(新手必看)風信子的養護方法

作者: JenniferC 發表于 2008-1-20 15:08:22
146626 74
JenniferC 發表於 2008-3-19 00:20:21 |顯示全部樓層
原帖由 hodoyoudo 於 2008-3-18 15:46 發表
救命呀.
我棵風信子快要倒凜, 救命.
買了一棵開了花的風信子, 當時好直, 幾天後開始斜, 原來另外一棵要生出來, 原先果棵斜都訓係度. 而家我要點做, 係咪要CUT斷棵舊, 但仲好壯健喎. ...

你說的是花莖斜了?支花未枯就睇多陣先剪啦,花枯了才剪花莖(不剪葉),等d養份分比另一支花莖開花。
而你說就要倒了,唯有找些木筷子/蘭花鐵之類的支撐一下好了。
回復

hodoyoudo 發表於 2008-3-19 17:40:04 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-3-19 00:20 發表

你說的是花莖斜了?支花未枯就睇多陣先剪啦,花枯了才剪花莖(不剪葉),等d養份分比另一支花莖開花。
而你說就要倒了,唯有找些木筷子/蘭花鐵之類的支撐一下好了。 ...

hi 我係新仔, 所以好擔心.
多謝你的回覆, 我已經將它挨住塊牆, 等佢唔好訓低.
請問跟住落黎, 係咪等佢枯萎然後剪斷支花莖? 咁剪幾深呢?
同埋請問會唔會阻住支新既花莖生長呢?

唔好意思, 咁多野問.

p.s. d風信子好香呀
回復

JenniferC 發表於 2008-3-19 19:35:31 |顯示全部樓層
剩2吋花莖左右吧,這樣較易落剪,花莖會漸漸枯乾的了,阻唔住的。
回復

hodoyoudo 發表於 2008-3-20 19:12:38 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-3-19 19:35 發表
剩2吋花莖左右吧,這樣較易落剪,花莖會漸漸枯乾的了,阻唔住的。

收到, thanks.
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-23 01:09:43 |顯示全部樓層
JenniferC ,你呢個貼好有用哦。多謝你啊!我係球根新丁,想請教下:呢個方法也適用於葡萄風信子嗎?
今年嘅葡萄風信子開佐兩次花,是否唔會再開花?都可以將球放到秋天再種過?
回復

JenniferC 發表於 2008-3-23 12:24:38 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-23 01:09 發表
JenniferC ,你呢個貼好有用哦。多謝你啊!我係球根新丁,想請教下:呢個方法也適用於葡萄風信子嗎?
今年嘅葡萄風信子開佐兩次花,是否唔會再開花?都可以將球放到秋天再種過? ...

葡萄風信子…你或者可以如法炮製試試,我只是比較清楚風信子退化較少,而鬱金香溫度要求較嚴退化會較大,葡萄風信子養植適溫好像大約是15-23度,太熱就開始枯葉休眠,所以個步驟同風信子應該一樣,消毒風乾收藏後,計計時間秋天冷藏5度50日,之後浸泡消毒半小時後風乾上盆,不過不同於風信子,葡萄風信子好像是大約30左右就開花的了,不過最大問題係,佢會有幾大退化就唔清楚了
(雖然花色靚花又可愛,不過我覺得要一次過種唔少先好看,所以冇種過…)

有花友路過見上面有錯的話,請通知我更改啊~
回復

goldenwah 發表於 2008-4-16 14:23:54 |顯示全部樓層
我都試過買風信子的球黎種, 知道可以水種, 所以試下, 雖然有生根 同少少葉, 不過之後個葉的部分有黃色的液體分泌出來, 而且有甜甜的氣味, 再一陣, 好似有蛆蟲, 跟住棵野就謝左lu... 點解會有咁既事發生呢? 希望大家可以解答我 ^^ thank you!
回復

JenniferC 發表於 2008-4-17 01:05:24 |顯示全部樓層

(激死!!打完字才來hand機,重新打過 = =")

原帖由 goldenwah 於 2008-4-16 14:23 發表
我都試過買風信子的球黎種, 知道可以水種, 所以試下, 雖然有生根 同少少葉, 不過之後個葉的部分有黃色的液體分泌出來, 而且有甜甜的氣味, 再一陣, 好似有蛆蟲, 跟住棵野就謝左lu... 點解會有咁既事發生呢? 希望大家 ...

應該是消毒不嚴,唔通風最多爛比你睇,但若種球帶有菌同蟲卵,上盆前又冇消毒殺蟲殺菌,就中招的了。
上面我有提及過,上盆前種球要以百菌清之類的農用藥浸泡半小時消毒殺菌殺蟲,栽種用的植料最好也去消個毒,種植環境要通風…
就算是水培的水也需要定期以續少換水的,而風信子種球若果長時間悶在死水髒水裡頭就死得了,水培的也只需比風信子種球在未有根時稍微接觸水面出根,在有根時只需根入水就可以,根盤不需接觸水面的。

講起蟲,回想第一次在年宵買的風信子,以賣的人所說般開完花連葉一刀切,放雪櫃生果格雪2個月就可以再種,水種就咁放入水來種…
(依足賣花的說去養花就死得了,所以買前買後有不知道不確定的一定要上網四周查清楚就穩陣好多)
結果回想起都仍然覺得恐怖…
當時個球有出根及少許葉,生長緩慢,之後拿出來見種球滿佈不知是"巨型大肥線蟲"還是"超長蛆蟲"在爬…,馬上就拿出去打包掉出家外…
回想起都起"雞皮"…

回復

goldenwah 發表於 2008-4-17 19:44:14 |顯示全部樓層
原來是這樣... thank you! 所以我第二年都直接買土種的, 而且係已經出左少少葉的... 不過, 如果我用土種, 但又唔用消毒方法, 成功的機會高唔高? 同埋如果買球, 點樣由個球睇花的顏色? 我之前買的球係紫紅色, 出來的花是淺粉紅, 如果想種黃色 和紫藍色的, 又要點睇呢? ^^
回復

JenniferC 發表於 2008-4-17 20:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 goldenwah 於 2008-4-17 19:44 發表
原來是這樣... thank you! 所以我第二年都直接買土種的, 而且係已經出左少少葉的... 不過, 如果我用土種, 但又唔用消毒方法, 成功的機會高唔高? 同埋如果買球, 點樣由個球睇花的顏色? 我之前買的球係紫紅色, 出來的 ...

基本上出售種球的地方有分好不同品種的,但若果你發覺同一箱的一品種種球零舍有一兩個特別唔同色…就八九成是混錯了。
而種球外邊一層係近紅的,花應該都是近紅色、
種球外邊一層係近藍的,花應該都是近藍色、
種球外邊一層係近紫的,花應該都是近紫色、
種球外邊一層係白色的,花應該都是接近白色、
種球外邊一層白得帶黃色,花可能都是帶點黃色…

買現成已上盆種球,只要放的地方通風良好,其實出問題機會唔多,若果仍然想稍微消消毒,可以跟據消毒農藥的使用份量再溝稀點澆透盆土植料,應該都有效的。

回復

goldenwah 發表於 2008-4-18 11:09:53 |顯示全部樓層
多謝你的分享^^ 希望我今年可以買到想要的顏色啦!!
回復

ahlok288 發表於 2008-7-26 12:33:13 |顯示全部樓層
我是新手一名,
最近到泰國旅行,再買了一些球根。這是風信嗎?
現在放於通風的陰暗室內風乾. 是否代10月放在雪櫃最低處, 雪它2個月, 12月再種它們嗎?
水種、深埋土5cm種、還是土面種?
Thank You!!!
回復

JenniferC 發表於 2008-7-28 14:37:52 |顯示全部樓層
原帖由 ahlok288 於 2008-7-26 12:33 發表
我是新手一名,
最近到泰國旅行,再買了一些球根。這是風信嗎?
現在放於通風的陰暗室內風乾. 是否代10月放在雪櫃最低處, 雪它2個月, 12月再種它們嗎?
水種、深埋土5cm種、還是土面種?
Thank You!!! ...

唔敢肯定答你,因為我見過的風信子種球都是停水起出來的,葉與根都是枯乾,不會像你照片中有綠葉留著的,而且在沒有根吸水的情況下,葉都會枯掉。

"現在放於通風的陰暗室內風乾. 是否代10月放在雪櫃最低處, 雪它2個月, 12月再種它們嗎?"<<<正確

"水種、深埋土5cm種、還是土面種?"<<<都可以。
若果只看一次花就丟掉的,可以水種又或者小盆土種。
想來年再用回種球的就用土種(用已消毒較疏水偏鹼性的新土),有地方用大深盆的(不建議換盆),深埋的可以放在陰涼的地方,見乾澆透等出根出葉,待葉長出土表就可以慢慢見見陽光。
而坐土表的要留意盡量放在不見光陰涼通風的地方,直到長至9-10cm再放出去見陽光。
風信子忌暴曬。
回復

ahlok288 發表於 2008-8-6 23:23:09 |顯示全部樓層
Thank You very much!!!!!!!!!!!
回復

elainecyy 發表於 2008-10-4 18:31:57 |顯示全部樓層
hi. 我是新手, 我剛買了根球 (藍晶靈, 洋水仙, 屈金香) 但我睇完你教我地點種後, 我仲有些問題, 1) 新買返來的根球已放入雪柜了 (未睇你個網址前, D 花舖人教我就甘用報紙包住就甘放入上雪柜) 甘樣洗唔洗拿返佢地出來消毒, 如唔消毒, 得唔得 ? 2) 如冇消毒同有消毒分別可保存幾耐 3) 種出來有沒有分別 4) 最好雪D 根球幾耐先拿出來種比較好D? 5) 當放係泥土時, 係唔係將個根球放入泥下3寸度做比較好 OR 凸出佢個頭出來好D (因為我問花舖D 人教我方法都唔同) 都唔知點好 ?
回復

JenniferC 發表於 2008-10-4 21:07:28 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-10-4 18:31 發表
hi. 我是新手, 我剛買了根球 (藍晶靈, 洋水仙, 屈金香) 但我睇完你教我地點種後, 我仲有些問題, 1) 新買返來的根球已放入雪柜了 (未睇你個網址前, D 花舖人教我就甘用報紙包住就甘放入上雪柜) 甘樣洗唔洗拿返佢地出 ...

關於鬱金香,處理方法是與風信子差不多,在這>>買回來的鬱金香球根應怎樣處理 ? 中亦有提及,加上這個詳細內容的連結>>:>>>郁金香的栽培管理技术應該會幫到你。
種球放了入雪櫃就由得佢雪了,等上盆前再消毒,風乾再上盆就可以了。
消毒可以清了種球沾有的菌及蟲卵(線蟲),減低爛球的風險,當然用已消毒新植料加上別積水及通風都好緊要,而採用深種方式的話,消毒不嚴是十分容易爛球的。
種球是要在切底風乾後存放在陰涼乾爽的地方,收球前消毒可以減低發霉爛掉的風險,減低了爛球風險的已消毒球相對沒消毒的來說是能保存較久。
在沒爛球及線蟲害的情況下,有沒有消毒種出來都是一樣的。

http://owngarden.blog.sohu.com/68528836.html
在以上接結得知洋水仙需冷凍處理5-8個星期,可露地栽培,亦可深埋4-5cm栽種。

另外,我不知道藍晶靈是什麼…

(版主及路過花友若見上述有錯的話,請指正啊~)

回復

KUNO 發表於 2008-10-4 23:47:02 |顯示全部樓層
他指的藍晶靈的正名應該是Muscari Grape hyacinths 葡萄風信子的混合品種.
而藍晶靈其實是店方寫錯.
可按照風信子的冷藏處理方法, 可以地植或盆植.
回復

elainecyy 發表於 2008-10-4 23:52:06 |顯示全部樓層
因我住天台, 我想問佢地晒唔晒得呀? add3icon
回復

KUNO 發表於 2008-10-4 23:58:49 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 4/10/2008 23:52 發表
因我住天台, 我想問佢地晒唔晒得呀? add3icon

點曬都得, 不過太熱的話就最好半日照.
回復

elainecyy 發表於 2008-10-5 00:20:19 |顯示全部樓層
add11icon OH!.sorry ,我唔係好識睇簡體字,我驚我理解錯誤,  所以我仲想問一下係唔係甘. ---係唔係買返來d 根球用清水清後, 用百菌靈用水浸20-30分鐘作消毒後代乾, 用報紙放入雪柜冷藏 4-6星期, 後可放入泥度種 (可理泥5cm or 凸出佢個頭出來), 初種就後要下肥, 如開花時, 有唔好下肥。如收花期. 代花謝後就小心地把根球分開,清洗, 消毒代乾後, 放入雪柜代下一季再種 (留種) 。 add3icon .. 但我仲想問, 我見到個web site 講要清洗前最好界開個種頭睇下有冇蟲, li 度我唔係好明???
回復