝶蘭啦, 都係比心機種到開花把
比得大帝 發表於 2010-9-29 10:21:07 |顯示全部樓層
初種蘭花時, 看了很多書, 差不多所有書都講, 蘭花一般係浸死, 好少乾死
八王爺 發表於 2010-10-11 23:12:27 |顯示全部樓層
樓主 買蘭花苗時,連名同相片都無睇過就買?
定係買時有名,之後忘了?
mk 咁多蘭花賣,如果買時係無名嘅,以後都咪使冧搵得番。
蝴蝶蘭出咗名粗生,尤其是在香港,不用打理 都開到花。
等佢開花先再貼圖問問。
karenkaren 發表於 2010-10-15 13:45:37 |顯示全部樓層
我會想是一棵交了的"朵麗" Dtps.
葉子不太像蝴蝶