有無廢物利用而製作花盆既方法?

作者: chrislpy 發表于 2010-9-8 17:20:59
8864 20
我有幾個大既奶粉罐,因為唔想就咁掉左,所以想試吓CUT開佢自製花盆,我會用汽水罐試吓先,我又想整D吊盆,唔知自己用鐵線整唔整到,有無人可以分享吓經驗?
kwokdicken 發表於 2010-9-8 22:34:54 |顯示全部樓層
外賣飯盒
外賣湯碗
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-9 22:02:29 |顯示全部樓層
用鐵器好似唔係咁好喎,太陽晒得耐會好熱架喎!
回復

watermelon 發表於 2010-9-9 22:25:34 |顯示全部樓層
我而家會儲起d 700cc 的珍珠奶茶杯種花, 貪佢夠高身, 有d 杯好硬淨, 唔捨得掉左佢 add4icon
回復

金盞花 發表於 2010-9-9 23:37:18 |顯示全部樓層
梗有....我用超市買番嚟正方型既豆腐花盒做小苗盆, 儲咗好多備用.
另外有d 2"高/7" or 8"長既膠盆仔, 好多時超市用嚟pack食品, 我就留起嚟播種子.
買超市1盒12隻雞蛋膠盒都有用嚟播種子.

好似講吓講吓又多d, 不過我都係想將費物利用.
回復

cklife 發表於 2010-9-10 08:47:24 |顯示全部樓層

真係癈物利用左佢幾好丫...不過就唔好為左癈物利用,特登去買依D有盒既野囉....如果有其他選擇,我會盡量少D垃圾。

例如帶D盒去買豆腐。

用水樽插枝生根,透明容易睇到長左根未

一D葉片怕沾水既植物,想水插我會用水樽上部幫佢加保護

杯中杯︰種花既杯泥中間插左枝棉芯,下部杯裝水,泥無水棉芯會吸水上泥,自動補水。

思樂冰蓋自己有個大洞用黎保護苗苗...亦可以用水樽鑽洞,係秋冬天可以保濕,幫助保溫。

筲箕,加塊舊蚊帳。唔加舊蚊帳可以用垃圾袋拮洞。

執番黎既木雜誌架種蘿勒D泥都幾深架...用左好耐都無發霉,拆左底既木板,釘左幾條木條,再係釘左塊舊既洗衣網留住D泥。放左泥後,用磚晾起佢疏水。

去街市問人攞D發泡膠箱都可以種...

水樽剪個斜位,就可以用黎做裝泥鏟,唔係用留鏟泥佢唔夠力,係用黎裝鬆散既泥。植物種種下露晒根要保番D泥係面,用佢就唔會一路行一路跌到D泥周圍都係。十蚊店有賣咁上下既野,自己整都可以用好耐。

睇到放係交剪隔離果隔既鐵線,係用黎扎瓜袋口既,食麵包時留起扎袋口既鐵線,儲埋就可以唔洗去買。

各式膠容器底下咭洞洞都可以種下香草

分開一格格既吸塑膠容器,用黎發芽都幾好用。

個架係十蚊店買,黃色果塊係爛左既雨遮布,係底部整幾個洞就用得。

拖地筒,個架爛左無得配,拎黎種蓮

煲湯用不锈鋼內膽種蘿勒都幾靚架

舊蚊帳加食物防虫架....

佢未係癈物,但都利用緊.....休班時做另一種用途

回復

cklife 發表於 2010-9-10 08:57:29 |顯示全部樓層
話我字數太多多唯有另外再貼
拉爛左架買餸車,用黎種蕃薯,個底有整洞洞

回復

watermelon 發表於 2010-9-10 09:16:48 |顯示全部樓層
cklife, 你屋企都有幾多『廢物』喎 add4icon 不過經你手就唔係叫廢物囉
回復

chrislpy 發表於 2010-9-10 11:37:39 |顯示全部樓層
cklife,好多謝你呀,真係學到唔少野
回復

金盞花 發表於 2010-9-10 12:55:16 |顯示全部樓層
Chrislpy, 真多得你開呢個題

CKlife,  我一定封你做我偶像, 睇完你d費物再利用, 能夠發揮功能, 簡直大開眼界!add12icon
所以宜家垃圾要掉前, 都會想一想~~~仲有冇可利用價值?! 好似你個泥鏟, 我都造咗1個.

日後希望大家可以响處提供更多費物利用資訊, 一齊為環保出力.

BBQ爐冇用啦! 就用嚟擺花
DSCN2715 (Large) (Medium).JPG

陣年入伙禮物~~~全盒, 新的, 掉咗就浪費, 用咗佢
DSCN3145 (Medium).JPG

煎 pan 唔再用, 就擺上 luvuboyz 分享既酢醬草
DSCN3152 (Medium).JPG
回復

cklife 發表於 2010-9-11 09:58:07 |顯示全部樓層

個全盒好靚喎....可以用黎放盆景類呀...如果係我會放水栽蕃薯葉,放係廰度應該好靚...

我妹話我係垃圾婆,乜都話有用唔好掉......

有時去到十蚊店睇到佢有D小物品,好似幾好用,就會諗下,可唔可以用垃圾改裝。諗下諗下,無論做唔做到,就會買少樣野。

用垃圾改裝,第日唔玩時掉左佢唔會感覺好浪費嘛....

(其實我都要定時清垃圾,儲埋左有一輪唔用既,都係要掉左佢,無法產出既垃圾多過改裝既)
回復

金盞花 發表於 2010-9-11 10:39:59 |顯示全部樓層
我都覺得宜家做咗垃圾婆, 以前都鍾意唔用就掉, 宜家會停一停, 諗陣先.  

用嚟pack食物d膠兜我都會儲起, 用嚟擺食物入雪櫃, 因用圓型碟實在太阻地方. 另一樣鍾意儲既
係大大小小玻璃樽, 裝飲品比用膠樽好.
回復

goldenpath 發表於 2010-9-14 14:42:58 |顯示全部樓層
合味道杯麵盒,color靚。
回復

有心有力 發表於 2010-9-14 15:02:44 |顯示全部樓層
杯麵size最啱做小花盆
回復

超限戰 發表於 2010-10-22 08:17:45 |顯示全部樓層
very good ideas~!thankyou.
回復

crabcrab 發表於 2010-10-22 16:11:23 |顯示全部樓層
西利~西利~add14icon
回復

有心有力 發表於 2010-10-22 21:08:24 |顯示全部樓層
慳慳埋好多花盆錢,又環保
回復

billy72875 發表於 2010-10-22 21:46:14 |顯示全部樓層
我試過切開甜椒上面1/3,挖唒D肉食,留低種子。加D泥,蓋埋1/3,咁末椒椒種椒囉~
回復

royma 發表於 2010-10-23 20:32:24 |顯示全部樓層
好環保,一齊為環保出力!^^
回復

Bunnyhop 發表於 2010-10-24 05:27:32 |顯示全部樓層
回復 1# chrislpy

Chrislpy, 請同時參閱 - http://hkplants.com/thread-63092-1-1.html
回復

12下一頁