我終於自由了!放生))))))

作者: 金剛 發表于 2010-6-26 19:48:36
6206 42
kerorozIL 發表於 2010-6-28 15:35:42 |顯示全部樓層
不過,d海鮮不放生,同樣都是送死^^送到你口裡,唉!
金剛 發表於 2010-6-28 15:25

大家準備講飲講食
回復

金剛 發表於 2010-6-28 15:44:52 |顯示全部樓層
回復 21# kerorozIL
你喜歡講飲講食,麻煩你到別的帖子講!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 15:57:43 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL
你喜歡講飲講食,麻煩你到別的帖子講!
金剛 發表於 2010-6-28 15:44

原來唔可以講飲講食add12icon
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 16:00:38 |顯示全部樓層
如果海鮮送到我的口裹,我會感謝佢滿足我的味覺
回復

金剛 發表於 2010-6-28 16:08:38 |顯示全部樓層
回復 24# kerorozIL
你一刻的味覺,卻斷送一個生命!為牠帶來很多痛苦!!
回復

corina 發表於 2010-6-28 16:10:22 |顯示全部樓層
其實好唔好放生病雀我有另一種睇法:
幾年前香港某寺院放生,我有朋友係雀仔街工作,佢負責買雀仔,放生後幾日寺院後山都撿穫大量雀屍,寺院法師問點解今次買咁多病雀,我向我朋友查詢,佢同我講由於雀仔街d檔主都知呢間寺院放生雀鳥,佢地將平日已病重或快c的雀仔送比寺院放,因為大家都知呢d雀根本冇得醫,有機會比佢地死前自由自在,而且佢地死前可以聞佛法,總好過死係籠中...其實好多眾生真係好可憐,佢地根本冇得選擇...add8icon
回復

金剛 發表於 2010-6-28 16:10:53 |顯示全部樓層
所有的生命都是寶貴的。在愛惜自己生命的同時,我們也要愛護一切生命!
回復

金剛 發表於 2010-6-28 16:21:46 |顯示全部樓層
回復 26# corina
世間很多不幸,有很多都是人為~~但願所有眾生健康快樂!
放生歌
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 16:50:18 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2010-6-28 16:08

自然界就係咁殘酷!你想改變可以叫個天幫你add12icon
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 16:54:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2010-6-28 16:08

其實人類同其他動物一樣,食肉都係用來填飽個肚,人類只係順便滿足味覺!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 16:57:49 |顯示全部樓層
所有的生命都是寶貴的。在愛惜自己生命的同時,我們也要愛護一切生命!
金剛 發表於 2010-6-28 16:10

人類唔食肉,動物一樣食肉!
回復

金剛 發表於 2010-6-28 17:08:53 |顯示全部樓層
人類是可以選擇的,有些動物為了生存根本無得選擇!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-28 17:22:19 |顯示全部樓層
D動物同你講佢有得選擇就唔食肉
回復

金剛 發表於 2010-6-28 17:25:33 |顯示全部樓層
回復 29# kerorozIL
還好!我的世界,我認識的人都好慈悲^^
我剛剛點了天燈^^祝世界和平  所有人慈悲喜捨
回復

N-Blythe 發表於 2010-6-28 17:45:08 |顯示全部樓層
回復 27# 金剛
我喜愛 ew (179).gif
雀鳥自由飛翔,到處尋食,大自然定律,偶然看見雀兒飛翔,又何等的令人舒泰!
可是   ew (9).gif
上兩星期開始,平台上的植物不斷被雀鳥搗亂,踐踏、滋擾,無奈地士多啤梨、碰碰香、青椒中苗、迷迭香、柚子薄荷、蘋果薄荷已......
回復

金剛 發表於 2010-6-28 17:54:58 |顯示全部樓層
回復 35# N-Blythe
是嗎?唔緊要啦再種過
我住個度,對面係山,早上就會聽到很多鳥唱歌!^^鳥語花香,感覺好好!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-28 20:45:14 |顯示全部樓層
回復  N-Blythe
是嗎?唔緊要啦再種過
我住個度,對面係山,早上就會聽到很多鳥唱歌!^^鳥語花香,感覺好好! ...
金剛 發表於 2010-6-28 17:54

咁你咪要好早起身? 多雀唱歌好嘈~
回復

GMT+8 發表於 2010-6-28 23:01:31 |顯示全部樓層
回復 37# hellokitty_971

真係好噪........5 6 點就開始叫.......遲D有埋蟬真係想死............
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-29 13:00:15 |顯示全部樓層
回復  hellokitty_971

真係好噪........5 6 點就開始叫.......遲D有埋蟬真係想死............ ...
GMT+8 發表於 2010-6-28 23:01

係呀, 蟬叫好鬼煩.............蟬.........蟬.......蟬蟬....add9icon
回復

金剛 發表於 2010-6-30 16:20:45 |顯示全部樓層
回復 37# hellokitty_971
座山距離我家約50米,時常聽到有不同的雀鳥在合唱,藍天白雲,山景,清脆的鳥唱,
偶爾蝴蝶、飄蟲飛來,置身這樣的環境,我感到很幸福!有異地的朋友,知道我喜歡自然音樂,都送了一些cd
有海浪聲、大自然音樂專輯給我^^可惜!這裡貼不到音樂,分享不到!
相對汽車聲、人的嘈吵聲、機械同電器發出的聲音,聽到大自然的聲音,加上綠草如茵,就仿如到了極樂世界!
假日這麼多人遠離都市繁囂,走到郊外旅行、行山,都是想親親大自然!
回復