(實驗) 試插超級市場新鮮香草枝條 - 會繼續更新(14/3)

作者: jeffiau 发表于 2010-8-9 00:29:33
20992 86
jeffiau 發表於 2010-12-28 10:12:39 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2010-12-21 17:07
超市貨已經係缺緊水架喇兼且訓過雪櫃,起碼浸水浸到見啲葉挺身啲之好插泥囉。視乎你買嗰啲有幾新鮮,有啲甚 ...

謝謝回覆.
不過其實我是浸水浸到出根先插泥^^
jeffiau 發表於 2010-12-28 10:13:32 |顯示全部樓層
weewee 發表於 2010-12-23 11:51
2 ,3  月份最容易生桹

好啊我們一同努力
jeffiau 發表於 2010-12-28 10:14:30 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-28 02:48
好!到2,3月一定要試試~
weewee 發表於 2010-12-23 11:51
2 ,3  月份最容易生桹

好啊我們一同努力
jeffiau 發表於 2010-12-28 10:15:41 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2010-12-28 10:10
這兩個月試播了薰衣草草種子,已先後出了六、七棵苗仔,第3、4天後都無疾而終,失敗了 ...

我果邊夠凍. 我試下得唔得.
得的全部俾曬你

PS你D sign好靚靚
N-Blythe 發表於 2010-12-28 10:41:22 |顯示全部樓層
回復 jeffiau 的帖子

過獎了 021.gif

謝謝你欣賞
祝你成功   rogo6.gif
hyman 發表於 2010-12-28 23:07:03 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2010-12-28 10:10
這兩個月試播了薰衣草草種子,已先後出了六、七棵苗仔,第3、4天後都無疾而終,失敗了 ...

我屋都有綠晶培養土播左十幾穴.....5個發芽
瓜剩3株
N-Blythe 發表於 2010-12-28 23:08:32 |顯示全部樓層
回復 hyman 的帖子

祝成功  
hyman 發表於 2010-12-28 23:10:43 |顯示全部樓層
回復 N-Blythe 的帖子

用育苗盒成功率高好多 10舊有 7支苗
只有一支比我整瓜左...
hyman 發表於 2010-12-28 23:12:21 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-28 02:48
好!到2,3月一定要試試~

一起努力 種d來食
cklife 發表於 2010-12-29 09:25:52 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2010-12-21 17:07
超市貨已經係缺緊水架喇兼且訓過雪櫃,起碼浸水浸到見啲葉挺身啲之好插泥囉。視乎你買嗰啲有幾新鮮,有啲甚 ...

係呀...渺渺講出重點喇....

超市買番黎插,要視乎新鮮程度,少少缺水都OK...訓雪櫃太耐就比較難生。
有d食用枝條採收得太嫰根本無可能種生添架...所以要適揀架...
cklife 發表於 2010-12-29 09:27:51 |顯示全部樓層
最近見到薄荷新鮮,街市買左一束...五蚊貨仔....食左三分一,跟住要去旅行,剩番插係樽,旅行完番黎生左根,依家又落盆喇.....

都係剩餘物資攞黎種比較適合我....起碼種唔生無咁失望...
Poppylily 發表於 2010-12-31 00:24:27 |顯示全部樓層
hyman 發表於 2010-12-28 23:12
一起努力 種d來食

係呀~我最希望係種棵ROSEMARY嚟煮牛排~
llaus 發表於 2010-12-31 06:42:24 |顯示全部樓層
d苗是怕lonely呀
一插就插多幾條
放在一齊
存活率高d呀
cklife 發表於 2010-12-31 10:50:09 |顯示全部樓層

昨日諗住去超市買枝番黎插,但見到佢有盆栽,而且幾新鮮,所以買左盆栽囉...

不過細香蔥換左盆,依家軟垂狀狀,遲兩日等佢生定D剪左佢再生可能會好D。

akichan 發表於 2011-1-7 23:01:32 |顯示全部樓層

我睇完呢個POST, 心癢, 就係平安夜係 CITY 叔婆買左啲迷迭香同薄荷返屋企做呢實驗...

我先將迷迭香底部2吋啲葉剪左, 揀左啲比較粗同老O既支條, 再用刀仔"片"左啲啡色O既皮,. 然後放落水杯,

3-4日次到換一次水, 咩都無落, 就自己生左啲根啦....SO GOOD....

但係啲薄荷插左幾日就啲葉就DUMP, 跟住無幾耐仲瓜埋添.....
cklife 發表於 2011-1-8 10:24:23 |顯示全部樓層
akichan 發表於 2011-1-7 23:01

我睇完呢個POST, 心癢, 就係平安夜係 CITY 叔婆買左啲迷迭香同薄荷返屋企做呢實驗... ...

會唔會D薄荷太嫰口喇.....太嫰既枝條易死D

我呢又做實驗,係街市買番黎既薄荷,用左三枝,全部葉都食晒,得番枝梗,插係水杯就咁放係廚房窗邊,一個多星期....依家有根...而且每個節位都出左細細塊新葉喇....

akichan 發表於 2011-1-8 18:50:40 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

可能係都唔定, 等我遲啲又試吓好似你咁食淨枝梗試吓, 多謝你醒我O既小TIPS...
jeffiau 發表於 2011-2-15 15:16:54 |顯示全部樓層

超市買回來的百里香

好不好種, 易不易死, 遲點報告~~!
緲緲 發表於 2011-2-16 03:30:58 |顯示全部樓層

插枝兩個月嘅九層塔,插咗4枝,枝條係超市貨。
啲枝條先整條橫訓浸水浸咗大半日至直插水,有根芽或小根鬚就插入泥喇。

盆仔細細得4寸,但啲基肥係以之前浸水發芽長唔大嘅紅豆烤乾後所製,泥就係種過嘢嘅舊泥。
啲紅豆乾一做咗肥放落盆底就臭咗幾個禮拜,要吊起個盆令盆底通風後臭氣至散!
開頭每枝得兩對葉,不過一開始晒太陽之後就生得好快啲葉又多又幾大片添。

mirry 發表於 2011-2-27 22:25:32 |顯示全部樓層
我係我盆ROSEMARY 求其剪左3枝落黎, 只係MEET 左腳係大約一吋既葉, 插左落水6日都冇咩動靜, 我亦冇換水只有加水; 呢2日有太陽哂一哂, 就出哂根啦. 3 枝都出哂