請問點揀橄欖油?

作者: tommysze8 發表于 2010-7-24 01:22:17
3074 5
想轉用橄欖油, 老板話 初榨橄欖油 係低溫油,整沙律好D,煎炸用 Olive Pomace oil啦,係高溫油。
上網一查: Olive Pomace Oil是一種用製作初壓橄欖油後的殘渣所加工製造出來的成品。它是透過化學溶劑和高溫所製造的,消費者也擔心,提煉過程中加入的有機溶劑,還有致癌可能。
究竟點揀橄欖油? 我要煎炒用。另外提子油又點呢? 請大家賜教!

Virgin Olive Oil:乃是使用完整的橄欖低溫直接壓榨而成,未經其他的加工,含有豐富的果香,可以表現出最自然的橄欖味道;換個角度來看,它其實就是橄欖的果汁。其中最優秀是"Extra-virgin Olive Oil",其油酸含量要在1%以下,香味最濃郁。而一般"Virgin Olive Oil"的油酸含量要在3.3%以下,香味較遜於Extra-virgin。
Refined Olive Oil:精練橄欖油。是將酸度高於規定的Virgin Olive Oil經過精練處理,使其酸度降低至0.3%以下;但是風味也就不如Virgin Olive Oil。
Olive Oil:用Refined Olive Oil調和1-15% 的Virgin Olive Oil而成。油酸含量要在 1.5%以下。
Pure Olive Oil:它是以Refined Olive Oil和Pomace oil調和而成,有時可能也會加入Virgin Olive Oil。油酸含量要在1.5%以下。
Olive Pomace Oil:用已經壓榨過的橄欖渣再壓榨和精練處理的油,等級最低。
八王爺 發表於 2010-7-24 08:06:36 |顯示全部樓層
做 沙律 一定用 最高級 因為不經火煮,生食,但保存期短,買小量食完再買。
炒菜都可以用,但不要太高溫,一般煮食不超過220度,都可以用。
但個人感覺用欖油炒餸,有欖油的特有味道,影响菜色本來調味,所以少用。
煎炸食物不建議用欖油 或 葡萄籽油,因為成煙度低,炸食物一般250度以上,
這兩種油都成煙,變質,最好不要用。
回復

cklife 發表於 2010-7-25 07:16:07 |顯示全部樓層
唔好用Olive Pomace oil...我地用黎做皂架咋....
沙津我會用冷壓初榨橄欖油 ,八王爺講得對,好易變,唔好買咁大支,另外我發現如果加入百里香係油度浸,可以延長油既壽命(我己掉左好多支橄欖油,真係好鬼易變)。
煎炸野我唔食所以唔知用咩油,有人話用椰子油,但會怕飽和脂肪,最近又一堆人出黎話椰子油係好油,唔知信邊個。
我自己煮野食會用花生油(老公中意)、芝麻油,依D係熱製油,本身製作時己經用高溫架喇,但花生油好似話加熱時有唔知乜野成份會釋出,要落左油即係落鹽去落低,係傳統用油,所以我都有繼續用。而且佢有自己特別既香味,換左第二隻油覺得總係少D左味咁....
回復

八王爺 發表於 2010-7-25 22:43:15 |顯示全部樓層
花生油炸嘢ok,不過唔好重用。
即係炸一次,剩就只可用來炒菜,唔好再炸。
千期唔好落盐去降溫,之後啲油好難用。
回復

tommysze8 發表於 2010-7-25 23:06:56 |顯示全部樓層
多謝寶貴意見。
整沙律 用 初榨橄欖油,其他用番芥花子油或花生油。好在問下大家,好彩好彩!
回復

tommysze8 發表於 2010-7-27 19:25:24 |顯示全部樓層

唔理 也野油, 可以的話用 壓榨油 (見另文:[健康飲食] 點揀食用油? 壓榨油 vs 浸出油?),同注意煙點,這比較容易揀。
回復