桐.....................誌~^^21/05更新 幾隻海盜's

作者: maywong918 發表于 2010-8-10 14:16:57
36843 722
BLUE 發表於 2011-7-8 00:10:22 |顯示全部樓層
S啦 看來我不能經常入來,深度中毒中。。。。。
第五幅是不是DRIFT SAND啊?

沒多少毒喇,妳們好像比我多喔~XP 答對了,是流沙~^^  發表於 2011-7-13 21:45
回復

小君 發表於 2011-7-9 12:18:23 |顯示全部樓層
maymay,大岩桐开了,红色多瓣的。谢谢!

唔好客氣~有心花友我好樂意送花的~^^  發表於 2011-7-13 21:46
回復

maywong918 發表於 2011-7-14 10:51:38 |顯示全部樓層
7月無咩迷~
PICT5366 (Small).JPG
PICT5370 (Small).JPG
PICT5373 (Small).JPG
PICT5375 (Small).JPG
回復

quen 發表於 2011-7-14 12:45:34 |顯示全部樓層
7月天氣熱,迷岩唔肯開花
第3張好靚呀

^^多謝,果隻係Sinn. 'Country Shortcake'  發表於 2011-7-15 13:58
回復

maywong918 發表於 2011-7-18 14:47:17 |顯示全部樓層
更新一下~
PICT5393 (Small).JPG
PICT5395 (Small).JPG
PICT5394 (Small).JPG
PICT5397 (Small).JPG
PICT5396 (Small).JPG
PICT5398 (Small).JPG
回復

maywong918 發表於 2011-7-20 19:09:26 |顯示全部樓層
開大了~
多謝aj姐﹗
貪心的想︰如果能遺傳埋白香岩的香味多好呀~

PICT5399 (Small).JPG
PICT5400 (Small).JPG
PICT5402 (Small).JPG
回復

maywong918 發表於 2011-7-25 15:36:47 |顯示全部樓層
BLUE 發表於 2011-7-22 18:46
俚只,好特别,幾靚
今年,我的迷岩和白香雜,唔知點解,果莢很飽滿,但都唔發芽 ...

我近日玩左D雜交,收左都播唔出............應該係天氣熱既原因...............
回復

maywong918 發表於 2011-7-25 15:39:30 |顯示全部樓層
長尾巴同叉住腰既貓一隻~(好似貓妖甘..... s喇,又講妖會唔會又俾人話架?)
交豆豆功課~

PICT5406 (Small).JPG
PICT5407 (Small).JPG
PICT5408 (Small).JPG
PICT5409 (Small).JPG
PICT5410 (Small).JPG
回復

hcheung 發表於 2011-7-25 16:10:40 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-7-25 15:36
我近日玩左D雜交,收左都播唔出............應該係天氣熱既原因...............  ...

在台灣網絡和外國網絡都提到不同迷岩,屬和不同屬交配可能出現不育。如成功出現第一代(F1),亙交也可能不育,無法出現第二代(F2)。
可參考下面網絡
http://www.burwur.net/sinns/3cross.htm
如有錯請諒。

我玩迷岩配迷岩0者,無深入研究~XP  發表於 2011-7-28 22:41
回復

小君 發表於 2011-7-27 12:42:34 |顯示全部樓層
7月迷,最后一張好靓。7月21日红色很特别,有二只脚。
回復

maywong918 發表於 2011-7-28 22:43:26 |顯示全部樓層
小君 發表於 2011-7-27 12:42
7月迷,最后一張好靓。7月21日红色很特别,有二只脚。

7月迷,最后一張好靓---------即係邊張?  7月21那隻是貓~
回復

maywong918 發表於 2011-7-28 22:48:20 |顯示全部樓層
Sinn. 'Raspberries 'N' Cream'
PICT5417 (Small).JPG

Sinn. 'Isabelle'  
PICT5428 (Small).JPG
PICT5433 (Small).JPG

Sinn. 'Nora's Snow White'  
PICT5429 (Small).JPG
PICT5431 (Small).JPG

Sinn. 'Caitlin'

PICT5420 (Small).JPG

回復

aj~kiss 發表於 2011-7-29 14:24:36 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-7-20 19:09
開大了~
多謝aj姐﹗
貪心的想︰如果能遺傳埋白香岩的香味多好呀~

等春天換大d盆比佢,佢會一次過開30朵比你
回復

cherrylwy 發表於 2011-7-30 17:55:55 |顯示全部樓層
嘩﹗Isabelle﹗
回復

小君 發表於 2011-7-30 20:07:53 |顯示全部樓層
是7月7日,蓝色。
回復

maywong918 發表於 2011-8-1 21:04:09 |顯示全部樓層
aj~kiss 發表於 2011-7-29 14:24
等春天換大d盆比佢,佢會一次過開30朵比你

收到,好期待可以好似妳甘開爆,aj姐,快D貼妳棵出來俾我流下口水喇~
回復

maywong918 發表於 2011-8-1 21:05:25 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-7-30 17:55
嘩﹗Isabelle﹗

呢隻家下好普通0者~

我知,但你呢隻開得靚喎~  發表於 2011-8-4 00:22
回復

maywong918 發表於 2011-8-1 21:06:42 |顯示全部樓層
小君 發表於 2011-7-30 20:07
是7月7日,蓝色。

等仔仔女女放完假剪俾妳呀
回復

maywong918 發表於 2011-8-2 12:42:51 |顯示全部樓層
好耐無開過既Sinn. 'An's Sparrow Pink'
PICT5449 (Small).JPG
PICT5451 (Small).JPG
PICT5498 (Small).JPG
兩隻淡紫的半重瓣︰Sinn. 'An's Mini Skirt '  & Sinn. 'HCY's Gemini'

PICT5453 (Small).JPG
PICT5455 (Small).JPG
PICT5496 (Small).JPG
PICT5497 (Small).JPG
回復

maywong918 發表於 2011-8-5 01:27:02 |顯示全部樓層
成雙成對甘~
PICT5499 (Small).JPG
PICT5509 (Small).JPG
PICT5526 (Small).JPG
回復