可以點處置

作者: Fonica 發表于 2007-7-8 15:15:09
2845 10
想幫佢換盆,但從未處理過,只知佢係蘭花一種,但叫咩名都唔知,可以點呢?
edward 發表於 2007-7-8 19:03:44 |顯示全部樓層
你係用什麼植料來種的,如果是水苔要看看水苔有沒有爛(爛水苔是咖啡色的),如果沒有把水苔全部拿走,和看看有沒有爛根,如有請全部剪下,然後把蘭花換盆換植料,便可以了~
回復

Fonica 發表於 2007-7-8 19:52:15 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-7-8 19:03 發表
你係用什麼植料來種的,如果是水苔要看看水苔有沒有爛(爛水苔是咖啡色的),如果沒有把水苔全部拿走,和看看有沒有爛根,如有請全部剪下,然後把蘭花換盆換植料,便可以了~ ...

應該唔係水苔,好似有啲白色石仔...個盆係一個竹筒嚟嫁,但係已家個腳變黑色,好核突,想換咗佢
回復

Fonica 發表於 2007-7-8 19:53:27 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-8 19:33 發表
睇個樣有D似拖鞋蘭 Paph. esquirolei

係咪咁架 ??

未見過佢開花呀!
回復

Fonica 發表於 2007-7-8 20:05:39 |顯示全部樓層
有啲似,但係佢啲葉好似直啲,無開得咁闊
回復

tom2tong 發表於 2007-7-8 21:28:51 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-8 20:05 發表
有啲似,但係佢啲葉好似直啲,無開得咁闊

也覺得是帶叶拖鞋蘭
my flower (495).jpg
回復

Fonica 發表於 2007-7-8 22:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-8 22:27 發表
這種拖鞋蘭只用蘭石混一點點樹皮就可以長很好, 再換個大一號的塑膠盆好了 ~

蘭石混一點點樹皮~有無得賣嫁?
想換Chinaware可以嗎~感覺上靚啲.
放係室內得唔得?
回復

Fonica 發表於 2007-7-9 01:35:47 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-9 00:23 發表
esquirolei 無陽光一定種唔好噃 ... 陶盆都得, 不過換盆煩 DD ...

蘭石混樹皮~ 看這篇 ~

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=371&extra=page%3D1

已經看過了,如果我這次換盆後,日後還須要再換嗎?
有陽光不是問題,露台都仲可以放得落
回復

Fonica 發表於 2007-7-9 09:50:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-9 02:07 發表

咪話我寸你吖 ~ 今日食咗飯聽日使唔使再食吖 ~

兩三年後梗要啦 ~

今日食咗飯今晚都要食啦~等到聽日餓鬼死咗

換都係兩三年後嘅事~大吉釘咗咪唔洗換囉
回復

Fonica 發表於 2007-7-12 23:11:26 |顯示全部樓層
這兩日發覺啲葉好似熟左香蕉 ~ 起梅花點 ~ 係咪有病呀
回復

Fonica 發表於 2007-7-12 23:31:14 |顯示全部樓層
相就未有,一向將佢放係露台出面將枱,之前將佢攞入屋放餐枱,早兩日將佢擺返出去,跟住就見佢起梅花點,每日都淋水,早兩日比過啲肥囉

回復