約會, 約會 - 投票結果 (元朗, 星期日)

作者: gtrnismo 發表于 2010-7-7 10:46:58
20368 229
muitau 發表於 2010-7-28 14:09:32 |顯示全部樓層
我都係咁,
唔知會點.
ht333147 發表於 2010-7-28 13:48

第二日我已經見佢dup晒頭囉...希望呢2日落雨好啲啦....你有無剪短啲條莖或剪走啲葉呀?! 我無呀!
回復

ht333147 發表於 2010-7-28 14:11:34 |顯示全部樓層
一開三, 頂枝不要, 除葉,
回復

cklife 發表於 2010-7-28 16:38:20 |顯示全部樓層
好開心的一個下午,講吓笑吓話咁快就過,不過一一真係唔好意思,人太多位又唔夠攪到你朋友無得入席...

多謝各 ...
muitau 發表於 2010-7-26 12:13

咁多你點擺番屋企呀....都幾誇張下...
回復

小寶 發表於 2010-7-28 16:52:19 |顯示全部樓層
園藝館基金....即係小寶到

muitau 發表於 2010-7-26 12:13 PM

吓,乜原來我變左園藝館基金?!?!?我怕園藝館來找我算帳喎!
係喎, 原來你拎好多野, 真係唔好意思要你幫我攞埋may.sun d野~
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:26:07 |顯示全部樓層
究竟有無人知肉桂點種?
ht333147 發表於 2010-7-26 21:54

連我都不清楚
因為來自srilanka 的關係, 肯定唔怕熱好晒得
之前用盆轉缸都無理佢, 而家落地更加無理到

所以sorry真係幫唔倒大家
回復

ht333147 發表於 2010-7-28 22:29:56 |顯示全部樓層
連我都不清楚
因為來自srilanka 的關係, 肯定唔怕熱好晒得
之前用盆轉缸都無理佢, 而家落地更加無理到

...
gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:26

酒氣已過?

插枝方法也請給提示?
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:37:54 |顯示全部樓層
酒氣已過?

插枝方法也請給提示?
ht333147 發表於 2010-7-28 22:29

未所以答 ....hahahaha

不敢不敢

我發覺我自己既土法並非個個人都work
就好似貓貓講一樣, "就感淋落去一定死耿!"
但我既真係唔死

所以我有個結論: 我種野係亂尼....

我插basil呀rosemary呀都會注意下細節
例如除底葉, 選擇適當枝條, 配合季節(溫度), 避免太陽直射, 補濕等

但cinnamon我就感用手好似"行山"感插條樹支又唔剪葉又唔斜剪 (有時係用手meet斷)
又唔會之後淋好多水, 又晒佢

隔10日倒就會出根

但經過呢此gathering後我覺得我既方法可能只係好彩
回復

ht333147 發表於 2010-7-28 22:42:31 |顯示全部樓層

不敢不敢

就好似貓貓講一樣, "就感淋 ...
gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:37

但問題是我已將其除淨, 唔知會不會影響成活,
如果不太麻煩, 請用你的土法插定幾枝, 好應付我們的合理期望, 下次約會好人手一枝肉桂
但不要在附近有新樓盤賣的地方聚腳, 容易被誤認肉桂黨
回復

cklife 發表於 2010-7-29 10:02:26 |顯示全部樓層

不敢不敢

就好似貓貓講一樣, "就感淋 ...
gtrnismo 發表於 2010-7-28 22:37

你既玉桂真係對你不離不棄....如果種每樣野都係咁..你話幾好呢...
回復

muitau 發表於 2010-7-29 11:29:16 |顯示全部樓層
一開三, 頂枝不要, 除葉,
ht333147 發表於 2010-7-28 14:11

早呀咁多位!

陳生,點解要剪頂枝?如果剩係剪細啲葉成效係咪一樣架?
回復

muitau 發表於 2010-7-29 11:32:55 |顯示全部樓層
咁多你點擺番屋企呀....都幾誇張下...
cklife 發表於 2010-7-28 16:38

佢地好細盆之嘛,而且我同你ck一樣,已經被訓練成一個大力士 ,
其實啲重野只要揹到唔使拎我就無問題,況且我只係行幾步,因為我男友渣車係樓下等我.
回復

ht333147 發表於 2010-7-29 11:39:36 |顯示全部樓層
通常頂位的嫩枝太幼弱, 很難存活
至於是否要除葉, 我按自已的手勢來處理, 一般插枝都要除去大部份葉片.
因為枝條未有根係吸水, 葉片會令枝條缺水, 尤其是木本枝條, 吸水能力沒有草本,
例如薄荷那些強, 故此需去掉部份葉片.
回復

muitau 發表於 2010-7-29 11:46:14 |顯示全部樓層
吓,乜原來我變左園藝館基金?!?!?我怕園藝館來找我算帳喎!
係喎, 原來你拎好多野, 真係唔好意思要你 ...
小寶 發表於 2010-7-28 16:52

因為你成日都幫手寄野比大家丫嘛 add4icon  
唔使唔好意思喎,美新盆月桂好細盆遮, 我拎咁多係因為有朋友種死晒之前比佢啲香草,我自己果啲又熱屎埋, 唯有各gtr同陳生求助囉

表面睇無野,實質由下截枯上去

7月3日分盆插生, 後面連根, 前面就截肢, 仲好好心機用好多萬字夾插插插

1星期後衰晒 (啲泥原本係濕好多架,係ham咗後隔多日我至影既)
回復

muitau 發表於 2010-7-29 11:48:53 |顯示全部樓層
通常頂位的嫩枝太幼弱, 很難存活
至於是否要除葉, 我按自已的手勢來處理, 一般插枝都要除去大部份葉片.
因 ...
ht333147 發表於 2010-7-29 11:39

明白晒, 唔該!
回復

小寶 發表於 2010-7-29 13:02:53 |顯示全部樓層
回復 173# muitau

妹頭,我d百里香都係咁ham左~
回復

ht333147 發表於 2010-7-29 13:12:34 |顯示全部樓層
百里香不應咁容易死, 可能是空氣濕度不夠, 加個膠袋護著會好的, 但不用密封, 只是增加小環境濕度
回復

cklife 發表於 2010-7-29 22:05:45 |顯示全部樓層
我D百里香都就快死喇,依家盡下人事救緊喇...但都無乜起色,又未死晒....

我年年D百里香都過唔到夏天架....真係唔知點種...
回復

貓貓 發表於 2010-7-29 22:07:53 |顯示全部樓層

sorry,小小題外話。
想 gtr 看看什麼是鐵線蓮 clematis,看過後必定為她著迷!

resizeabcd 009.jpg

youtube 仲有更多介紹!

http://www.youtube.com/watch?v=9L_jz5TNlQs&feature=related
回復

muitau 發表於 2010-7-30 09:55:01 |顯示全部樓層
回復  muitau
    妹頭,我d百里香都係咁ham左~
小寶 發表於 2010-7-29 13:02

我D百里香都就快死喇,依家盡下人事救緊喇...但都無乜起色,又未死晒....

我年年D百里香都過唔到夏天架... ...
cklife 發表於 2010-7-29 22:05

所以我第2日諗諗吓都覺得真係有少少戇居,應該入秋先問gtr攞...
回復

muitau 發表於 2010-7-30 09:56:07 |顯示全部樓層
sorry,小小題外話。
想 gtr 看看什麼是鐵線蓮 clematis,看過後必定為她著迷!
youtube 仲有更多介紹 ...
貓貓 發表於 2010-7-29 22:07

貓貓,
呢棵你架?
我覺得睇相唔夠睇實物咁靚!
回復