我種既parsley同薄荷10日都未發芽...

作者: yanfok 发表于 2008-1-19 16:12:54
3409 17
係咪正常呢?
我通常見d泥就快乾我就淋少少水,2日就見d泥乾就淋水架啦,係咪我種既方法唔岩呢?
而且前兩日,我細佬唔小心將盆parsley整左落地,成盆泥倒瀉哂,之後佢撥返d泥去個盆度,咁盆parsley會唔會有影響呢?

請救救我第一次用種子種既心愛植物!!
thx!!
yannes 發表於 2008-1-19 16:50:38 |顯示全部樓層
我以前都種過薄荷...佢真的好耐先發芽...不過又見到好多網友的...
都好快就出芽,而且仲快高長大tim!!!!
yanfok 發表於 2008-1-19 17:07:59 |顯示全部樓層
係呀,所以咪覺得係咪自己種既方法有問題呢?
EddieOR 發表於 2008-1-19 23:52:44 |顯示全部樓層
我以前種薄荷都係勁耐先發芽,同咪發芽率比其他香草低
爬牆虎 發表於 2008-1-20 00:13:22 |顯示全部樓層
原帖由 yanfok 於 2008-1-19 16:12 發表
係咪正常呢?
我通常見d泥就快乾我就淋少少水,2日就見d泥乾就淋水架啦,係咪我種既方法唔岩呢?
而且前兩日,我細佬唔小心將盆parsley整左落地,成盆泥倒瀉哂,之後佢撥返d泥去個盆度, ...

唔洗太擔心既,parsley都好粗生,可以再等吓。
我記得前年我係係農歷新年既時候落Italian parsley,結果都生得唔錯架.
yanfok 發表於 2008-1-20 15:19:57 |顯示全部樓層
哈哈,我今日見到棵parsley出芽仔啦!!好開心呀
但棵薄荷仲未"蒲頭",有d擔心
EddieOR 發表於 2008-1-20 16:08:53 |顯示全部樓層
如果你買 Yates 薄荷種子後面好似寫 20日發芽
蛀米虫 發表於 2008-1-20 21:53:43 |顯示全部樓層
香草成30日先發芽架
gtrnismo 發表於 2008-1-20 23:43:58 |顯示全部樓層

吾洗擔心

原帖由 蛀米虫 於 2008-1-20 21:53 發表
香草成30日先發芽架

香草吾開心的話最誇張試過半年先發芽 (oregano)

正常最遲你預佢一個月應該無問題

每日晒下林下, 暖暖地好快就生
EddieOR 發表於 2008-1-21 01:17:31 |顯示全部樓層
係咪真的 ? 半年都應該係好罕有才會
很少見過香草要半年
gtrnismo 發表於 2008-1-21 12:19:56 |顯示全部樓層

其實系感既...

原帖由 EddieOR 於 2008-1-21 01:17 發表
係咪真的 ? 半年都應該係好罕有才會
很少見過香草要半年

因為我買左個小小snoopy (好靚) 既花盆
但我就成包oregano種子落晒

等左10日倒出左好多, 但生長速度超慢, 因為oregano要晒但吾能夠太熱
又要翻工無太多時間囉去"人手追光" , 4個月先完全長大成人

之後分盆落地等, 但奇怪地D泥竟然繼續Bill D苗出尼
其實已經超過半年, 唸唸下好似有8個月埋系泥土中

可能不夠地方不夠養份導致
蛀米虫 發表於 2008-1-21 18:12:52 |顯示全部樓層
半年.....我兩個月實以為佢地已經去了.......
阿晴 發表於 2008-1-21 19:46:01 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-19 16:50 發表
我以前都種過薄荷...佢真的好耐先發芽...不過又見到好多網友的...
都好快就出芽,而且仲快高長大tim!!!!

唔係wor~~我覺得百里香、mint、甘菊呢d好快發芽wor~~百里香最快2~3日就會發芽ga la~~~
gtrnismo 發表於 2008-1-21 23:51:19 |顯示全部樓層

每人屋企溫度, 濕度都吾同

原帖由 阿晴 於 2008-1-21 19:46 發表

唔係wor~~我覺得百里香、mint、甘菊呢d好快發芽wor~~百里香最快2~3日就會發芽ga la~~~

百里香我10日
有D 1個月

差好遠架

chamomile就好慢, 但發得好多
阿晴 發表於 2008-1-23 00:50:24 |顯示全部樓層
會唔會係牌子的差異r?
如果真係要種香草~~建議去"city' soup pa"這類超市買d原枝香草返去插枝~~生長較快之餘又可保證味道品質~~~
gtrnismo 發表於 2008-1-24 12:25:17 |顯示全部樓層

我有不同的意見

原帖由 阿晴 於 2008-1-23 00:50 發表
會唔會係牌子的差異r?
如果真係要種香草~~建議去"city' soup pa"這類超市買d原枝香草返去插枝~~生長較快之餘又可保證味道品質~~~

city super既我反為吾建議

因為試過買herb煮飯其餘用尼種, 我古因為產地問題(可以)點種都死

我同另外一位網友都覺得如果買(尤其產地為東南亞的)種子種會反為容易keep一D

原因系氣候適應。

我係旺角bun fun買過種子, 法國既, 好似純種D但就難大D
而大陸台灣既, 種出尼無禁靚但就易大粗生
貓貓 發表於 2008-1-24 12:36:55 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-24 12:25 發表

city super既我反為吾建議

因為試過買herb煮飯其餘用尼種, 我古因為產地問題(可以)點種都死

我同另外一位網友都覺得如果買(尤其產地為東南亞的)種子種會反為容易keep一D

原因系氣候適應。

我係旺角bun fun買 ...

同意呀!
尤其係法國 d ,不論香草定係花花草草,無一次成功。
就算買成株返來種唔夠兩個月都死!
gtrnismo 發表於 2008-1-24 14:18:37 |顯示全部樓層

種子應該系最安全既方法

原帖由 貓貓 於 2008-1-24 12:36 發表

同意呀!
尤其係法國 d ,不論香草定係花花草草,無一次成功。
就算買成株返來種唔夠兩個月都死!

香草生命力強, 所以用種子種其實3個月一定有野睇

如買成paul翻呢其實重更加危險, 因為都吾知佢鄉下係邊