小小花園成長記

作者: chanpyhilda 发表于 2010-7-27 23:37:13
9000 49

見大家POST得咁開心, 我都想介紹一下我個小小花園嘅成員呀

2棵神秘菓

2棵神秘菓

公司擺放的迷岩- Alaobia Cygnet (全身照)

公司擺放的迷岩- Alaobia Cygnet (全身照)

Alaobia Cygnet (嚟多張大頭相)

Alaobia Cygnet (嚟多張大頭相)

又係公司擺放中的迷岩- Chirita Tamiana (兩條鼻涕好明顯)

又係公司擺放中的迷岩- Chirita Tamiana (兩條鼻涕好明顯)

木瓜

木瓜

白肉火龍菓

白肉火龍菓

枇杷樹(左)&神秘菓(右)

枇杷樹(左)&神秘菓(右)

紅肉火龍菓苗

紅肉火龍菓苗

發芽中紅椒 - 大D就要搵人領養, 否則C路一條

發芽中紅椒 - 大D就要搵人領養, 否則C路一條

黃椒小苗- 命運將會同紅椒一樣

黃椒小苗- 命運將會同紅椒一樣

檸檬

檸檬

櫻桃

櫻桃

另一種櫻桃 (唔記得呢兩種櫻桃嘅命, 請高手指教. 謝謝!)

另一種櫻桃 (唔記得呢兩種櫻桃嘅命, 請高手指教. 謝謝!)

2棵菠蘿 (先嚟一張合照, 又係要搵人領養一棵)

2棵菠蘿 (先嚟一張合照, 又係要搵人領養一棵)

嚟個大頭

嚟個大頭

另一梱菠蘿

另一梱菠蘿

5棵士多啤梨, 本來有31棵ga, 依家死剩5棵

5棵士多啤梨, 本來有31棵ga, 依家死剩5棵

依家最靚仔嗰棵士多啤梨

依家最靚仔嗰棵士多啤梨
cklife 發表於 2010-7-28 08:04:03 |顯示全部樓層
你棵木瓜同枇杷放咁出,會唔會有人偷摘架?
BanbieChan 發表於 2010-7-28 08:54:32 |顯示全部樓層
chanpyhilda

歡迎加入種毒樂園~

chanpyhilda 發表於 2010-7-28 09:25:12 |顯示全部樓層
你棵木瓜同枇杷放咁出,會唔會有人偷摘架?
cklife 發表於 2010-7-28 08:04

唔會, 我地屋苑有圍牆, 雖然我個花園係私人地方, 但從來唔鎖.  
    我只知有一個人會偷我d菓菓, 佢就係我個仔.  佢上次偷左粒士多啤梨畀佢女朋友食!! 後來自首!!
cklife 發表於 2010-7-28 09:57:06 |顯示全部樓層
真好......我依處無圍牆,地下D人乜野都有人偷架....(隻狗連狗籠一齊比人拎走左,衫衭都有人偷,黃皮樹被人搣到無晒枝條死咁濟)
小寶 發表於 2010-7-28 10:53:53 |顯示全部樓層
櫻桃3.JPG 是八角櫻桃呀!
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 10:58:44 |顯示全部樓層
真好......我依處無圍牆,地下D人乜野都有人偷架....(隻狗連狗籠一齊比人拎走左,衫衭都有人偷,黃皮樹被人 ...
cklife 發表於 2010-7-28 09:57

隻狗好慘呀!!!  d人咁衰ga!!!  
好彩我買到呢度唔係咁jar...我地條村治安幾好ga.  唔只d動植物唔會畀人偷, 有d benz停向空地都冇事ga. 見過連勞斯萊斯都就咁泊响空地jar.
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 11:11:07 |顯示全部樓層
櫻桃3.JPG 是八角櫻桃呀!
小寶 發表於 2010-7-28 10:53

小寶, 唔該晒!!  你嗰棵好靚呀!!
muitau 發表於 2010-7-28 13:57:51 |顯示全部樓層
幾好喎,全部都大葉或者唔會點甩葉,唔使掃餐死!
小寶 發表於 2010-7-28 14:10:56 |顯示全部樓層
小寶, 唔該晒!!  你嗰棵好靚呀!!
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 11:11 AM

你果棵d葉好大呀, 同埋幾粗壯~
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 15:10:33 |顯示全部樓層
幾好喎,全部都大葉或者唔會點甩葉,唔使掃餐死!
muitau 發表於 2010-7-28 13:57

我冇留意呢點喎!! 都唔係刻意種大葉野嘅!! 舊年10月開始種野, 所以要請各位指教指教!!
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 15:14:57 |顯示全部樓層
你果棵d葉好大呀, 同埋幾粗壯~
小寶 發表於 2010-7-28 14:10

上個冬天凍到佢死下死下. 本來開左好多花, 一放工返到去就連葉到死埋.
小寶 發表於 2010-7-28 15:24:41 |顯示全部樓層
回復 12# chanpyhilda

請問佢幾多月開花嘅呢? 我諗我都要谷谷佢~
chanpyhilda 發表於 2010-7-28 15:27:36 |顯示全部樓層
回復  chanpyhilda

請問佢幾多月開花嘅呢? 我諗我都要谷谷佢~
小寶 發表於 2010-7-28 15:24

上星期佢都開左兩朶花呀! 上次係冬天好凍嗰一兩個月囉. 都冇乜畀肥tim.
小寶 發表於 2010-7-28 15:33:04 |顯示全部樓層
回復 14# chanpyhilda

哎也, 原來係咁~
chanpyhilda 發表於 2010-8-4 11:15:48 |顯示全部樓層

好耐之前食完木瓜, 手痕播左種, 但又唔見佢發芽, 之後將d泥re-use, 點知耐唔中就見d不知明東西走出嚟. 今 ...

好耐之前食完木瓜, 手痕播左種, 但又唔見佢發芽, 之後將d泥re-use, 點知耐唔中就見d不知明東西走出嚟.  今  ...

好耐之前食完木瓜, 手痕播左種, 但又唔見佢發芽, 之後將d泥re-use, 點知耐唔中就見d不知明東西走出嚟.  今次留一棵由得佢成長, 點知原來係木瓜...

紅椒小苗 - 又係手痕嘅結果

黃椒小苗 - 都係手痕嘅結果

yukichloe 發表於 2010-8-7 22:10:09 |顯示全部樓層
Hilda妳花園有很多植物
chanpyhilda 發表於 2010-8-7 23:58:54 |顯示全部樓層
Hilda妳花園有很多植物
yukichloe 發表於 2010-8-7 22:10

hehe...  其實我個花園好細, 又唔可以種落地. 想送出一棵菠蘿GA, 但唔知留邊棵好...
chanpyhilda 發表於 2010-8-22 11:24:11 |顯示全部樓層
我的捲葉火龍果有花蕾了?

黃椒都大個仔好多LA

留多一個伴給紅椒

今日剛好係白菜BB同生菜BB的一星期生日

又有三棵隨機播種的木瓜BB, 呢棵係老大. 有冇人願意領養佢地呢? 如有, 請PM我啦.
chanpyhilda 發表於 2010-9-2 13:01:02 |顯示全部樓層
我棵黃椒有花蕾啦, 請問佢係咪會自己授粉ga?

仲有, 我棵木瓜係咪中左白粉病呀? 我唔想放棄佢呀! 點算呀?
123下一頁