大岩桐沒有花

作者: cherrysm 发表于 2010-8-8 21:35:47
2728 6
買回來的大岩桐開完第一輪花之後就再沒有見花苞,主莖變了啡色,小花苞又變了啡色然後枯萎。
這是什麼原因?我還未check球根有沒有爛,不過我是土乾先淋水。
我希望它在秋天前再開花。除了修剪側芽同追肥外還有什麼可以做?
如果追肥要追磷肥定係鉀肥?
fnv234 發表於 2010-8-9 15:22:27 |顯示全部樓層
如果有相睇會比較好
你買番嚟之後有冇換過泥?
如果莖生得唔好嘅話可以剪咗等佢再生過
不過睇咗球根情況先好D
追肥嘅話用一般市售開花肥已經可以
cherrysm 發表於 2010-8-9 21:51:08 |顯示全部樓層
回復 2# fnv234

買回來之後沒有換泥。不過好多葉生出來。
啲葉唔覺有異樣,只是最粗的莖剪了葉後好似啡咗,
其他小棵則沒有事。
今日睇過其中有一棵好似想出花。
fnv234 發表於 2010-8-9 22:11:07 |顯示全部樓層
回復  fnv234

買回來之後沒有換泥。不過好多葉生出來。
啲葉唔覺有異樣,只是最粗的莖剪了葉後好 ...
cherrysm 發表於 2010-8-9 21:51

唔係好夠光
同埋側芽可以剪咗佢,咁中間個芽會壯D
剪落嚟嘅芽可以插泥
cherrysm 發表於 2010-8-10 22:05:09 |顯示全部樓層
唔係好夠光的意思是日照不足嗎?
我的露台向北大部分時間只有散射光。
大岩桐不是室內植物嗎?是否曬吓有利開花?
其實之前已經剪了很多,要剪淨多少才OK?現在只剩下5棵比較壯的。
因為最粗的一枝有問題(剛開完花的那枝),我唔敢剪得太多呀!
今日檢查過根部應該不是爛根。
fnv234 發表於 2010-8-10 22:26:25 |顯示全部樓層
唔係好夠光的意思是日照不足嗎?
我的露台向北大部分時間只有散射光。
大岩桐不是室內植物嗎?是否曬吓有利 ...
cherrysm 發表於 2010-8-10 22:05

就算係室內植物都唔一定要少D光
大岩桐要多光過紫羅蘭,我種嘅地方向西,下午會有個鐘晒到
雖然要晒下,不過都唔好太晒,特別係中午
側芽我會剪剩一兩個
cherrysm 發表於 2010-8-11 19:16:38 |顯示全部樓層
哦...明白晒喇!謝囉!