彼得鄒遊首爾 ~ 7/28-8/3

作者: 八王爺 发表于 2010-7-28 22:19:17
7359 46
八王爺 發表於 2010-8-1 22:44:57 |顯示全部樓層
今日剛剛由郊外返回巿區,晚上去了 延喜街,就是 延世大學附近
大學生放學後 溜漣的 酒吧食肆區。

天熱最好都係食冷面。另一种冷面。

撈冷面一大盤, 另上牛骨湯,很鮮味。
又有 綠豆餅,好似 pizza, 很好吃。

海鮮面,ok, 配菜 麻麻地
比得大帝 發表於 2010-8-1 23:00:07 |顯示全部樓層
乜條街咁少人嘅

韓國冷面, not my bowl of noodle, 好淡嘅
比得大帝 發表於 2010-8-1 23:02:51 |顯示全部樓層
睇完啦, 瞓嘞,

冇得去韓國旅行, 今日只好去長沙旅行+游水, 依家有點眼瞓
sukyee0227 發表於 2010-8-2 17:09:41 |顯示全部樓層
跟團去唔到呢啲食館 , 好想有得食 , 最喜歡食韓國米&麵 , 落足材料造, 好好味add6icon
八王爺 發表於 2010-8-2 17:48:39 |顯示全部樓層
條街其實好多人,我只係搵一个人少少的街角才影相。
仲有好多韓國佬係街上拉客。

今日都食咗好多嘢,不過,有時掛住食,唔記得影相。
有時食完先記得,無嘢好影。
今日朋友拉咗我去睇 專科,哈!個西醫係韓國人,不過英文好正!
比得大帝 發表於 2010-8-3 09:34:08 |顯示全部樓層
你也嘢事要睇韓國料理呀
八王爺 發表於 2010-8-4 22:21:49 |顯示全部樓層
呵呵... 回來了。
比得大帝 發表於 2010-8-4 22:47:50 |顯示全部樓層
哦, 連續劇大結局
有冇收獲呀
alex298 發表於 2010-8-8 17:46:38 |顯示全部樓層
首爾我都去了三次, 真是一個值得旅遊的地方.
走得慢 發表於 2010-8-8 17:58:52 |顯示全部樓層
咁快大結局?
只食三餐?
八王爺 發表於 2010-8-11 14:07:14 |顯示全部樓層
詳細講吓今之出遊的目的和行程。

其實認識幾位韓國朋友很耐,佢地都係香港住咗廿年以上,最少果位都住咗十年。
廣東話無問題,所以由佢地帶幾個香港人去 醫遊 (e遊)。

事出一位香港人想去看韓醫,因為快要去美國定居,擔心去到外地有乜病,睇醫生又無醫保,貴到死。咁就叫韓國友人帶去看一次,了解身體質素,以後小心飲食,確保健康。

咁啱七月底一位韓國小朋友(18歲),佢外婆帶佢回南韓看韓醫,於是問我朋友去不去一齊看,
我朋友又拉埋我去,咁就忽然成行。

結果,四個人睇完出黎,四個體質都不一樣,寫出黎俾大家參考一下。
一般人體本質檢查,把人分為 陽和陰,再配合 金﹑木﹑水﹑火﹑土 五行。
醫師把脈之後,問病人最近有什么不適(通常一定係最近有唔舒服先去睇醫生,唔通無喇喇去睇?)然後做針炙,根中國用一枝枝針 唔同嘅,之後再講。

以下是照韓國朋友翻譯寫出來:
1. 金陽型 (主要禁戒一切海產 和 綠色菜蔬 )
    這類體質合適住在山林,多接觸樹木,而多流汗,用熱水沖涼,避免冷水浴。
     行山對此型人身體最好,絕對不要游泳,常嘆冷氣亦不合適。
     食物方面,對身體不好的有以下各樣,絕對禁止:
     所有海產/魚類/貝殼/淡水魚。只能吃的魚是 鰻魚。
     一切綠色菜蔬,包括 青瓜﹑冬瓜﹑節瓜。
     不宜吃的水果,櫻桃﹑柿。

對身體有益的食物:任何肉 (牛/羊/豬/雞/鴨...),地下埋著的菜蔬
      (蘿蔔/甘荀/葱和蒜白色部份,芋頭﹑土豆﹑甘薯﹑藕 ...),米和麥 及其產品。
      水果可吃 西瓜﹑梨﹑萍果。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2010-8-11 14:19:15 |顯示全部樓層
以上只是其中一部份,因為個 list 其實很長,甚至醫師有網站,詳述各型人仕要注意生活上的一切。

另一位檢查的人的體質是木陰。跟上述 金陽的 幾乎完全相反。
韓國朋友說這類型是很罕見的。

2. 木陰型 (主要禁食一切肉,牛奶﹑咖啡﹑豆類)
    這類型合適游泳,用冷水沖涼,室溫水也可以,但絕不要用熱水,也不合適流汗。
     不宜劇烈運動。不合適住在山林中,要住海邊。樹木對此種體質人仕有不良影响。
     對身體不好的食物,一切肉 (牛/豬/羊/雞...),牛奶,咖啡,所有豆類,和豆的產品,例如
     豆漿﹑豆腐。 不能吃 巧克力,蜜瓜,泥土裏埋都的根莖類。
     麥和麥的產品,包括面包,pizza,意大利粉,面食和蛋糕等。

對身體有益的食物:所有海產/海鮮,淡水魚。綠色菜蔬,橙和柑類水果。
     米和米製品。
lameric 發表於 2010-8-11 18:44:46 |顯示全部樓層
哦! 真的很有趣哩! 咁係咪只有十種體質(2x5)?
jellyfishy 發表於 2010-8-12 08:56:42 |顯示全部樓層
王爺, 好有趣, 你和你朋友剛好相反.~~
咁點先知自己係乜野類型?
八王爺 發表於 2010-8-12 17:20:28 |顯示全部樓層

未完架。

3. 水陰型
     這一型人仕不能食豬肉,其它肉都可以食,海鮮都得。
      但不可以流汗,不能用熱水洗澡。 不合適任何運動。

這類型禁忌較少,但屬罕見類型。而且有一個好搞笑的,就是若戴眼鏡,紅色眼鏡對這型人有益!
maggielawkm 發表於 2010-8-12 23:35:54 |顯示全部樓層
好勁呀~ 好似睇緊醫道同大長今~
jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:56:06 |顯示全部樓層
似風水師或相士多d~~
八王爺 發表於 2010-8-13 09:59:56 |顯示全部樓層
似風水師或相士多d~~
jellyfishy 發表於 2010-8-12 16:56

唔會喇!
1. 佢會同你把脈,針炙。
2. 佢會開葯。
風水師和 相士 唔做到咁嘅!

今次去睇仲有第四個,因為係韓國朋友,無問詳情。
大概佢話 唔食得 牛肉,蘿蔔...
lammanfung 發表於 2010-8-13 11:09:09 |顯示全部樓層
咦,我學韓文都有所謂天地人陰陽‥‥五行‥‥
lammanfung 發表於 2010-8-13 11:10:16 |顯示全部樓層
王爺,你有沒有發現在韓國很少看到肥人。