我棵碰碰香 d 葉點解會頭茸茸既 ?_?

作者: 夜魔 發表于 2010-8-13 03:29:05
2424 7
幾日前有花友分享了一盆給我
唔知點解放出窗外 (西斜, 但中午過後先有陽光直射), 兩三日下部既葉就茸茸地....日頭如果直射陽光有 d 仲捲起黎....
水份足夠的, 淋左少少水(無濕到葉)好似仲衰 .... 囧
到夜晚就有一部份好返 d, 但最底嗰 d, 大塊嗰 d 都係茸晒....
究竟係太曬定太多水, 定太少水?  (網上有兩個版本有人話要多水有人話少水)
網上好似見到話太曬會加速老化既葉變黃??

正唔正常架?
夜魔 發表於 2010-8-13 03:30:15 |顯示全部樓層
另外水插可以生根嗎?
剪左好多支水插同泥插....
暫時外貌都無咩變化..
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 05:43:52 |顯示全部樓層
另外水插可以生根嗎?
剪左好多支水插同泥插....
暫時外貌都無咩變化..
夜魔 發表於 2010-8-13 03:30

盡量別用插水,碰碰香怕濕
回復

cklife 發表於 2010-8-13 09:33:57 |顯示全部樓層
應該唔怕晒,但除左水份,你要留意溫度,同通風,可以用風扇幫散熱通風。

我經常將佢保持泥土濕潤架,佢葉咁厚又有少少肉質感覺,我只怕佢唔夠水啫,只要你D泥夠疏水,唔會浸壞根,應該係要夠水先好。一般香草都係要用疏水既泥,跟住保持泥土夠濕潤。

水插泥插都得,我分享左兩枝,一枝水插一枝泥插...但水插,葉唔好惦水,用思樂冰杯個蓋插好方便,浪起左d葉,再放落水杯,水只係惦到D莖,因為莖短,要經常留意水位。如果插泥可以用小花盆,澆水用盆底吸水法,吸完水再加底碟將流出既水接住,到無水時佢會吸反上泥。

-------------------
泥插

---------------------------------------
水插

回復

夜魔 發表於 2010-8-13 11:56:25 |顯示全部樓層
回復 4# cklife

咦有機會係唔太通風....呢個位無咁曬但風細 d
我有另一個位大風但會好曬.... 曝曬怕唔怕架?

我用菲林筒插水......XDDD

咁樣 d 莖會唔會太長?
回復

cklife 發表於 2010-8-13 14:24:55 |顯示全部樓層
反正依家果度都住得唔係咁好,咪同佢換個地方囉...睇下佢又點囉....

插枝果d就唔好比佢曬住囉....散射光就得架喇,但一樣要通風。
回復

夜魔 發表於 2010-8-13 15:26:02 |顯示全部樓層
反正依家果度都住得唔係咁好,咪同佢換個地方囉...睇下佢又點囉....

插枝果d就唔好比佢曬住囉....散射光就 ...
cklife 發表於 2010-8-13 14:24

都唔係話唔通風既.....不過係比更曬嗰個位無咁大風
今日又好似無咩...可能未適應新環境掛...

無呀, 泥插同水插嗰 d 我放室內咋  (d 莖會唔會太長??)
同我插蟹爪蘭一樣, 靠距離 ~1m 既日光管做照明 only
生定晒 d 根我先會俾佢曬太陽

btw 你嗰盆係倒手香....你嗰盆倒手咩味架?  
我嗰盆有藥油味.....但網上又話似蘋果....邊度似?  
回復

cklife 發表於 2010-8-13 16:31:18 |顯示全部樓層
都唔係話唔通風既.....不過係比更曬嗰個位無咁大風
今日又好似無咩...可能未適應新環境掛...

無呀, 泥插 ...
夜魔 發表於 2010-8-13 15:26

唔係蘋果味又唔係藥油味....有少少檸檬酸酸地咁味囉....
回復