喜蔭走莖

作者: conlands 發表于 2010-6-27 18:10:44
1615 15
我有E. 'Lemon Tree',E. 'Pink Panther'和E. 'Fanny Haague'的走莖多份,想和大家交換迷岩側芽或其它喜蔭品種的走莖),如有興趣的請留言。謝謝

交收方法 : 互相郵寄

注意事項 :
1. 請pm我取地址,信封面請註明申請物品名稱及網名。
2. 不一定以回帖先後作準,交換與否,本人有最後之決定權。
3. 如因郵寄有誤做成任何損失本人恕不負責。
march 發表於 2010-6-27 22:28:57 |顯示全部樓層
我有迷岩小苗,不過是不知名的,你有興趣交換嗎?不過要面交。
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-6-27 22:37:19 |顯示全部樓層

用E. Kee Wee 交換 'Lemon Tree'得嗎?
回復

alice 發表於 2010-6-27 22:50:52 |顯示全部樓層
S.Flair 苗可以嗎?
回復

leelee 發表於 2010-6-27 23:09:15 |顯示全部樓層
episcia chocolate cream走莖換Fanny Haague可以嗎?
回復

Workingbee 發表於 2010-6-28 10:47:55 |顯示全部樓層
Blue heaven 換 Lemon Tree, 有興趣嗎?
回復

conlands 發表於 2010-6-28 12:43:09 |顯示全部樓層

以留pm以上各位,thx
還有一份E. 'Pink Panther'
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-6-29 17:43:34 |顯示全部樓層
今天已寄出回郵信封及走莖.
回復

leelee 發表於 2010-7-2 23:22:43 |顯示全部樓層
今天己收到走莖thx~~假期後才寄回走莖
回復

Workingbee 發表於 2010-7-3 14:42:36 |顯示全部樓層
今天收到走莖, 但變了菜干... E. Lemon (Small).JPG
其實就算佢唔干,條莖都太短, 好難插...
我諗住同你交換既E. Blue Heaven 係 呢個樣

睇下佢地Size既分別, 咁大先可以插得生

睇下佢地Size既分別, 咁大先可以插得生

不過我會照寄俾你, 只是個盒好似唔係好夠大...你想我照寄定點?? 等你答覆...
回復

leelee 發表於 2010-7-3 14:53:53 |顯示全部樓層
你浸下水就生返,我尋日收到都好乾下,(我仲以為我遲左去囉)喜陰好鬼粗生,你用水引根先啦!一星期就出根,再落泥啦!不過下次conlands要剪長少少,會好種的
回復

Workingbee 發表於 2010-7-3 16:04:05 |顯示全部樓層
回復 11# leelee

我諗唔得, 佢連條莖都干左啦add5icon
回復

leelee 發表於 2010-7-3 19:21:47 |顯示全部樓層
你浸下先啦!我棵都生猛返
回復

conlands 發表於 2010-7-3 23:15:09 |顯示全部樓層
回復 10# Workingbee

­唔好意思啊,呢兩日天氣太熱所以搞到咁...咁樣你就唔使再寄俾我了,十份抱歉
至於cut咁短係因為d走莖最常系最近葉個位置出根的。
回復

Workingbee 發表於 2010-7-4 12:55:25 |顯示全部樓層
回復 14# conlands

I know the weather is very hot these days, so it is not your fault.  The  走莖 already cut, do you have a bigger box? So I can send to you?
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-7-6 19:37:28 |顯示全部樓層
今天己收到走莖, thx
回復