茶籽粉有冇毒..?

作者: tung10241024 發表于 2010-8-10 22:01:22
26668 43
茶籽粉有冇毒...~ 如果係一d 植物(可以食用,例如:菜,水果) 會唔會有事...~?
係咪可以殺死大量常見既蟲...有冇例子!?  唔該!!
fnv234 發表於 2010-8-10 22:22:32 |顯示全部樓層
前幾日買咗包,賣果個話冇毒,果間野賣嘅都係種菜用品,都應該信得過掛
我問過佢可以殺乜,佢話一般嘅都得,我記得有蚯蚓同菜蟲
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 22:27:32 |顯示全部樓層
但蟲類層出不窮~ 如果一次過用幾種冇毒幾藥黎整死d蟲~ 會唔會毒死晒d蟲呢?? 我指所有種類~? 雖然講法好似天真左d~ 不過我指係常見既蟲~ d蟲實在太難搞~ 我家住十樓~ 唔係太高~ 所以經常有蟲~ 今日先見到有類似飛蛾咁既野~ 都唔知點算好..~ 買左支農藥~.~ 又驚食死人d植物 ~好驚佢生蛋~ 到時一發不可收拾~ 總有你果包茶籽粉係邊到買...~?  地方係邊到..同埋幾錢左右..~?
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 22:30:58 |顯示全部樓層
但蟲類層出不窮~ 如果一次過用幾種冇毒幾藥黎整死d蟲~ 會唔會毒死晒d蟲呢?? 我指所有種類~? 雖然講法好似天 ...
tung10241024 發表於 2010-8-10 22:27

一次用幾種我未試過呀,我係幾隻輪住用
我果度都好多毛蟲,但係都係逐隻捉
我包茶籽粉喺花墟買架,好似係$30
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 22:40:18 |顯示全部樓層
邊間~?  我去過花墟~ 剩係見過一間專賣食用植物既店~  通常剩係賣種子~  係咪果間...~?  如果唔係毛蟲~ 係d紅蜘蛛,等等呢d細既蟲~ =_=睇都難~ 更何況捉~ 一定要想辦法整死佢~ 聽人講話拎「辣椒水」黎淋棵植物好似幾work~ 你知唔知..~?
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 22:43:51 |顯示全部樓層
邊間~?  我去過花墟~ 剩係見過一間專賣食用植物既店~  通常剩係賣種子~  係咪果間...~?  如果唔係毛蟲~ 係d ...
tung10241024 發表於 2010-8-10 22:40

我諗係果間啦
紅蜘蛛我用牛奶+水噴
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 22:48:24 |顯示全部樓層
普通牛奶..~? 你用完殺唔殺到...!? 咁「辣椒水」、「咖啡渣」你知唔知有冇效~ 不過多謝高人教我~
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 22:55:35 |顯示全部樓層
普通牛奶..~? 你用完殺唔殺到...!? 咁「辣椒水」、「咖啡渣」你知唔知有冇效~ 不過多謝高人教我~ ...
tung10241024 發表於 2010-8-10 22:48

殺唔到講嚟做乜?
辣椒水有用過,不過我覺得效果唔夠好
咖啡渣未用過,不過好似係做肥料同防蝸牛?
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 23:09:30 |顯示全部樓層
=_=唔好意思~ 我今日用左辣椒水~ 睇下情況係點先...~ 咖啡渣我都係呢個網睇返黎~
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007022501947  你睇下對你有冇幫助~~
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 23:43:36 |顯示全部樓層
死啦 我總係見到隻好似飛娥既蟲係盤野到..~ 點算~?  整極都唔走T^T~
2-3cm長~ 好似等腰三角形咁樣~ 啡黑色~ 好樣衰的~ 點算呀 ???  唔該幫幫我,..~
回復

金盞花 發表於 2010-8-10 23:53:07 |顯示全部樓層
一次用幾種我未試過呀,我係幾隻輪住用
我果度都好多毛蟲,但係都係逐隻捉
我包茶籽粉喺花墟買架,好似係$ ...
fnv234 發表於 2010-8-10 22:30

我都係剛剛响花墟一間叫 "興slin" 買咗茶籽粉, 再加1包石灰$30-, 用嚟調節酸鹼度

個售貨女人同我講得好老實, 話茶籽粉可防爬蟲, 至於讖飛唔包架.add13icon
回復

fnv234 發表於 2010-8-11 00:09:45 |顯示全部樓層
我都係剛剛响花墟一間叫 "興slin" 買咗茶籽粉, 再加1包石灰$30-, 用嚟調節酸鹼度

個售貨女人同我講 ...
金盞花 發表於 2010-8-10 23:53

但係佢話放喺泥面喎,咁菜蟲得唔得呢?
回復

金盞花 發表於 2010-8-11 00:16:56 |顯示全部樓層
係吓, 放泥面

~菜蟲~ 識唔識飛?
回復

fnv234 發表於 2010-8-11 00:24:20 |顯示全部樓層
係吓, 放泥面

~菜蟲~ 識唔識飛?
金盞花 發表於 2010-8-11 00:16

喺棵菜度爬喎,變咗蝴蝶先識飛,但係佢都唔會走入D泥度
回復

tung10241024 發表於 2010-8-11 00:31:19 |顯示全部樓層
你估沖水嘖得唔得!?  同埋d娥可唔可以用...~?
回復

金盞花 發表於 2010-8-11 00:33:59 |顯示全部樓層
咁呀?! 真係唔知舖上泥處防到乜喎 雖然我好多野都唔識, 但我估會飛d害蟲會較識爬既多, 咁宜家d籽籽粉仲可以防到d乜? 剩係螞蟻??

瞓啦! 明天再傾~~~ good night
回復

夜魔 發表於 2010-8-11 00:34:15 |顯示全部樓層
無毒
又可以洗野又可以做肥料又可以殺蟲殺蝸牛殺菌
http://hkplants.com/redirect.php ... 6682&pid=881489
回復

cklife 發表於 2010-8-11 11:18:15 |顯示全部樓層
好似係泥裡面既虫先有效喎....唔係泥裡面應該無反應喇...

我用茶籽粉,洗髮、洗面、洗身、洗碗.....我無中毒呀...仲健在...
回復

小巫 發表於 2010-8-11 12:55:12 |顯示全部樓層
我昨日在元朗買咗包茶籽粉$8,今朝放咗d落泥(因為有好多蝸牛仔和千足蟲),我另外做咗個試驗,就係捉d蝸牛在膠碗內,加d茶仔粉和小小水,之後我見d蝸牛好似唔識郁,等我今晚在看清楚d是否有效..
回復

tung10241024 發表於 2010-8-11 14:59:19 |顯示全部樓層
好好好...~  等你好消息~  我總發現好多螞蟻,蜈蚣..~  點可以一網打盡佢地..~?
回復

123下一頁