近日受到pm的滋擾.

作者: natsuki 發表于 2010-8-20 22:22:30
17818 137
natsuki 發表於 2010-8-28 00:14:55 |顯示全部樓層
支持, 我只是問清楚
你團購的帖都冇講過可以用回郵, 所以你的要求面交或郵寄是成立的 ...
比得大帝 發表於 2010-8-27 23:59

謝謝您.  
不收回郵是因為會増加工作量.
回復

natsuki 發表於 2010-8-28 00:26:39 |顯示全部樓層
係佢自己話唔想見到你所以唔肯面交,而再決定要求你郵寄比佢.
當然所有責任,費用,風險等等都要佢自己承擔!
...
KUNO 發表於 2010-8-28 00:14

說真的我也不想見到這些有過犯的"人" (xxxxxxxxxx).
如果他真的不給郵資, 我也不會寄球根給他.

註: (xxxxxxxxxx). 言詞過激, 我删減了, 敬請諒解
回復

natsuki 發表於 2010-8-28 00:31:30 |顯示全部樓層
補充一點, 那些已退團的團友是在轉帳前跟我說清楚的.
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 00:44:24 |顯示全部樓層
幾年前,有一個喺香港嘅細路參加台灣花花世界嘅一個球根植物團購.
團主見佢係細路,所以等佢收到貨先再收錢.
點知!
個細路收到貨之後唔肯比錢,話自己係小朋友所以完全冇諗過要比錢,只會比返郵費團主.
結果團主只可以攞返少少郵費.
真係吹漲!
諗諗下,都唔知會唔會係同一個人.
回復

孖吉 發表於 2010-8-28 00:50:07 |顯示全部樓層
幾年前,有一個喺香港嘅細路參加台灣花花世界嘅一個球根植物團購.
點知!
個細路收到貨之後唔肯比錢,話自己係小朋友所以完全冇諗過要比錢,只會比返郵費團主.
結果團主只可以攞返少少郵費.
真係吹漲!
諗諗下,都唔知會唔會係同一個人.
KUNO 發表於 2010-8-28 00:44

又係球根咁 橋 ? add12icon
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 00:52:24 |顯示全部樓層
又係球根咁 橋 ?
marcuslee 發表於 28/8/2010 00:50

所以我先會懷疑兩件事會唔會有關係.
回復

corina 發表於 2010-8-28 00:58:45 |顯示全部樓層
...
KUNO 發表於 2010-8-28 00:44

估唔到世上居然有d咁既人~
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 01:50:43 |顯示全部樓層
這種人真是一點廉恥也沒有.

突然想起導遊阿珍說的, 今世唔還, 下世都要還.
希望他的收場不會太淒慘. ...
natsuki 發表於 28/8/2010 01:25

咁又唔好!
望佢有朝一日會知錯改錯就算啦!
回復

kenwong 發表於 2010-8-28 02:23:04 |顯示全部樓層
一開始那人"兄"還是有意買的....我想沒有人想找自己玩...又過數甚麼的
甚麼原因....突然對球沒興趣了....球亦對他沒價值了...所以一心只想拿回錢
之後是一個又一個的藉口.....[或許較早的藉口比較接近現實(或許)]
不要跟他研究他的藉口合不合理....反正藉口就是謊言....越說越穿...
總之他的藉口只有一個目的...拿回錢...

你拿接近的處境拿去餵這位人兄
問這位人兄的"高見"如何....
無論如何....迫他給出一個對他而言合理的答案....
威脅會用同樣的方法解決問題....之類之類....再看他會否肯退一步
他這麼爰錢....你嚇他會告上小額...又時間又搜證又要錢...父母又知...他又沒勝算之類嘛
事實甚麼的不重要...最重要是你的對手不知 =w=
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 03:05:03 |顯示全部樓層
一開始那人"兄"還是有意買的....我想沒有人想找自己玩...又過數甚麼的
甚麼原因....突然對球沒興趣了....球 ...
kenwong 發表於 28/8/2010 02:23

唔好咁講!
因為會比啲偽英雄出嚟話向小孩擲石,再用歪理大造文章!
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 03:14:42 |顯示全部樓層
你認為應該縱容和姑息這種慣犯嗎?
希望你明白他已經是高中學生和好人難做.
他要學習的是責任, 禮貌和甚麼 ...
natsuki 發表於 27/8/2010 20:43

過多幾年佢都要正式踏足現實嘅社會,真係擔心佢會唔會行差踏錯,到時先識改就真係慘!
回復

natsuki 發表於 2010-8-28 03:41:10 |顯示全部樓層
過多幾年佢都要正式踏足現實嘅社會,真係擔心佢會唔會行差踏錯,到時先識改就真係慘! ...
KUNO 發表於 2010-8-28 03:14

江山易改 本性難移, 由始至終他也不認為他自己有錯(你看他給我的pm就知道, 我竟然成為奸商 , 不是商業奇才 , 難為他可以說出口), 你的擔心也是白擔心. 只是難為了跟他有接觸的所有人士.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-8-28 06:48:05 |顯示全部樓層
add5icon
都讀到高中囉...仲扮小孩...講出黎都笑大人地個口喇...
睇黎下次搞團購要加多d條款細則,保障翻團購代理人~
回復

kerorozIL 發表於 2010-8-28 07:35:12 |顯示全部樓層
睇完個帖都唔係好明白,即係尼位仁兄佢唔要佢既球根,Peter1314就要左,同埋比錢natsuki退錢比尼位仁兄?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-8-28 08:38:58 |顯示全部樓層
睇完個帖都唔係好明白,即係尼位仁兄佢唔要佢既球根,Peter1314就要左,同埋比錢natsuki退錢比尼位仁兄? ...
kerorozIL 發表於 2010-8-28 07:35

唔係丫~
初頭唔關Peter1314事,Peter1314中途加入話要d球根咋~
事原係果位高中生小朋友參加團購,轉帳完之後後悔想攞翻d錢...
你知喇~d錢過左俾外國賣家...點退丫...無理由要團購代理人自己掏腰包退俾你咖嘛...
人地只不過義務幫你訂埋之嘛...
d小朋友買野之前都唔諗後果同自己可承擔既能力...
回復

kenwong 發表於 2010-8-28 13:36:07 |顯示全部樓層

弱弱的想....若果樓主不介意的話錢盡量退得就退好了....
一來樓主沒有任何義務幫人教仔...
二來...在這次事件中根本無法去教
三來....我想那球前途多災...或許用了來發洩對樓主的怨恨.....
(你小時候給大人責備完有覺得過"真有道理啊! "的時候?  有的話請告訴我純粹興趣...)

樓主保全了自己的原則...但浪費了一堆時間,心機....而且加深了"小朋友"對"大人"的負面感情...有其得自有其失
他因為沒有被迫過...所以覺得可以用這種方法...
可以能令他明白的...就只有他自己被迫過...才會知道被迫的心情...這不是我們能給的契機
經一事長一智...既沒一事又何來一智....一切只是過程罷了...經過此事...樓主沒長一智嗎? =w=
事情若普通的完結了....自本帖也不存....又何來我在此廢up?....又何來真假英雄之言?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-8-28 14:01:59 |顯示全部樓層

回復 59# kenwong

你既意見都有道理~但係退款絕對唔係一個好方法~
一開先例~往後一定有人借此為例...
往後再無人願意搞團購,有所損失係大家一眾有心花友~
回復

kenwong 發表於 2010-8-28 14:12:17 |顯示全部樓層

回復 60# tsoiyiu1009

若是用退款結就不會特意開個帖出來訢說不滿
就是有不滿...才會出來說....
我不說我的解是退...其他人也不會認為能退...
我覺退是解...亦即我覺得退不是一回事.....
正因為樓主認為退步不是辦法...所以此事發生了...
於是我就來評....評完後...人已知其法...亦即辦法不再是辦法....所以我稱之為廢up......
不過或許以後會有借鏡的空間...或許

你知道會有這種人...以後就會想辦法設規則條款....防這種人了
回復

比得大帝 發表於 2010-8-28 16:32:37 |顯示全部樓層
解決問題, 對事不對人

1. 所收款項已匯給供應商, 因此沒法退款, 而且做人答應了的事情就要負責任, 因為個人原因改變初衷, 就要承擔後果, 自己有問題, 沒時間種植根球, 就得自己去解決問題, 不能把責任推給別人讓別人去幫你解決.
2. peter1314是出於一番好心, 提出代為接收根球及代支付給這小朋友, 值得嘉獎, 但經大家討論後認為不應過份縱寵這小朋友而放棄了.
3. 提意這小朋友自己發帖, 解釋你的情況, 自問有做得不對的地方就應道歉, 徵求花友承接, 希望有像peter1314的花友代為接收, 事情就解決了
3. 如果沒花友接收, 或這小朋友不願發帖, 就要交收, 因郵寄根球有風險, 為免節外生枝, 我提義面交, 不是大不了的事情, 甚會變成仇人呢, 見面把事情說好不是更好嗎.  如果真的不想見到對方, 就托朋友交收好了.
回復

peter1953 發表於 2010-8-28 19:25:11 |顯示全部樓層
你認為應該縱容和姑息這種慣犯嗎?
希望你明白他已經是高中學生和好人難做.
他要學習的是責任, 禮貌和甚麼 ...
natsuki 發表於 2010-8-27 20:43

算啦,睇怕呢灘渾水太多麻煩啦,我以為可以做好人咋,不過都係果句,好人難做,當我冇講過啦,唔關 我事啦?
回復