第一次好緊張

作者: 比得大帝 发表于 2010-9-6 15:34:07
1556 11

公司規定只有主管才可以坐電梯
我辦工室在三樓, 有次叫咗一樓個文員上嚟, 問完嘢後我要去一樓, 於是'請'埋佢坐電梯落一樓, 可能係佢一生人第一次坐電梯, 佢好緊張, 不過都好有禮貌, 幫我去'禁'鉝. 我見佢禁咗個上, 我問佢: 我們這裏是三樓, 要去一樓, 你為可按上?
佢話: 鉝在一樓, 我按它上來嘛.

有次司機車我去食飯, 那天我想食牛扒, 於是就請埋佢食.   可能係佢一生人第一次食牛扒, 佢好緊張, 望住我有樣學樣, 食咗一半, 佢話: 老闆, 左手拿刀切得很不順呢?
我話: 冇規定左手定右手, 只不過我用開左手啫.

上一篇:修改標題: 無人話彈琴一定要用手.
下一篇:《孔子對中國人害大於利》曹長青
孖吉 發表於 2010-9-6 15:55:48 |顯示全部樓層
好可愛的同事,其實佢地唔比我地笨,有時工人在車間解決問題的能力有時會高過我地 ... 只係唔識投胎,在農村長大,見識少吧了!
比得你請得佢食飯,佢應該都係一個幫得手的好工友吧!
八王爺 發表於 2010-9-6 16:03:04 |顯示全部樓層
哈哈...
kerorozIL 發表於 2010-9-6 16:07:17 |顯示全部樓層
公司規定只有主管才可以坐電梯
我辦工室在三樓, 有次叫咗一樓個文員上嚟, 問完嘢後我要去一樓, 於是'請'埋 ...
比得大帝 發表於 2010-9-6 15:34

尼個同事好CUTE (PETER好勁,園藝館係版主,公司又係主管)
比得大帝 發表於 2010-9-6 16:15:17 |顯示全部樓層
好可愛的同事,其實佢地唔比我地笨,有時工人在車間解決問題的能力有時會高過我地 ... 只係唔識投胎,在農 ...
marcuslee 發表於 2010-9-6 15:55

好同意, 我地投胎在香港已經算幸福
比得大帝 發表於 2010-9-6 16:17:13 |顯示全部樓層
尼個同事好CUTE (PETER好勁,園藝館係版主,公司又係主管)
kerorozIL 發表於 2010-9-6 16:07

正如孖吉話, 我地投胎得好啫, 香港人上到大陸自然高幾級
比得大帝 發表於 2010-9-6 16:29:36 |顯示全部樓層
還有一個笑話, 唔知關唔關第一次事, 不過都係他的第一次

有次司機車我地幾個去食飯, 食完後同事想食雪糕, 於是叫司機開車入麥當奴(drive-in 果間), 因為收銀在司機果邊, 於是叫司機同佢講要一杯士多啤利奶昔同一杯朱古力雪榚
佢於是同個小姐講: 腰依悲司多啤哩奶司, 依悲豬孤離sir膠.
kerorozIL 發表於 2010-9-6 18:44:30 |顯示全部樓層

有次司機車我地幾個去食飯, 食完後同事想食雪糕,  ...
比得大帝 發表於 2010-9-6 16:29

add7icon
kslee 發表於 2010-9-6 19:38:13 |顯示全部樓層

有次司機車我地幾個去食飯, 食完後同事想食雪糕,  ...
比得大帝 發表於 2010-9-6 16:29

只是不懂國内叫法, 起碼比崔世安說的普通話好好多.
比得大帝 發表於 2010-9-6 21:54:38 |顯示全部樓層

還有雲哩拿新地
有冇人知國語點講?
kslee 發表於 2010-9-6 23:07:09 |顯示全部樓層
回復 10# 比得大帝

國内叫:香草聖代
比得大帝 發表於 2010-9-7 10:35:52 |顯示全部樓層
好嘢噃