Emerald City from Robs

作者: feufeu 發表于 2007-6-17 20:01:38
3956 14
One of the leaves at the centre is quite hairy.... would it be just too humid or ..... MITES?? worrying....

EC from Robs 20070617d resized.JPG
Oskar 發表於 2007-6-18 00:37:28 |顯示全部樓層
我棵Warm Sunshine 都有類似情況.......真煩惱.........
花友們,加油吧~
回復

bchai 發表於 2007-6-18 01:13:11 |顯示全部樓層
我棵 Warm Sunshine 都係咁呀!塊葉仲扭曲咗 tim ar!唔係真係蟎嗎?佢地唔係 check 咗先 send 俾我地 咩!我就嚟擔心死啦!
回復

比得大帝 發表於 2007-6-18 09:41:27 |顯示全部樓層

請到這裏登記

回復

charles604498 發表於 2007-6-18 10:57:00 |顯示全部樓層
我有好多棵都係咁,我好相信是MITES!佢地生存到我都好擔心惦醫佢地?
回復

charles604498 發表於 2007-6-18 11:02:15 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-18 01:13 發表
我棵 Warm Sunshine 都係咁呀!塊葉仲扭曲咗 tim ar!唔係真係蟎嗎?佢地唔係 check 咗先 send 俾我地 咩!我就嚟擔心死啦!

bchai其實有蟎都唔奇,你想想紅火蟻惦黎,果蠅惦黎,全都是外地引入!
回復

花花公子 發表於 2007-6-18 21:14:14 |顯示全部樓層
Feu Feu , bchai & Charles

No worry, they are not mites.
回復

bchai 發表於 2007-6-18 23:50:08 |顯示全部樓層
My Rebel's Splatter Kake

無得剩了

無得剩了

剛回來時是這個 size 的,但d葉一塊一塊咁爛

剛回來時是這個 size 的,但d葉一塊一塊咁爛
回復

bchai 發表於 2007-6-18 23:56:50 |顯示全部樓層
My Warm Sunshine

很奇怪的中心

很奇怪的中心

塊葉係咁樣

塊葉係咁樣

已在 cut 咗個心及外圍的爛葉,再種過

已在 cut 咗個心及外圍的爛葉,再種過
回復

bchai 發表於 2007-6-19 00:00:40 |顯示全部樓層
Dying Miriwinni
回復

花花公子 發表於 2007-6-19 00:04:36 |顯示全部樓層
我的3株 Decelless Caresse , Rainbows Regal Riot ,Victorian Ribbons,生長點嚴重扭曲,葉片有點變形,但那不是害蟲病。
從生長點扭曲及葉片變形情況來看,估計rob’s這一批貨大部都不是從上了盆(定植)的植株切根寄來的,相信大部份是直接從母株身上切下來的大形側芽,size會那麼大的側芽,是因為沒有在適當時候切下來,任由側芽跟隨母株生長,側芽與母株不斷長大,枝葉互相擠壓,結果做成生長點扭曲及葉片變形。要把它們重新種好,要花一點功夫了。

回復

水滸女子 發表於 2007-6-19 00:05:19 |顯示全部樓層
都唔明點解成日急救d花, 過唔到夏天,算吧!算吧 !!!
回復

bchai 發表於 2007-6-19 00:30:07 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-6-19 00:04 發表
我的3株 Decelless Caresse , Rainbows Regal Riot ,Victorian Ribbons,生長點嚴重扭曲,葉片有點變形,但那不是害蟲病。
從生長點扭曲及葉片變形情況來看,估計rob’s這一批貨大部都不是從上了盆(定植)的植株切根寄來的,相 ...

但我的 Warm Sunshine & Rebel's Splatter Kake 不像是個側芽,因為他們都比較大,直徑約 6吋,平平的,而中心點並不擠擁,卻離奇扭曲,而由於他們不是十字花,可插葉繁植的,所以我直係十分擔心!

回復

feufeu 發表於 2007-6-19 18:29:23 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-19 00:00 發表
Dying Miriwinni

bchai, 這是我的 miriwinnie... 剛剛把那兩塊啡啡的中葉除掉了, 為免爛下去.

Miriwinnie 20070619 resized.JPG
回復

noel 發表於 2007-6-20 10:39:41 |顯示全部樓層
天氣太凍或太曬佢地都有可能 "毛茸茸",想知係咪蟎,睇埋中心新生bb葉嘅生長情況就最隱陣。
回復