為食香草

作者: cklife 发表于 2010-8-18 12:27:27
64322 300
cklife 發表於 2010-8-29 22:22:02 |顯示全部樓層
香草煮雞翼

材料︰
雞翼四隻
百里香適量
牛至適量
老抽少許

做法︰
  • 百里香牛至摘取葉片加入雞翼,曬上少許食鹽,放入雪櫃醃一晚。
  • 燒熱油鑊,將雞翼略煎至表面金黃色。
  • 加入少許水和老抽,加蓋中火將雞翼焗煮至熟及收汁。
  • 雞翼排在碟上,淋上沐液,即成。
jeffiau 發表於 2010-8-30 01:45:02 |顯示全部樓層
回復 81# cklife

我家煮過一次,
但...D香菜一煎好易燶
我覺得幾好味, 但家人就好像不太接受
cklife 發表於 2010-8-30 11:15:48 |顯示全部樓層
下次你先抺走一D香草,煎雞翼大火熱油鍋,落左雞翼要轉中火,唔係既咪話香草,雞翼都燶晒啦。
跟住係加水既時間,將醃雞翼既香草加埋入去,咁咪唔會燶晒D香草囉。

香味真係好個人架,佢地唔中意個味,下次你唔好用依兩隻香草,轉用薑同蔥,做法一樣架咋。傳統既中國人會比較接愛啦...
cklife 發表於 2010-9-2 12:22:58 |顯示全部樓層
蘿勒又生到咁鬼多葉喇.....又要準備採收...收埋依次,谷下開花肥先,想收D種子,唔知種子會唔會好似呀媽咁好種呢...

馬鬱蘭又要準備採收喇....仲三盆都開花添....又開花...咁咪又要再插過...或者留番一盆睇下佢結果留下種。
jeffiau 發表於 2010-9-2 14:36:07 |顯示全部樓層
嘩你D香草好正啊

積積ma都有給我迷迭香
但我插了兩個幾星期,
也未生根....鳴
cklife 發表於 2010-9-2 17:05:42 |顯示全部樓層
嘩你D香草好正啊

積積ma都有給我迷迭香
但我插了兩個幾星期,
也未生根....鳴 ...
jeffiau 發表於 2010-9-2 14:36

係呀...我果枝迷迭香D根都唔少囉...我諗緊想將佢落泥....
jeffiau 發表於 2010-9-2 17:08:26 |顯示全部樓層
係呀...我果枝迷迭香D根都唔少囉...我諗緊想將佢落泥....
cklife 發表於 2010-9-2 17:05

鳴...我果枝好似等死咁啊....
gunbuster363 發表於 2010-9-2 22:17:05 |顯示全部樓層
ckck
你個青醬
點解要落大蒜?
同埋我唔鍾意黑橄欖WOR

40片羅勒....我落多D會唔會好味D?
你幅圖呢度整完有幾多醬呢?
cklife 發表於 2010-9-3 10:36:09 |顯示全部樓層
ckck
你個青醬
點解要落大蒜?
同埋我唔鍾意黑橄欖WOR

40片羅勒....我落多D會唔會好味D?
你幅圖呢度整完有 ...
gunbuster363 發表於 2010-9-2 22:17

我跟個食譜要大蒜架..而且我好中意大蒜....其實材料多少可以改架...最重要係你自己中意....又唔係賣比人做生意...無所謂喇...唔中意黑橄欖咪用綠橄欖囉...唔落都得架....味道唔同之嘛...
如果你超級中意蘿勒隻味你會覺得落多D羅勒仲正,如果普普通通中意,或者會覺得太重味都唔定架....

我依個青醬做完出黎係蒜頭味比較突出,跟住就係芝士味(用靚芝士先會重味),蘿勒味唔係太多架....咸咸香香咁(因為有黑橄欖)囉....
gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:42:27 |顯示全部樓層
我整左啦
芝士味同松子味仲多過BASIL味........

下次要多D BASIL
少D CHEESE
gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:44:06 |顯示全部樓層
BTW
有D綠色的可食用液體響個BLENDER度出現~
十分新奇~~~個BLENDER一路轉~D SAUCE就好似旋渦咁轉~~~
cklife 發表於 2010-9-6 13:13:31 |顯示全部樓層
BTW
有D綠色的可食用液體響個BLENDER度出現~
十分新奇~~~個BLENDER一路轉~D SAUCE就好似旋渦咁轉~~~ ...
gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:44

你形容到好似好好玩既玩具咁呀....
cklife 發表於 2010-9-6 22:06:03 |顯示全部樓層
今日剪左棵蘿勒,其實唔知係咪應該咁樣剪,事但啦!憑直覺啦。
因為想收佢d種子,今日又落左鉀氮液肥(我只有依隻液肥),剪左佢d橫枝,細既分枝,剩番d粗身大條既枝,希望佢d營養集中d。

剪完佢變成咁樣,今次剪左好多。

剪大d既葉,底部既葉,細既分枝。

唔知係天氣關係,定係改左肥料既關係,佢d葉變左形,無咁圓濶,變尖長左。
cklife 發表於 2010-9-7 09:03:27 |顯示全部樓層
有人唔中意橄欖喎....咁試下依個醬啦...(我D橄欖用晒無得落咩)

香蒜蘿勒橄欖油

材料︰
蘿勒65g、獨子蒜7粒、橄欖油225ml、鹽適量
做法︰
將所有材料放入攪拌機,打碎入瓶,放雪櫃中儲存。
用途︰
  • 作麵包沾醬。
  • 加醋混合作沙律汁。
  • 拌意粉(當作意粉醬用)。
  • 煮菜,可煮雜菜雜菌用。
  • 材料份量可隨自己口味調整。
muitau 發表於 2010-9-7 11:39:22 |顯示全部樓層
早呀ck,
最近啲甜羅勒都有少少成績我已經準備就緒,
呢個星期打算整番餐!
cklife 發表於 2010-9-7 14:04:38 |顯示全部樓層
係呀...多有多整少有少整...遲d放少整食譜...
cklife 發表於 2010-9-7 14:43:23 |顯示全部樓層

依個意粉醬,可以直接撈意粉做肉類既拌碟。或者加入海鮮同煮做成海鮮意粉(我中意加貝殼類)。又或者加入肉碎做肉醬意粉。
亦可以用黎做意大利肉丸既醬汁,或意大利雲吞既醬汁。

蕃茄意大利粉醬

材料︰
蕃茄八個、蘿勒葉適量、洋蔥1個、獨子蒜4粒、茄膏適量、牛油適量、鹽適量。
做法︰
  • 將洋蔥、蕃茄去皮切粒備用。
  • 獨子蒜做成蒜泥。
  • 蘿勒葉切絲。
  • 燒熱鍋加入牛油,放下蒜泥爆香,加入洋蔥略炒。
  • 放入蕃茄加蓋用中火煮軟蕃茄。 (若蕃茄成熟度不夠會不夠汁液,這情況就要加入少許清水以防燒焦)
  • 把蕃茄煮軟,茄汁生出來後,加入茄膏半勻試味。 (加入茄膏後會變濃稠成意粉醬樣子,味道亦會變濃)
  • 加入鹽,試味後如不夠酸加點白醋,不夠甜加點白糖。
  • 調好味後關火,加入蘿勒葉拌均,放涼入瓶,放雪櫃保存,一星期內吃完。

註︰
  • 蕃茄盡量選色紅,汁多、肉淋,即成熟度夠的,才能產出茄汁,茄味亦會較香濃,而帶點甜酸。
  • 調味建議先放鹽,因為咸可帶出酸味,若先調酸味,之後再下鹽就可能會過酸了。這次蕃茄成熟度夠,加了鹽後我就不需再加醋和糖調味了。
  • 生蕃茄鮮味夠,汁液清爽,茄高香味濃帶酸味,加入後濃稠度提高,成醬後水份較不易分離。
  • 入瓶後瓶內空氣盡量少,可延長保鮮期,故不宜用太大的瓶子。這次我用保鮮袋把空氣擠出,製做空真環境。
  • 我習慣會用這個醬配合海鮮(青口)來吃,所以材料只煮軟,不煮全熟,以免煮海鮮後醬料過熟香氣消失。

這個意大利茄膏比一般的貴,大家可以用地捫的罐頭茄膏。
cklife 發表於 2010-9-8 07:13:13 |顯示全部樓層

如果屋企地方唔大種唔到大盆蘿勒,迷細細盆種囉,少少地收成都可以整野食架。

Pizza Margherita(迷仔版)

餅底材料 (四個迷你餅底)
麵粉167G
酵母1/4茶匙
鹽1/2茶匙
糖1/2茶匙
暖水83G
橄欖油1/2茶匙
餡料:
蕃茄醬適量
新鮮羅勒葉適量
Mozzarella芝士碎適量

做法:
  • 酵母與暖水混和。(把酵母叫醒)
  • 麵粉、鹽、糖混合均勻,加入酵母水,搓成麵糰狀,再加入橄欖油,搓至光滑。
  • 蓋上布靜置45分鐘後,把麵糰分成四份,分別壓扁用麵棍壓薄。
  • 250度預熱焗爐。
  • 烤盤放上鍚紙或牛油紙,把薄餅皮放在盤上,在餅皮上用叉剌些小洞。
  • 將番茄醬抺在餅皮上,舖上新鮮羅勒葉子,再放上Mozzarella芝士碎。
  • 放入焗爐以250度焗5-7分鐘。

註:
  • 如果只想焗一塊薄餅,其他的餅底可用保鮮紙分隔,放在冰箱中急凍,下次用時取出略回溫解凍,即可再用。
  • 蕃茄醬,如買到罐頭意大利番茄當然好,沒有的話可以用新鮮蕃茄自制,或用普通罐裝原隻蕃茄,若用一般吃薯條時的茄汁,會比較酸咸和沒有鮮番茄味。我是用CLUB O賣的有機番茄醬,因為它有新鮮蕃茄香味,卻不會又咸又酸,比較適合我。(用完後會試用意大利蕃茄做)
  • 餅底用叉子剌洞是防止酵母作用令餅底吹脹。
  • 雖然是焗5-7分鐘,但因為用250度焗,所以還是要在旁邊看著,芝士溶了略上色就用鍚紙蓋面,擋著發熱線,才不會變黑炭頭。

這個薄餅的餅底要比香港式的薄餅薄一半。

羅勒越新鮮越好,香氣都靠它。

muitau 發表於 2010-9-8 11:01:02 |顯示全部樓層
這個意大利茄膏比一般的貴,大家可以用地捫的罐頭茄膏。
cklife 發表於 2010-9-7 14:43

早呀ck,
有次行超市佢做得價我買左番去用,啲味係濃香啲,同埋我個人認為佢比地捫好既地方係用幾多0即幾多,無咁易壞!
gunbuster363 發表於 2010-9-8 12:45:03 |顯示全部樓層
wa
個PIZZA好花功夫
又要買料