[出售] 清 - 迷岩根球..完(巳貼捐款收據)

作者: connie925 發表于 2010-7-25 09:59:17
2447 20

價錢:如圖
交收方式: 郵寄, 花友需自備回郵信封及膠盒

成功的花友須於排隊後48小時內以ATM /櫃檯存款到以下户口,否則當放棄論。
滙豐 : 118-9-043787或 中銀 : 012-726-10125151

當中收益5%捐贈 "香港園藝館" 作經費

参孝花照: http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm#Sinningia

注意事項:
1) 花友過數後,請上載收據,我會PM我的地址給你
2) 郵寄風險由買家承擔
3) 本人擁有最終決定權
這裹排隊:-
Sinn. 'Fuchsia Treasure' $60 ...SSCP (29/7 寄出)
Sinn.'Super Red' $50
Sinn.'Freckles' $50
Sinn. HCY's 'Blue Ice' $35
KC's 'Spanish Flirt' $55

Sinn. 'Flair'
A. $35
B. $35
C. $30
SSCP 發表於 2010-7-26 14:24:37 |顯示全部樓層
1) SSCP我要圖1 -- Sinn. 'Fuchsia Treasure' $60
Sinn.'Freckles' $50
Sinn. HCY's 'Blue Ice' $35
KC's 'Spanish Flirt' $55

Sinn. 'Flair'
A. $35
B. $35
C. $30
回復

connie925 發表於 2010-7-26 15:57:54 |顯示全部樓層
1) SSCP我要圖1 -- Sinn. 'Fuchsia Treasure' $60
Sinn.'Freckles' $50 ...
SSCP 發表於 2010-7-26 14:24

好呀....多謝...
回復

SSCP 發表於 2010-7-26 17:12:46 |顯示全部樓層
img492.jpg 請PM我你的地址
回復

SSCP 發表於 2010-7-26 17:25:22 |顯示全部樓層
請pm 我地址
回復

SSCP 發表於 2010-7-26 20:31:07 |顯示全部樓層
connie請問你Sinn. 'Fuchsia Treasure培植法和應該用咩泥?
回復

connie925 發表於 2010-7-28 21:06:16 |顯示全部樓層
connie請問你Sinn. 'Fuchsia Treasure培植法和應該用咩泥?
SSCP 發表於 2010-7-26 20:31

迷岩培植方法, 可参考以下網址:-http://web.igarden.com.tw/magazi ... =668&serial_m=3
回復

SSCP 發表於 2010-7-29 10:04:18 |顯示全部樓層
thanks' Connie925
回復

SSCP 發表於 2010-7-30 14:10:55 |顯示全部樓層
唔該晒!收到了SINN .'FUCHSIA TREASUE'但是打開見到好傷心,頂 部D葉全部斷晒 DSC02215_phixr.jpg DSC02217_phixr.jpg
我現在把它入泥睇吓會點先 DSC02218_phixr.jpg DSC02219_phixr.jpg
回復

SSCP 發表於 2010-7-30 14:12:52 |顯示全部樓層
9# Connie925 我咁做對嗎?
回復

SSCP 發表於 2010-7-30 14:49:51 |顯示全部樓層
9# Connie 925 想問吓佢現在咁樣會不會再出葉,現在冇晒葉add8icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-7-30 16:04:29 |顯示全部樓層

回復 11# SSCP

個球無爛的話,會重新再長葉咖~放心喇~
至於斷左果d...咁細棵應該凶多吉小...
有2~4塊葉既淨插2號珠石+水+溫室,咁樣生還機會會大dd~至於得一塊葉既可以丟得~(個人建議)
回復

SSCP 發表於 2010-7-30 16:15:05 |顯示全部樓層
回覆樓上# 謝謝!咁我就放心D,我會試試
回復

惡姨 發表於 2010-7-30 16:57:08 |顯示全部樓層

回復 13# SSCP

係呀, 正如 tsoiyiu1009 咁話, 祇要球根冇爛到, 佢自自然然會再出新芽嫁喇, 但要夠濕度, 一定要放在溫室中 (如果冇可以用一個透明蓋給住都得), 避開太陽直射7-10日(對面大廈反射嘅陽光係冇問題嘅), 睇睇我棵 Country Prayer, 一樣會出返芽仔嫁, 唔洗擔心

http://hkplants.com/thread-56402-1-2.html

回復

SSCP 發表於 2010-7-30 17:36:03 |顯示全部樓層
多謝你的意見,我會做的..遲D 再POST 近況,希望可以平平安安
回復

connie925 發表於 2010-8-1 09:10:50 |顯示全部樓層
多謝tsoiyiu1009 同惡姨幫手解答....
回復

leelee 發表於 2010-8-1 11:37:33 |顯示全部樓層
回復 9# SSCP
我可能溫室唔夠高,整斷芽仔,我照插入泥,再放溫室依家生多一對葉他仔,迷岩都幾好種,祝你好運
回復

SSCP 發表於 2010-8-1 16:24:48 |顯示全部樓層
回復  SSCP
我可能溫室唔夠高,整斷芽仔,我照插入泥,再放溫室依家生多一對葉他仔,迷岩都幾好種,祝你好運 ...
leelee 發表於 2010-8-1 11:37

多謝你的意見!大家一齊努力...add6icon
回復

SSCP 發表於 2010-8-5 13:19:38 |顯示全部樓層
又是交功課時候啦!add10icon

回復

SSCP 發表於 2010-8-7 12:32:44 |顯示全部樓層
做吓功課先add6icon 哈哈
回復

12下一頁