(實驗) 試插超級市場新鮮香草枝條 - 會繼續更新(14/3)

作者: jeffiau 發表于 2010-8-9 00:29:33
21031 86
jeffiau 發表於 2010-8-9 23:42:39 |顯示全部樓層
回復 20# JicJicmom

是啊...我都覺得落了生根粉之後...好濁!
回復

jeffiau 發表於 2010-9-1 17:26:32 |顯示全部樓層
唉, 上次的大部分都不能成活,
但古語有云, 人生自古在嘗試!

但實情是我是禁止自己再購買了!
但這隻草草我是非常喜歡, 結果, 我要再開始我的實驗二了!

實驗二
品種: 鼠尾草
店鋪: 沙田的"城市超級"
附助物: 生根維苗劑
室內溫度: 25 C - 29 C
特別事項: 城市超級是以新鮮情況去定價的, 於是先選了最貴的價錢,再憑肉眼篩選。

這次全部插水中....

看來鼠尾草比其他香草貴, 因為只有4支!

但無法吧! 鬼叫自己對鼠尾草特別鐘情,
就算真的插死了,
也當自己曾經擁有吧~!!
回復

timidb 發表於 2010-9-1 17:40:47 |顯示全部樓層
Oh, the salesman of Citysuper advised me that this pack is not for planting so I declined to buy it in the end.
回復

jeffiau 發表於 2010-9-1 19:23:32 |顯示全部樓層
Oh, the salesman of Citysuper advised me that this pack is not for planting so I declined to buy it  ...
timidb 發表於 2010-9-1 17:40

你好, 的確它們不是主要用來種植的,
不過不少花友也在超市或街市買這些枝條而成功,
我自己也有成功過...

不過我自己就....好少好少成功囉~ 鳴.......
回復

gtrnismo 發表於 2010-9-1 21:38:43 |顯示全部樓層
sage用種子種容易好多wor

超多架, 超易生

同basil, 紫蘇一樣爆盆

無畏比呢個城市贊你錢喇

果間野湯人一頸血!
回復

金盞花 發表於 2010-9-2 00:10:28 |顯示全部樓層
無畏比呢個城市贊你錢喇

果間野湯人一 ...
gtrnismo 發表於 2010-9-1 21:38

~本人贊同~
回復

jeffiau 發表於 2010-9-2 00:45:16 |顯示全部樓層
sage用種子種容易好多wor

超多架, 超易生

同basil, 紫蘇一樣爆盆

無畏比呢個城市贊你錢喇

果間野湯人一 ...
gtrnismo 發表於 2010-9-1 21:38

回復 26# 金盞花

我都不想俾人搵笨,但問題由種子種九成不發芽,
發到芽的,就未試過養得大
但又做不出開口打劫人地仔仔咁無恥。。。

咁至少咁無對得住天地良心麻

謝謝回覆:-)
回復

金盞花 發表於 2010-9-2 23:50:19 |顯示全部樓層
hi jefflau,

你好嗎?  近排唔見 emkey 出現
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 00:19:02 |顯示全部樓層
hi jefflau,

你好嗎?  近排唔見 emkey 出現
金盞花 發表於 2010-9-2 23:50

很開心收到你留言, 我就不太好了....
在這裡像常被忽視, 找不到一些談得來的草友...

而她自從那件事後就沒有再來了
回復

金盞花 發表於 2010-9-3 00:28:27 |顯示全部樓層
而她自從那件事後就 ...
jeffiau 發表於 2010-9-3 00:19

點解你會咁諗架? 可能有時撞唔啱話題, 宜家你响超市買香草咪俾我撞入嚟啦!

不如去"談天說地"召 emkey 出現啦add12icon
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 00:46:20 |顯示全部樓層
點解你會咁諗架? 可能有時撞唔啱話題, 宜家你响超市買香草咪俾我撞入嚟啦!

不如去"談天說地"召 emkey 出 ...
金盞花 發表於 2010-9-3 00:28

不知啊, 好似我講完D野, 不是一堆人出來反對, 就是無回應

無用的, 點召她都不會再出現了
回復

muitau 發表於 2010-9-3 14:08:12 |顯示全部樓層
唉, 上次的大部分都不能成活,
但古語有云, 人生自古在嘗試!
但實情是我是禁止自己再購買了!
但這隻草草我 ...
jeffiau 發表於 2010-9-1 17:26

我又係同你一樣好喜歡鼠尾,播種、插枝、甚至乎成盤買番黎都試過,
結果....都先後....上左...黃泉路
祝你成功!
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 17:01:58 |顯示全部樓層
我又係同你一樣好喜歡鼠尾,播種、插枝、甚至乎成盤買番黎都試過,
結果....都先後....上左...黃泉路
祝 ...
muitau 發表於 2010-9-3 14:08

我都希望啦....
我現也在第n次播種中
希望2者都成功啦
鳴........
回復

machinehk 發表於 2010-9-4 01:45:58 |顯示全部樓層
good luck and if anyone know what is inside the 生根粉? how it work?
回復

gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:07:38 |顯示全部樓層
很開心收到你留言, 我就不太好了....

而她自從那件事後就 ...
jeffiau 發表於 2010-9-3 00:19

我都成日無人理.......好正常
我響"花草樹木"開左個帖話我的向口葵斷,都無咩人理我.....
響呢度無論我SHARE咩相出來都無咩人理,最多1,2個人回覆
十分正常.......我覺得無話一定要人地REPLY GE
自己嘗試,當做個記錄,嘗試到你得左~
回復

muitau 發表於 2010-9-7 11:51:04 |顯示全部樓層
我都成日無人理.......好正常
我響"花草樹木"開左個帖話我的向口葵斷,都無咩人理我.....
響呢度無論 ...
gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:07

jeffiau, 363,
初初黎我都係咁架, 我估有時大家唔識都唔知點答, 有時又真係太多帖都跟唔得晒囉大家 , 唔好太介意有無人答囉,當大家傾吓計咁好啲; 當然,浦得耐又好啲, 因為可能你地都有不自知就係個習慣性, 傾傾吓大家熟左又容易啲認到, 咁reply又多啲囉,網上世界就係咁架啦 .

係呀, 我都好同意muitau講, 本來就個個都吾識架, 我都係睇你地D說話, 學下野, 都好開心. ^^  發表於 2012-7-5 01:34
回復

緲緲 發表於 2010-12-21 17:07:02 |顯示全部樓層
超市貨已經係缺緊水架喇兼且訓過雪櫃,起碼浸水浸到見啲葉挺身啲之好插泥囉。視乎你買嗰啲有幾新鮮,有啲甚至要成枝橫訓喺水大半日先至補得到水份。

聽講如要加速木本枝條生根而又唔想用生根粉,可將枝條點一點蜂蜜!我就未試過唔知work唔work。
回復

weewee 發表於 2010-12-23 11:51:42 |顯示全部樓層
2 ,3  月份最容易生桹
回復

Poppylily 發表於 2010-12-28 02:48:42 |顯示全部樓層
好!到2,3月一定要試試~
回復

N-Blythe 發表於 2010-12-28 10:10:53 |顯示全部樓層
這兩個月試播了薰衣草草種子,已先後出了六、七棵苗仔,第3、4天後都無疾而終,失敗了 013.gif
回復