渡夏中的多肉

作者: violet_bb 發表于 2019-7-15 22:39:54
3449 33

半露養的多肉:
呢排好熱,但間中大雨,半露養的多肉無乜徒長。

夏型種的特玉蓮,夏季最開心!
秋冬時一直都唔服盆,天氣熱才開始服盆,仲生左好多bb
IMG_20190715_183324.jpg IMG_20190715_183346.jpg

曾發現粉介的大和錦和紫牡丹,洗根消毒後仍有發現,落了小白葯後已無事了。謝謝川流不息大大!

紫珍珠之前被雨水沾濕後,好似發霉咁一dat dat,後來新長出來的就ok返,不過無紫色了。
另一棵曾被雨水嚴重沾濕的紫珍珠

IMG_20190715_172134.jpg IMG_20190715_175829.jpg IMG_20190715_182436.jpg IMG_20190715_182320.jpg IMG_20190715_182857.jpg IMG_20190715_183225.jpg IMG_20190715_182411.jpg

石子女神分享的菲奥娜和不知名紅爪爪

石子女神相贈明鏡和絲綢面紗

生生下亂晒龍的茜之塔,原本係塔形中間凸起四角低陷的,生生下變成向上翹,完全錯亂。

砍頭後重種都一直徒長的碧桃

三日唔淋水就縮縐的鹿角海棠

wingslilis送贈一帆風順錦,好難出根,出了根又斷了;天使之淚bb長得快。

晚霞之舞仍徒長,無紫了
rwgplant 發表於 2019-7-15 23:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
估唔到bb都咁喜歡露肉,仲好多多肉添

室內種果d未得閒紀錄 ;P  發表於 2019-7-16 01:07
半露咋!有上蓋,唔係全露!  發表於 2019-7-16 01:06
回復

川流不息 發表於 2019-7-16 12:17:00 |顯示全部樓層
大和錦好靚好肥美喎~

多謝川大光臨賞肉 :)  發表於 2019-7-16 12:49
回復

little_stone 發表於 2019-7-16 13:54:52 來自手機 |顯示全部樓層
都好靚!
原來特玉蓮係夏種?等我仲拎咗佢入屋遲啲得閒再拎返去天台先
wingslilis嗰隻好似叫一帆風順錦?佢哋鐘意泥土多啲,應該係棵粒太大無法札穩根
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 14:01:31 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-16 13:54
都好靚!
原來特玉蓮係夏種?等我仲拎咗佢入屋<span class="emoji emoji1f648"></span>遲啲得閒再拎返去天台先等我加多d泥俾佢先。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-16 21:22:18 來自手機 |顯示全部樓層

原來妳也收藏咗唔少好嘢嘅,咁就啱可以向妳埋首!

講翻啲正經嘢先,啲肉還健健康康,渡夏期間算唔錯啦,我啲就慘啦…十死九傷!
回復

rwgplant 發表於 2019-7-16 21:26:53 來自手機 |顯示全部樓層
b b,你對多肉熟悉,可唔可以睇下右邊果盆是什麼?唔該先
回復

小雷子 發表於 2019-7-16 21:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
半露的肉肉咁sexy,真係好靚呀!
有適合嘅環境先種得靚!

謝謝女皇駕臨賞肉點評呀!總算暫時有個棲身之所,以後就唔知啦!  發表於 2019-7-16 22:24
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 22:14:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-16 21:22
原來妳也收藏咗唔少好嘢嘅,咁就啱可以向妳埋首!

講翻啲正經嘢先,啲肉還健健 ...

王子,歡迎光臨賞肉!
我係好彩咋!咁啱我好多半露養的都是夏型種,所以暫時仲ok,遲d就唔敢包!
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 22:18:51 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-16 21:26
b b,你對多肉熟悉,可唔可以睇下右邊果盆是什麼?唔該先

才子你考人嘅!我係多肉新手,邊談得上對多肉熟悉?!呢度咁多前輩高手,要我喺度斑門弄斧?以我有限公司,我惟有話係姬朧月,請各位前輩指正。
回復

rwgplant 發表於 2019-7-16 22:52:47 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-16 22:18
才子你考人嘅!我係多肉新手,邊談得上對多肉熟悉?!呢度咁多前輩高手,要我喺度斑門弄斧?{:emoji_031: ...

原來叫姫隴月,唔該哂
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 23:02:13 來自手機 |顯示全部樓層

輪到室內種的多肉:

黑面王子相贈的全年生系列,順便交功課~~
太陽花

松葉牡丹

方麟綠塔

紫弦月、卧地延命草

波尼亞

花蔓草

徒長徒到阿媽都唔認得嘅馬齒莧

徒長三兄弟:藍石蓮

連王子都唔會認得嘅:徒長紅寶石

根爺分享的不死鳥及錦蝶

小麗大大分享的蕾絲,室內照燈版本
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 23:05:03 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-16 22:52
原來叫姫隴月,唔該哂

唔知啱唔啱架,我覺得睇落似我果棵姬朧月:
但人有相似,肉有類同,如屬錯誤還望各位前輩指正!
回復

violet_bb 發表於 2019-7-16 23:55:40 來自手機 |顯示全部樓層

其他室內多肉:
十二卷屬~~
又乾又瘦嘅白斑玉露
20190716_234325.jpg 20190716_234253.jpg 20190716_234155.jpg
玉扇bb變了小童

櫻水晶

青麗

筒葉花月,睇真d,原來葉上係佈滿輕微凸出的小粒粒架!目標係三五七年後變樹仔

爆到亂晒龍嘅胭脂雲

徒長得太厲害嘅虹之玉

徒長的神想曲

生到K型嘅唐印

新玉綴錦,起初以為係葯錦,猛咁摘走白色的頂葉,點知揻極都係白色,後來放棄唔再揻,完全無眼睇,無理佢一排,竟然長出可愛的白色新葉,以証其真身!

Update下蘆薈
回復

Kooka 發表於 2019-7-17 07:11:17 來自手機 |顯示全部樓層
想請問bb大大介質用的顆粒是甚麼?用開的停售了,正想找好的替代。
回復

violet_bb 發表於 2019-7-17 08:24:14 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-7-17 07:11
想請問bb大大介質用的顆粒是甚麼?用開的停售了,正想找好的替代。

我是參考前輩們的做法,向他們學習的。大大唔敢當,叫返我“bb”得啦。
我通常最底層放大陶粒。然後有的只用赤玉土;有的只用麥飯石,或加火山石;有的火山石+泥炭土+多肉泥+蘭石+樹皮+細陶粒。我是視乎果排手頭上有乜野就用乜野。其實只要疏水就得,各施各法,達到疏水目的就得。Kooka大大你可以參考石子前輩和lamkaicheung王子前輩的做法。石子女神溝好多石的;王子溝河沙的。
回復

freddywongdy 發表於 2019-7-17 08:37:28 |顯示全部樓層
我連絹鵑都種唔到,夏天一熱就掰掰.......
回復

violet_bb 發表於 2019-7-17 09:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-7-17 08:37
我連絹鵑都種唔到,夏天一熱就掰掰.......

我都好驚驚,有d已甩葉,雅樂雖是夏型種,甩葉近乎禿。已死了一棵,嚟緊應該陸續有嚟!
回復

Kooka 發表於 2019-7-17 09:08:25 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-17 08:24
我是參考前輩們的做法,向他們學習的。大大唔敢當,叫返我“bb”得啦。
我通常最底層放大陶粒。然後有的 ...

咁就多謝bb前輩賜教啦!
屋企好大風,D泥石好容易吹走,所以想買些大D顆粒回來。我都想買泥炭,但花墟純泥炭好大包,我小戶用唔到。

客咩氣丫!大家交流下,互相學習!我係新仔,唔係前輩呀!  發表於 2019-7-17 09:54
用赤玉土似會疏水d  發表於 2019-7-17 09:51
回復

Kooka 發表於 2019-7-17 10:14:54 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-7-17 09:08
咁就多謝bb前輩賜教啦!
屋企好大風,D泥石好容易吹走,所以想買些大D顆粒回來。我都想買泥炭,但花墟純 ...

謝,等我又去花墟搜集吓先!

赤玉土有大粒同細粒之分,我覺得大粒好用d,無咁容易爛作一團。  發表於 2019-7-17 12:04
回復

12下一頁