JM的苦隊

作者: JM2018 發表于 2019-6-30 15:46:23
15147 279
JM2018 發表於 2019-7-3 13:39:01 來自手機 |顯示全部樓層
種咗這是大半年,疑似有兩個花冧,做過記錄先!
回復

JM2018 發表於 2019-7-22 17:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-30 17:28
我盆藍天堂6個花莢巳經完成晒授枌程序啦。

Calico 姐,我的藍天堂開花了!
回復

Calico 發表於 2019-7-22 18:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
顏色吾夠我果粒種子既深喎,喜蔭好難授粉成功,我教你玩授粉丫。
回復

Calico 發表於 2019-7-22 18:34:44 來自手機 |顯示全部樓層

C喇C喇,我今晚收工咪好危險,大頭仔,我有命再教你授粉啦。

你住元朗?  發表於 2019-7-22 18:39
回復

Calico 發表於 2019-7-22 18:52:37 來自手機 |顯示全部樓層

消息話殺入九龍缐,殺吓殺吓,就殺過黎啦。我腳又短,走得又吾夠人快。
回復

chuyat10 發表於 2019-7-22 21:03:32 來自手機 |顯示全部樓層
大頭仔有冇計過總共有幾多品種苦苣苔科植物啊?
回復

JM2018 發表於 2019-8-19 20:54:52 來自手機 |顯示全部樓層

垂筒同花貓比較,垂筒啲葉真係好靚,葉面像絲絨!葉型心心大葵扇
回復

小雷子 發表於 2019-8-19 21:00:53 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-19 20:54
垂筒同花貓比較,垂筒啲葉真係好靚,葉面像絲絨!葉型心心大葵扇<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

究竟垂筒要多光,定少光?早上放佢曬一陣太陽,葉就黄了又受傷,葉中心又捲曲!
回復

JM2018 發表於 2019-8-19 21:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-19 21:00
究竟垂筒要多光,定少光?早上放佢曬一陣太陽,葉就黄了又受傷,葉中心又捲曲!<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

係呀!唔夠光會徒長,直曬啲葉會捲曲!我經常搬位置㗎
回復

小雷子 發表於 2019-8-19 21:12:26 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-19 21:10
係呀!唔夠光會徒長,直曬啲葉會捲曲!我經常搬位置㗎<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

你棵種得鬼火咁靚, 羨慕死人!
回復

JM2018 發表於 2019-8-19 21:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-19 21:12
你棵種得鬼火咁靚, 羨慕死人!

我唔靚棵盆無攞出黎啫
回復

rwgplant 發表於 2019-8-19 21:24:06 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-19 20:54
垂筒同花貓比較,垂筒啲葉真係好靚,葉面像絲絨!葉型心心大葵扇<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

其實花猫嘅葉同垂筒好相似,都係絨布般,不過花猫葉更易曬傷,我E盆算種得稍為好少少
回復

JM2018 發表於 2019-8-19 21:34:39 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-19 21:24
其實花猫嘅葉同垂筒好相似,都係絨布般,不過花猫葉更易曬傷,我E盆算種得稍為好少少 ...

才子啲花貓啲葉唔會曬傷嘅!因為才子…………係一個超級大
回復

小雷子 發表於 2019-8-19 21:36:07 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-19 21:34
才子啲花貓啲葉唔會曬傷嘅!因為才子…………係一個超級大<span class="emoji emoji1f4a1"></span>!
<span class="emoji emoji1f602"></span>[ ...

Cal姐仲未見人嘅?莫非又OT中!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-19 21:40:01 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-19 21:34
才子啲花貓啲葉唔會曬傷嘅!因為才子…………係一個超級大<span class="emoji emoji1f4a1"></span>!
<span class="emoji emoji1f602"></span>[ ...

你今次真係錯喇,我依盆係放響窗台,主要係自然光,偶有陽光斜照,反而用燈照果啲多數曲葉
回復

JM2018 發表於 2019-8-28 16:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
垂筒啲真的幾大
回復

rwgplant 發表於 2019-8-28 16:52:52 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-28 16:27
垂筒啲真的幾大<span class="emoji emoji1f60a"></span>

會唔會係你隻手掌太細
回復

Calico 發表於 2019-8-28 17:25:09 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-28 16:27
垂筒啲真的幾大<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我果D葉种大塊,你呢盆叫乜名呀?
回復

Calico 發表於 2019-8-28 17:26:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-28 16:52
會唔會係你隻手掌太細<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

細就吾細,但又肥又短呢D葉。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-28 17:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-28 17:26
細就吾細,但又肥又短呢D葉。

Cal姐寫嘢真快趣,頭先明明無話係塊葉㗎
回復