皮膚乾燥~怎樣辦 - 杏仁糊

作者: SSCP 發表于 2010-9-4 15:31:36
7741 26

杏仁糊  add14icon
說到喉嚨無聲了,做個杏仁糊滋潤一下。南北朝時《神農本草經》記載,杏仁具有生津止渴、潤肺定喘的功效。杏仁分苦、甜二種:苦杏仁又名北杏,性溫味苦,有小毒,內服有止咳平喘的作用;甜杏仁甜杏仁性平味甘,具有補虛潤肺、延緩衰老的作用,用來製作杏仁糊最好選用龍王杏,常食皮膚得到滋潤當然又白又滑,尤其適合秋冬天氣幹燥時食用。
材料及做法︰
杏仁︰半飯碗
米︰一拳頭能拿到的份量
水︰三碗  冰糖︰適量
1.米預先浸最少兩小時,杏仁去衣後
2.杏仁與米一起放進攪拌機內,加一碗半水一起打至爛,隔出水份。
3.杏仁渣再放進攪拌機,加餘下的一碗半水再攪拌,直至杏仁很幼滑,加在第一次隔出的水中。
4.煮至變稠後加冰糖,即可收火。

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2010-9-4 19:00:41 |顯示全部樓層

剛剛買左半斤南杏諗住整喇...杏仁依個時候最適合,除左潤肺,我覺得佢仲有少少滑腸作用,每日一碗便便都易D
回復

corina 發表於 2010-9-4 19:16:05 |顯示全部樓層
媽咪成日煮比我地食架,好味~
回復

SSCP 發表於 2010-9-4 21:28:14 |顯示全部樓層
回復 3# corina
你真有福氣啦!你要錫多D你媽咪呀~~
回復

corina 發表於 2010-9-4 23:53:19 |顯示全部樓層
回復  corina
你真有福氣啦!你要錫多D你媽咪呀~~
SSCP 發表於 2010-9-4 21:28

我自問由細到大都好孝順父母,而且佢地真係好錫我~
回復

SSCP 發表於 2010-9-5 10:05:58 |顯示全部樓層
回復 5# corina
add14icon 真好啦!
回復

cklife 發表於 2010-9-5 16:45:48 |顯示全部樓層
媽咪成日煮比我地食架,好味~
corina 發表於 2010-9-4 19:16

真係好羨慕...好幸福呀....
回復

corina 發表於 2010-9-5 17:22:12 |顯示全部樓層
剛剛買左半斤南杏諗住整喇...杏仁依個時候最適合,除左潤肺,我覺得佢仲有少少滑腸作用,每日一碗便便都易D ...
cklife 發表於 2010-9-4 19:00

媽咪話杏仁糊唔可以食太多,唔可以每日一碗架~
回復

corina 發表於 2010-9-5 17:23:27 |顯示全部樓層
真係好羨慕...好幸福呀....
cklife 發表於 2010-9-5 16:45

歌仔都有得唱喇:有媽的孩子像個寶~
回復

SSCP 發表於 2010-9-5 18:37:28 |顯示全部樓層
回復 9# corina
講得冇錯add14icon
回復

cklife 發表於 2010-9-5 19:20:58 |顯示全部樓層
媽咪話杏仁糊唔可以食太多,唔可以每日一碗架~
corina 發表於 2010-9-5 17:22

有無講點解?
回復

corina 發表於 2010-9-5 23:13:09 |顯示全部樓層
有無講點解?
cklife 發表於 2010-9-5 19:20

好似話杏仁有少少毒,所以一星期最多只可以食一次杏仁糊~
回復

金盞花 發表於 2010-9-5 23:40:42 |顯示全部樓層
唔好意思~~~
補充: 杏仁要浸水2小時
回復

cklife 發表於 2010-9-6 12:31:12 |顯示全部樓層
好似話杏仁有少少毒,所以一星期最多只可以食一次杏仁糊~
corina 發表於 2010-9-5 23:13

有少少毒講既係北杏喎...我淨係用南杏做...南杏同北杏功效上有唔同架...而且我本天書話其實係核有雙仁既先有毒,採杏仁時,如果見到雙仁,佢地都知有毒,會掉左唔會拎黎賣架。
以下係書中節錄,比大家參考,資料來源︰食療保健集....江一葦著

南北杏同有止咳定喘、潤腸通便的功效。
南杏仁粒厚而較大,味甜,故又名甜杏仁,偏於滋潤肺臟及大腸,多用於肺虛久咳及腸燥便秘之症。
北杏仁,粒薄而較小,味苦,故又名苦杏仁,於降氣定耑,多用於喘咳實症。
按據中藥典︰杏仁性味甘、苦、溫。有小毒。氰甙即苦杏仁甙,經酶水解後,產生氰氫酸,對呼吸中樞有鎮靜作用,故能止咳平喘。但可惜氰甙在胃腸道經水解後產生氰氫酸,服量過多會引致呼吸麻痺而死。所以前人力戒不可用杏仁過量。實在切合現代科學。考杳[名醫別錄]說︰[杏核仁,五月採之,其兩仁者殺人,可以毒狗。牛晉山川谷。](晉,即今日山西省。)可見杏仁含有氰甙成分較重的只是杏核有仁兩枚的那種。讀者請盡可安心,產地藥農採摘杏仁時,如發覺核裡有兩仁的,他們亦知有毒,自必毁棄,不會入藥的。

況且中醫不少方劑亦有用至逾兩的。而杏仁茶所用北杏仁一般只僅僅二錢,分量這麽少決不會鎮靜呼吸中樞而致麻痺。

書中杏仁杏配方︰南杏仁一兩、北杏仁二錢、白粘米一兩、白砂糖一兩者

南杏、北杏用水浸去外衣後,將光身杏仁連同粘米用清水約一碗又二分之一浸透約一小時。
連水及材料放入攪拌機裡磨成米漿。用瓦鍋慢水,加入砂糖共煮。
糊水開心時,開始不停攪拌,以免鍋式煮焦。

可作一、二人食量。如一人吃,吃了第一碗一小時後,再吃餘量。

主治︰

咳嗽。有潤肺、止咳、除痰、平喘功效。久吃可養顏,滅少皮皺。

回復

cklife 發表於 2010-9-6 13:07:54 |顯示全部樓層
唔好意思~~~
補充: 杏仁要浸水2小時
金盞花 發表於 2010-9-5 23:40

係囉..我就係諗緊要浸幾耐
回復

金盞花 發表於 2010-9-7 00:03:41 |顯示全部樓層
係囉..我就係諗緊要浸幾耐
cklife 發表於 2010-9-6 13:07

如時間許可, 浸4小時都冇妨, 用意係浸至軟身好等易於攪拌

另外, 我都有落少少北杏(好少,10左右), 至於點解耍加落去就唔明啦!
回復

fianfumy 發表於 2010-9-7 00:12:30 |顯示全部樓層

另外, 我都有落少少北杏(好少,10左 ...
金盞花 發表於 2010-9-7 00:03

加北杏先夠香杏仁味呀  , 這滋潤甜品我會在秋冬時都會整2次左右啦, 有時都會加埋蛋白煮架 ..
回復

cklife 發表於 2010-9-7 08:50:43 |顯示全部樓層

另外, 我都有落少少北杏(好少,10左 ...
金盞花 發表於 2010-9-7 00:03

加落去係止咳平喘,所以無咳我就無落囉....只加南杏就淨係潤肺養顏囉。其實去藥材舖,同佢講要買杏仁,整杏仁茶,佢都淨係比南杏,真係隱陣呀......咁我諗無咳唔落北杏咪唔落囉....

反正有咳我會食其他野。
回復

cklife 發表於 2010-9-7 08:51:37 |顯示全部樓層
加北杏先夠香杏仁味呀  , 這滋潤甜品我會在秋冬時都會整2次左右啦, 有時都會加埋蛋白煮架 .. ...
fianfumy 發表於 2010-9-7 00:12

咁又係喎....少左北杏係無咁香架....睇下老公投唔投訢囉...唔投訴就求求其其啦...
回復

SSL200507 發表於 2010-9-20 18:17:02 |顯示全部樓層
I add 川貝 but no rice.
回復

12下一頁