新手有野想問關係種植方面

作者: tung10241024 發表于 2010-8-6 00:17:13
2837 22
我想問~ 捕蟲堇, 捕蠅草 佢地食既蟲有咩分別~ 有冇例子~  捕蠅草又可唔可以食蚊.~?  點樣養!?  同埋價錢幾多
另外豬籠草,同瓶子草 佢地食既蟲又有咩分別~  可唔可以食曱甴之類既咁大隻昆蟲~  點樣養~ 價錢幾多~?
唔該各位高手教教我....  唔該晒各位~  多謝各位高手指點~
馬修 發表於 2010-8-6 21:09:43 |顯示全部樓層
網上已經有豐富的資訊
你可以先找一找
價錢方面 去花墟跑一轉已經知道
基本上 新手還是買一些花市品種
掌握基本技術後才買入較難 較貴品種
回復

tung10241024 發表於 2010-8-6 21:48:46 |顯示全部樓層
其實我唔係太識種~  今日就買左種子種緊~
回復

馬修 發表於 2010-8-6 22:03:18 |顯示全部樓層
買種子?什麼種子?
買入植株 相對由種子種較為容易
坊間有一些所售賣種子 可能不是食蟲植物種子
同玩家購買又另計
回復

tung10241024 發表於 2010-8-6 22:42:16 |顯示全部樓層
其實可唔可以用插葉法將佢移去另一盆到種~ 則係 一棵變兩棵~ 我買左捕蠅草既種子~ 佢個盒有樣睇嫁喎~ 我諗唔似呃人喎~
回復

馬修 發表於 2010-8-6 23:25:46 |顯示全部樓層

葉插是可以繁殖 但係新手來講 先學好基本技術 點樣唔會種死
同埋之後點樣種大佢
是否古怪草 系列  ??
因為香港既舖頭 係唔會有 捕蠅草種子賣既.
有你都唔好買.
回復

tung10241024 發表於 2010-8-7 00:22:32 |顯示全部樓層
~.~係~ 死啦...~ 真係比人呃..~? 我睇返之前d post~ 我見到d人又係比人呃~ 我見到個名係其他~ 但係個樣食夾夾黎~ 真係比人呃左> <"?  我見到另一盒寫捕蠅草~ 但係唔係夾夾個樣~ so冇買到果盒~ 我剩係買左果個唔食"捕蠅草"個名~ 但係個張圖片係夾夾既種子~ 咁點算好...~?  係呢...~  其實通常大約幾耐可以發芽..~ 唔該晒高
回復

tung10241024 發表於 2010-8-7 00:23:24 |顯示全部樓層
唔該晒高手指點~  如果方便既我留低個msn 你add我 等我可以問下你...~ okay~?
msn:[email protected]
回復

tung10241024 發表於 2010-8-7 01:11:09 |顯示全部樓層
我搵到我買果隻種子~ http://hk.myblog.yahoo.com/jw!EB ... Do-/article?mid=336
第2個~ 果到寫住食蟲草~ 因為我見到個樣係夾夾我先買...~ 我冇買第一個~
回復

dancy200 發表於 2010-8-7 23:55:37 |顯示全部樓層
網上都經常有人中招
今次又一個做笨實
回復

tung10241024 發表於 2010-8-8 00:45:32 |顯示全部樓層
係種唔到定係種到但唔係捕蠅草...~?
回復

阿袁 發表於 2010-8-8 18:05:57 |顯示全部樓層
係種唔到定係種到但唔係捕蠅草...~?
tung10241024 發表於 2010-8-8 00:45

警訊都有教過:切勿輕信陌生人士的推荐!三兩蚊既野雖然唔算比人呃﹑但實際自已都係輸左喔!   
回復

tung10241024 發表於 2010-8-8 21:19:50 |顯示全部樓層
花墟買都信唔過=_=''~  我睇下係咪真係種唔到先~
回復

patrickn 發表於 2010-8-9 23:26:41 |顯示全部樓層
落花墟買棵成株, 種下先啦. 種子發芽對新手黎講真係有少少難度.
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 01:45:57 |顯示全部樓層
我今日出左去買左株苗~ 希望可以健健康康成長~ 有冇野要注意..~?"捕蠅草"
回復

阿袁 發表於 2010-8-10 07:14:45 |顯示全部樓層
我今日出左去買左株苗~ 希望可以健健康康成長~ 有冇野要注意..~?"捕蠅草"
tung10241024 發表於 2010-8-10 01:45

花市夾要高光高濕和空氣流動﹑還有唔好得閑就搞下佢﹑健康成長指日可待!  
回復

patrickn 發表於 2010-8-10 10:57:55 |顯示全部樓層

水要用無礦物質水, 最簡單係用蒸餾水.

還有, 放好棵夾之後, 唔好常常轉位, 咁樣佢會難以適應.
回復

tung10241024 發表於 2010-8-10 18:40:56 |顯示全部樓層
但放係冷氣房入面~ 唔會時時刻刻都開住冷氣~ 咁會唔會適應唔到而死嫁...~?
回復

patrickn 發表於 2010-8-10 22:58:53 |顯示全部樓層
日夜溫差無問題, 只要熱起黎無四十度, 凍個時高過15度. 我覺得唔會有問題.

我棵夾都係放房, 朝早無冷氣, 晚上開冷氣, 日夜溫差12度. 無問題.

不過, 因為放冷氣房, 保濕要注意.
回復

tung10241024 發表於 2010-8-11 00:24:25 |顯示全部樓層
回復 19# patrickn

知道~ 我都成日保濕~  驚佢變菜乾~ 如果冇蟲食~ 可以落咩肥...~?
回復

12下一頁