種出個未來<2>………迷岩大賽(白雪公主再戰織女星)

作者: 小雷子 发表于 2019-7-4 14:35:35
17309 310

今年最後一埸比賽,相信呢場係艱辛戰,幼苗唔太壯,需要大家更多努力栽培!
另外小雷子冇留後備苗,因為想更多人可以參與!萬一出事,都唔洗擔心,因為睇過小苗已長出球球,相信可以無限復活!
其中有棵超大苗,睇下邊個花友咁幸運抽到,佢要請大家食飯……

比賽準側如下:
只要最快成功種到開花,你就係大贏家!

獎品:
聖誕禮物一份(唔知裡面係咩架)

要求:
參加者必須每月最少一次,在此帖報告生長狀況!(如果未能符合要求,參賽資格會被取消)
小雷子 發表於 2019-7-4 14:35:58 來自手機 |顯示全部樓層

參賽名單如下:
1.Jm2018
2.Yoki
3.yammief
4.川流不息
5.Fionatam
6.Dollarchan
7.yung0
8.dick
9.faye07
10.Calico
11.A.leung
12.mimilka
13.caterpillar

花友開花圖:
小雷子

dick

mimilka
yammief 發表於 2019-7-4 14:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
4/7收到小苗
dick 發表於 2019-7-4 15:18:10 來自手機 |顯示全部樓層

4/7收到了,已上盆
caterpillar 發表於 2019-7-4 15:28:50 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-7-4 15:34:04 |顯示全部樓層
收到! 已上盆~

Fionatam 發表於 2019-7-4 16:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
上盆了!我的應該不是超大苗,等食飯……
JM2018 發表於 2019-7-4 18:46:09 來自手機 |顯示全部樓層
郵差叔叔好粗暴,斷咗!點算好?
pekklewin 發表於 2019-7-4 19:00:13 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-7-4 18:46
郵差叔叔好粗暴,斷咗!點算好?

可以照樣插泥種, 又可放入已噴濕的zip袋待生根再種, 還可以放在濕水苔面待生根, 但要入溫室
小雷子 發表於 2019-7-4 19:00:34 來自手機 |顯示全部樓層
郵差叔叔好粗暴,斷咗!點算好?<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>

郵差叔叔成日都係咁,你係咪得罪左人呀!
可能係Cal姐出蕉…………??
今次我幫你唔到啦,唯有同你打打氣……!
大頭仔!加油!努力!加油!
JM2018 發表於 2019-7-4 19:03:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-4 19:00
郵差叔叔成日都係咁,你係咪得罪左人呀!<span class="emoji emoji1f624"></span>
可能係Cal姐出蕉…………??
JM2018 發表於 2019-7-4 19:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2019-7-4 19:00
可以照樣插泥種, 又可放入已噴濕的zip袋待生根再種, 還可以放在濕水苔面待生根, 但要入溫室 ...

多謝Win姐指教,會當插枝做,頂枝插可能仲強壯
小雷子 發表於 2019-7-4 21:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
Cal姐!Cal姐!你收到小苗未?
咩情況?見字速回!
rwgplant 發表於 2019-7-4 21:22:03 來自手機 |顯示全部樓層
郵差叔叔好粗暴,斷咗!點算好?<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>

我覺得個郵差唔係叔叔嚟
九成係cal姐就係果嗰郵差
小雷子 發表於 2019-7-4 21:26:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-4 21:22
我覺得個郵差唔係叔叔嚟<span class="emoji emoji1f914"></span>
九成係cal姐就係果嗰郵差<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

你做大頭仔軍師啦!教佢兩嘛!
rwgplant 發表於 2019-7-4 21:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-4 21:26
你做大頭仔軍師啦!教佢兩<span class="emoji emoji1f34c"></span><span class="emoji emoji1f34c"></span>嘛!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

好啦,既然雷大開到口就
No.1 Let it be.
No.2 Let it go.

Let it grow (^▽^)  發表於 2019-7-4 21:51
JM2018 發表於 2019-7-4 21:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-4 21:26
你做大頭仔軍師啦!教佢兩<span class="emoji emoji1f34c"></span><span class="emoji emoji1f34c"></span>嘛!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

我唔要,要
mimilka 發表於 2019-7-4 21:39:16 來自手機 |顯示全部樓層
7/4收到了! 今次幸運地只斷一塊葉
小雷子 發表於 2019-7-4 21:48:06 來自手機 |顯示全部樓層
mimilka 發表於 2019-7-4 21:39
7/4收到了! 今次幸運地只斷一塊葉

Good!努力呀!
Dollarschan 發表於 2019-7-4 22:17:47 來自手機 |顯示全部樓層
報到先,我收到了,拆開已有2片斷葉,另1片就斷嘅,上盆時斷埋,小苗情況尚好,分了2盆,報告完畢~