求薄荷枝/種子,羅勒草枝/種子

作者: siu茹 發表于 2010-8-8 18:19:57
4582 31
最好係綠薄荷,羅勒咩品種都得,只求有人可以分享d比我!!因為屋企太多花盆,費是買一盆盆
jeffiau 發表於 2010-8-11 01:47:35 |顯示全部樓層
少少建議。

我建議你去超級市場買新鮮枝條回家插,
一包數量都不少架~可以有幾盆了。
而且超市果d香味仲特別香TIME架~

我自己比較喜歡去"貴價胃糠"(在旺角"LONG膏方", 和尖沙咀的k十一兩個商場的底層都有分店). 那裡的比較新鮮和靚仔。
今日我行開幫你睇過,綠薄荷先$4.5炸! 有些比較不新鮮的就$3.5...
$4.5起碼可以插到3小盆出黎^^

羅勒都有的~在隔離,
其實都有好多其他香草.

而"城市超級", 除非比較方便你啦,
要不是我都不推介去那裡吧,
就算買最價(城市超級是以新鮮情況定價)果盒, 都不及"貴價胃糠"咁靚仔

希望幫到你啦~~
最少不用苦等, 和插不成功都不用覺得不好意思^^
回復

jeffiau 發表於 2010-8-11 03:06:57 |顯示全部樓層
少少建議。

而且超市果d香味仲 ...
jeffiau 發表於 2010-8-11 01:47

sorry我要更正....

原來那間連鎖超市, 是"牛牛公司"的, 之前一直以為是"胃糠"
全港有12間分店
回復

cklife 發表於 2010-8-11 07:54:34 |顯示全部樓層
少少建議。

而且超市果d香味仲 ...
jeffiau 發表於 2010-8-11 01:47

城市超級都唔係用新鮮程度定價既...我見佢有D成棵霉菜咁,都係同一個價。我成日唔記得旺角仲有一間咁既野,淨係識去銅鑼灣...下次要記得,得再涼番D要大量種下薄荷,要黎打邊爐好正架....
回復

jeffiau 發表於 2010-8-11 17:14:04 |顯示全部樓層
城市超級都唔係用新鮮程度定價既...我見佢有D成棵霉菜咁,都係同一個價。我成日唔記得旺角仲有一間咁既野 ...
cklife 發表於 2010-8-11 07:54

是啊CK,
一包mint先$4.5, 如果是即用, 可以用$3.5果D, 真係抵
抵過街過隔離去花墟買
回復

cklife 發表於 2010-8-11 22:07:35 |顯示全部樓層
是啊CK,
一包mint先$4.5, 如果是即用, 可以用$3.5果D, 真係抵
抵過街過隔離去花墟買 ...
jeffiau 發表於 2010-8-11 17:14

咁平既?...產地係邊度呀?...品種同街市賣既同唔同呀?
回復

jeffiau 發表於 2010-8-12 00:50:35 |顯示全部樓層
咁平既?...產地係邊度呀?...品種同街市賣既同唔同呀?
cklife 發表於 2010-8-11 22:07

詳細我無留意呀(因為怕望多兩眼會衝動買下),
我是昨日在尖沙咀"K十一"底下間超級市場見到的.
你知不知哪間?
回復

cklife 發表於 2010-8-12 09:42:53 |顯示全部樓層
詳細我無留意呀(因為怕望多兩眼會衝動買下),
我是昨日在尖沙咀"K十一"底下間超級市場見到的.
你知不知哪 ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 00:50

尖沙咀我好少踏足架...都唔知除左成市超級仲有另一間。
回復

jeffiau 發表於 2010-8-12 15:21:39 |顯示全部樓層
尖沙咀我好少踏足架...都唔知除左成市超級仲有另一間。
cklife 發表於 2010-8-12 09:42

有幾間, 有一間是直駁地鐵站門口的,
是劉生那間
可以算是貴版"胃康"
我PM個地址俾你丫^^
回復

jack872184 發表於 2010-8-12 15:41:47 |顯示全部樓層
I have Thai Basil seeds,u may PM me for address~
回復

cklife 發表於 2010-8-12 16:38:03 |顯示全部樓層
有幾間, 有一間是直駁地鐵站門口的,
是劉生那間
可以算是貴版"胃康"
我PM個地址俾你丫^^ ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:21

剛才出去買塘泥...順便去朗豪坊行下,睇到D香草,除左薄荷無寫,其他係荷蘭既....賣相就麻麻地喇,得迷迭香好樣,但好奇怪,全部都聞唔到香味,唔知係咪D榴槤味太勾引我呢。

結果一盒香草都無買到,但買左榴槤.....
回復

jeffiau 發表於 2010-8-12 17:07:50 |顯示全部樓層
剛才出去買塘泥...順便去朗豪坊行下,睇到D香草,除左薄荷無寫,其他係荷蘭既....賣相就麻麻地喇,得迷迭 ...
cklife 發表於 2010-8-12 16:38

你好, 我星期二去過朗豪坊那間,
因為我暫時主攻是百里香和迷迭香, 那天我見不到有百里香, 但迷迭香就幾靚仔,
至少靚仔過城市超級....
而前日去K十一那間, 百里香都幾靚仔, 都是靚仔過城市超級

不知"吉豬"有無得賣呢?

你喜歡吃榴槤??
榴槤好有營養, 對皮膚很好,
難怪你keep得咁好啦
回復

cklife 發表於 2010-8-12 17:51:27 |顯示全部樓層
你好, 我星期二去過朗豪坊那間,
因為我暫時主攻是百里香和迷迭香, 那天我見不到有百里香, 但迷迭香就幾 ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 17:07

個榴槤好正呀....馬來西亞榴槤,又滑又細核,甜得黎清清地...一流
今日去見到有一盒好似梅菜既百里香,而且D葉好細塊。搵插枝最好搵老D枝條,佢盒百里香睇怕插唔生既。
迷迭香反而幾靚,枝條都夠老身,但一D香味都無,係直情聞唔到香草味喎.....全部睇落都唔靚仔呀....買唔落手....可能同翻貨日有關。
回復

VLEE 發表於 2010-8-13 09:59:29 |顯示全部樓層
我有綠薄荷同甜羅勒,如想要PM我.
回復

siu茹 發表於 2010-8-13 16:41:07 |顯示全部樓層
乜朗豪坊有間呢d野架,得閒去睇下先,我見到彎仔衢市都有一束束既綠薄荷,但係好似d霉菜咁,都吾知種吾種到.....朗豪坊有冇薰衣草賣架??都係用黎插枝!!
回復

siu茹 發表於 2010-8-13 16:42:56 |顯示全部樓層
超市係咪指,惠康,百佳同citysuper??不過cs d野好貴!!百佳,惠康係咪要好大間先有??
回復

cklife 發表於 2010-8-13 22:18:49 |顯示全部樓層
乜朗豪坊有間呢d野架,得閒去睇下先,我見到彎仔衢市都有一束束既綠薄荷,但係好似d霉菜咁,都吾知種吾種到.... ...
siu茹 發表於 2010-8-13 16:41

無見到薰衣草喎...香草雪櫃未見過有薰衣草呀..
回復

cklife 發表於 2010-8-13 22:20:00 |顯示全部樓層
超市係咪指,惠康,百佳同citysuper??不過cs d野好貴!!百佳,惠康係咪要好大間先有?? ...
siu茹 發表於 2010-8-13 16:42

唔洗好大間呀..荃灣地鐵上蓋果間百徍都有...
回復

jeffiau 發表於 2010-8-14 00:11:43 |顯示全部樓層
唔洗好大間呀..荃灣地鐵上蓋果間百徍都有...
cklife 發表於 2010-8-13 22:20

是??
有咩啊?
我去過TKO那間全港最大的百佳(即百佳賣廣告一定去果間拍的), 都不見有香草啊
臭草都無
回復

cklife 發表於 2010-8-14 08:42:22 |顯示全部樓層
荃灣果間有喎....上次買有機沙律菜時見到架...記得有迷迭香、薄荷,仲有無其他既就無留意喇...
回復

12下一頁