(實驗) 試插超級市場新鮮香草枝條 - 會繼續更新(14/3)

作者: jeffiau 发表于 2010-8-9 00:29:33
20993 86
gracegarden 發表於 2011-2-28 12:46:12 |顯示全部樓層
一起努力 種d來食
我試2次探摘薄荷食,用蛋白煎蛋幾有薄荷味!
原本長生長有,但自從想幫它加肥, 倒了些隔夜洗米水,
點知第二天葉就DUMP ,好怕佢瓜埋!
可能再沒有得食啦!
Scar 發表於 2011-2-28 22:21:13 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-28 12:46
一起努力 種d來食
我試2次探摘薄荷食,用蛋白煎蛋幾有薄荷味!
原本長生長有,但自從想幫它加肥, 倒了些 ...

蛋白煎蛋???即係點呀?
gtrnismo 發表於 2011-3-1 00:23:03 |顯示全部樓層
其實如果百里香我建議壓根好過用水泡出根

其實種百里香, 通常側邊D枝條會跌落泥, 久而久之就會自動出根(如沒有自動出可以用泥come少少莖長的部份

試用少少力"0孟"側邊D枝條, 當發覺需要用力時已經代表有根拉住泥

其實已經有另1 paul出左尼

有信心的話已經可以將佢同媽媽分開

如無信心/太細的話等佢長大小小再剪開
gracegarden 發表於 2011-3-1 15:16:49 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

薄荷煎蛋
简介
薄荷有极强的杀菌抗菌作用,常喝它能预防病毒性感冒、口腔疾病,使口气清新。用薄荷茶汁漱口,可以预防口臭。用薄荷茶雾蒸面,还有缩细毛孔的作用。拿泡过茶的叶片敷在眼睛上会感觉到清凉,能解除眼睛疲劳。据说薄荷也有“眼睛草”的别称,可用于治疗眼疾。
材料:薄荷叶,鸡蛋
做法:1.薄荷叶切成细丝,与鸡蛋液搅拌均匀,下平底锅煎成蛋饼即可。

TRY IT!
Aileena 發表於 2011-3-1 16:46:20 |顯示全部樓層
Hi 大家好, 我都見個城市叔婆有一盤盤的香草賣, 但我覺得貴咗D, 所以多數去日本city 家品店及野, 最近買咗一棵薰衣草同埋迷迭香, 每盤19.9, 我放窗台種
jeffiau 發表於 2011-3-2 12:06:58 |顯示全部樓層
Aileena 發表於 2011-3-1 16:46
Hi 大家好, 我都見個城市叔婆有一盤盤的香草賣, 但我覺得貴咗D, 所以多數去日本city 家品店及野, 最近買咗 ...

下??
我在城市叔婆未見過有盆栽喎,
乜日本city 都有香草盆栽咩? 邊間呀? 我都想去呀
Aileena 發表於 2011-3-3 22:39:22 |顯示全部樓層
回復 jeffiau 的帖子

日本city唔係間間有花賣咖, 我喺天水圍買啫
jeffiau 發表於 2011-3-14 14:30:14 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-2-15 15:16
超市買回來的百里香

死得好快... ...

不知是不是被老鼠咬過呢...

請問有無人可以教我綠油油點用??!
littlekawai 發表於 2011-3-15 17:15:40 |顯示全部樓層
好羨慕呀!!可以識得種香草...
我係超級無敵勁新手,屋企連粗生既常春藤都可以種死=.="
我屋企有個小小花園,我都想用嚟種吓香草...但,我好怕搞到佢地提早返天國...如果我都可以好似你地咁叻,自己係超市買棵香草返嚟種出根就好喇!!!
gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:49:14 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-3-14 14:30
死得好快... ...

超市買回來的難種

如果從法國直送更死快D

氣候唔適應我都試過用食剩果盆野種越種越少

最後孤註一擲用種子種結果係非常易

香港春天係百里香生長得最靚仔既季節, 無可能死
jeffiau 發表於 2011-3-16 10:54:52 |顯示全部樓層
littlekawai 發表於 2011-3-15 17:15
好羨慕呀!!可以識得種香草...
我係超級無敵勁新手,屋企連粗生既常春藤都可以種死=.="
我屋企有個小小花園, ...

Hello, 其實我一D都不叻, 你如果有睇我的公屋仔種植日記,
就好似一本死亡筆記咁架

你有個小小花園就會生得好快架啦'
jeffiau 發表於 2011-3-16 10:55:49 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:49
超市買回來的難種

如果從法國直送更死快D

這個真的是一個迷...
我最近都有播種, 但一粒都無發過
無計啦鬼叫你有個好境咩

PS.其實我現在個境都不差,但都係發/種不到
littlekawai 發表於 2011-3-16 12:50:24 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-3-16 10:54
Hello, 其實我一D都不叻, 你如果有睇我的公屋仔種植日記,
就好似一本死亡筆記咁架

其實我都唔知點好...
我煩緊...我應該將D香草直接種係花園既泥好,定係一盆盆咁好D...因為有時見,話D香草要晒但唔可以太熱...我個小花園係無遮無擋,咁D香草實熱死...我又怕落雨時,淋C晒佢地喎....
所以係咪應該種落盆呢???

我住個區,無D超市會有新鮮香草買...如果唔係...都學吓你地咁,試吓種返D根出嚟...如果成功,肯定有好大滿足感呀!!!
小諸 發表於 2011-3-19 23:43:41 |顯示全部樓層

我都用種子種百里香﹐又係一粒都唔發。我種野好多都係唔發﹐不過我覺得同天氣有關既。等下啦﹐加油!
gtrnismo 發表於 2011-3-20 01:52:07 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-3-19 23:43

我都用種子種百里香﹐又係一粒都唔發。我種野好多都係唔發﹐不過我覺得同天氣有關既 ...

應該係種子既問題

百里香既發芽率比其他香草低

而且較慢

要等它成長後(約10cm長)就生得好快喇

祝你好運
gtrnismo 發表於 2011-3-20 01:56:02 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-3-16 10:55
這個真的是一個迷...
我最近都有播種, 但一粒都無發過
無計啦鬼叫你有個好境咩

我總是覺得種子比環境更重要

因為: 我之前買過CT super成盆種, 點種都死

環境一樣但....

所以我覺得本身植物好重要

而且我買過有D大陸種子根本都唔會出

我懷疑係過晒期

講真你地睇下各位國內同胞落尼買奶粉就知道

法國不一定好, 大陸不一定假

但個比例就....奶粉食到頭都大

種子, 都唔知係米D車胎磨出尼既粉扮種子
y_yumel 發表於 2011-3-20 04:16:00 |顯示全部樓層
去超巿睇下d香草, 個樣幾乾下唔多似會生到根~
最後叫我哥(廚師)拎左d新鮮迷迭香 & basil~
浸左1星期真係出左好多根丫!
遲d拎埋其他香草試下~  
小諸 發表於 2011-3-20 12:02:05 |顯示全部樓層

容我更正︰今日發現好多粒種子都發左……jeffiau﹐加油!!!
gunbuster363 發表於 2011-3-20 22:33:02 |顯示全部樓層
littlekawai 發表於 2011-3-16 12:50
其實我都唔知點好...
我煩緊...我應該將D香草直接種係花園既泥好,定係一盆盆咁好D...因為有時見,話D香草 ...

用盆啦~
就咁響地種的話~佢會向太陽的方向生, 變得斜了
用盆種你可以幾日轉佢1/4個圈~

不過不要用膠盆~~~會熱+濕
jeffiau 發表於 2011-3-21 12:15:53 |顯示全部樓層
y_yumel 發表於 2011-3-20 04:16
去超巿睇下d香草, 個樣幾乾下唔多似會生到根~
最後叫我哥(廚師)拎左d新鮮迷迭香 & basil~
浸左1星期真係出 ...

嘩,咁正?
可不可以叫你哥又拎D新鮮迷迭香給我種下丫...?