(實驗) 試插超級市場新鮮香草枝條 - 會繼續更新(14/3)

作者: jeffiau 發表于 2010-8-9 00:29:33
21029 86

一直想做這實驗很久....(我很有實驗精神,哈哈)

1st August, 1st experiment stanted.
品種: 迷迭香, 百里香
店鋪: 沙田的"城市超級"
附助物: C13促根劑稀釋200倍(灌淋泥土)或300倍(水浸)
室內溫度: 25 C - 29 C
特別事項: 城市超級是以新鮮情況去定價的, 於是先選了最貴的價錢,再憑肉眼篩選。

一半插水中,一半插泥。

第5日, 開始dup頭...

第7日, 不少已變黑,枯了.
未死的, 都開始黃。
(但仍未有一條已出根)

......會繼續跟進! 多謝收看。
fnv234 發表於 2010-8-9 00:35:42 |顯示全部樓層
之前都試過喺呢間野度買過香草(迷迭香),但係一枝都插唔到
而且而家天氣都唔係太適合插枝,等秋天再試啦
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 00:47:27 |顯示全部樓層
回復 2# fnv234

Hi Billy, 因我家長期只有約廿多度,
再加上我非常心急(主因), 見到忍不住便買了....

但若不是最近有支C13促根劑入手, 都不敢試....
回復

llaus 發表於 2010-8-9 06:59:57 |顯示全部樓層
隻蛙就是插種落清/河水泥樹
插六株,就六株都生
是放在陰涼地方
發覺其奇特香味還在==還未死得
回復

llaus 發表於 2010-8-9 07:02:07 |顯示全部樓層
一直想做這實驗很久....(我很有實驗精神,哈哈)

1st August, 1st experiment stanted.
品種: 迷迭香, 百 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 00:29

關於第二幅圖:
唔好用太長枝條來插
盡量斜腳剪,然後才上生根粉
回復

cklife 發表於 2010-8-9 07:42:36 |顯示全部樓層
我都係咁上下插枝.....迷迭香未試過成功.....全部死...試左好多次...

白里香多數成功.....加油呀...記得換水喎.....
回復

muitau 發表於 2010-8-9 10:12:07 |顯示全部樓層
我都係插親都死, 阿媽教落2-3月插乜都生, 我試過成功率真係高好多!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-9 10:53:43 |顯示全部樓層
回復 1# jeffiau

jeffiau , 早晨呀~
蛙哥同 fnv234 講得好0岩, 而家唔係咁適合插枝.
你試一試我平時用開0既方法, 睇下得唔得 :
1. 響超市買返來0既香草枝, 因為運送途中會經過冷凍存放, 所以我通常會買返來之後, 整株丟落去浸水. 等佢吸收番足夠水份.
2. 修剪到大約係 2-3寸長度 除去底部約一寸的葉 ( 因為水浸期間 , 水中有菌會容易引致爛葉 , 影響水質) , 枝條底部剪斜腳 / 分叉, 增加吸水範圍
3. rosemary 呢d , 我會就咁插水浸出根 . 比較幼身少少0既 (如百里香) , 我會加珍珠岩/ 珠石/ 河沙去固定佢, 唔好fing fing 下.
4. 我一定係用過濾後0既水去浸 , 第一日浸如果出現混濁情況, 就馬上換水 , 因水已生菌. 然後每12小時換一次水.
5. 水浸插枝存放地方, 我通常會選有散光照射到+空氣流通地方 , 空氣唔流通, 枝條都好易死.
我用以上方法, 都種到百里香, 迷迭香, 臭草 , 鼠尾草同齒葉薰衣草出來.
即管試一試喇~~~ 都幾好玩架~~
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 18:54:39 |顯示全部樓層
隻蛙就是插種落清/河水泥樹
插六株,就六株都生
是放在陰涼地方
發覺其奇特香味還在==還未死得 ...
llaus 發表於 2010-8-9 06:59

哈哈, 我也是靠香味, 去了解它死了or not的^^
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 18:55:49 |顯示全部樓層
關於第二幅圖:
唔好用太長枝條來插
盡量斜腳剪,然後才上生根粉
llaus 發表於 2010-8-9 07:02

我是斜腳剪的, 但想請問甚上生根粉的??
是不是溝開水?
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 18:57:11 |顯示全部樓層
我都係咁上下插枝.....迷迭香未試過成功.....全部死...試左好多次...

白里香多數成功.....加油呀...記得換 ...
cklife 發表於 2010-8-9 07:42

hi ck, 其實我也是因為你才會敢去試的....
而且超市買的百里香, 實在香太多了~~比起種子/花墟買的都香好多好多~~
不咼想請問一下, 你是幾耐換一次水的?

希望我也成功, 到時我可以分一盆給你^^
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 18:57:53 |顯示全部樓層
我都係插親都死, 阿媽教落2-3月插乜都生, 我試過成功率真係高好多!!
muitau 發表於 2010-8-9 10:12

謝謝建議^^
2-3月, 我會好好記住,
不過我太心急了, 哈哈
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 18:59:10 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

jeffiau , 早晨呀~
蛙哥同 fnv234 講得好0岩, 而家唔係咁適合插枝.
你試一試我平時用開0 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-9 10:53

積積媽你好, 資料真的很長盡, 很多謝你啊^^
我會好好記住
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 19:12:45 |顯示全部樓層
繼續跟進實驗1

今天下午收到emkey的生根粉, 非常感謝!
旁晚立即應急~!

但其實我是第一次使用生根粉....
我用了茶餐廰一小匙的生根粉, 混了超過500ml的水,
都黃成咁...

因有點擔心, 於是樽的"黃"D, 杯的無咁"黃"....

不知會不會太濃, 又不知使用方法正不正確,
如有任何問題, 歡迎指正, 謝謝各位
回復

llaus 發表於 2010-8-9 20:23:55 |顯示全部樓層
繼續跟進實驗1

今天下午收到emkey的生根粉, 非常感謝!
旁晚立即應急~!

但其實我是第一次使用生根粉... ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 19:12

隻蛙用過那隻生根粉是唔使開水呀
是切好條枝條後,張生根粉黏上去
然後插入泥.插入泥前,最好用枝牙簽開個"O",一定要大過條枝條
放入泥後才用手壓實D泥
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 20:28:37 |顯示全部樓層
隻蛙用過那隻生根粉是唔使開水呀
是切好條枝條後,張生根粉黏上去
然後插入泥.插入泥前,最好用枝牙簽開個" ...
llaus 發表於 2010-8-9 20:23

謝謝蛙蛙, 原來是這樣使用^^
回復

fnv234 發表於 2010-8-9 20:41:24 |顯示全部樓層
謝謝蛙蛙, 原來是這樣使用^^
jeffiau 發表於 2010-8-9 20:28

生根粉我見過2隻,一隻嘅用法就係同llaus講嘅一樣
另一隻係開咗水(通常包裝都有寫開幾多水),再浸枝條
但係唔係一路浸到出根,係等枝條吸咗之後再插泥
話時話,生根粉好似係化學物質(激素?),係唔係有機野嚟架?
回復

llaus 發表於 2010-8-9 20:57:47 |顯示全部樓層
生根粉我見過2隻,一隻嘅用法就係同llaus講嘅一樣
另一隻係開咗水(通常包裝都有寫開幾多水),再浸枝條
...
fnv234 發表於 2010-8-9 20:41

是呀!少用為上
所以用左一兩次就無用啦
後改用插河泥就無用啦
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 21:09:45 |顯示全部樓層
回復 18# llaus
回復 17# fnv234

其實我都認同你們的,
但我不想再看著一棵又一棵死了....
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-9 23:18:11 |顯示全部樓層
回復 14# jeffiau

jeffiau ,
你試下將佢地分開浸喇, 太密喇, 好易吽壞 , 葉太多唔通爽好快就升天架喇 ~
生根粉我都無用過, 我都比唔到咩意見你, 但睇d水,好濁咁....
回復

12345下一頁